Δυτική Αχαΐα: Το πρώτο βήμα για αντι-διάβρωση
Σύντομα ο ανάδοχος για τις εργασίες ανάπλασης στην παραλία Καλαμακίου στην Δυτική Αχαΐα.
Ευχάριστα νέα για τους κατοίκους της δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν κατοικίες στην κοινότητα Παραλίας Καλαμακίου, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκε και έβγαλε διαγωνισμό για το έργο της ανάπλασης της παραλίας.
Η νέα δημοτική αρχή δυτικής Αχαΐας κατάφερε να σώσει το έργο που κινδύνευε με απένταξη και πλέον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έτρεξαν άμεσα οι διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν όσα πρέπει, με πρώτο βήμα τις εργασίες αντιδιάβρωσης στα 120 μέτρα της παραλίας Καλαμακίου, η οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της διάβρωσης έχει μειωθεί σε λιγότερα από δύο μέτρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περιούσιες.
Αυτά τα 120 μέτρα-είναι από το ύψος του ξενοδοχείου «Casa Marron» μέχρι τη διασπορά της 116 Πτερυγα Μάχης– είναι το πρώτο βήμα και σχετίζεται με το συνολικό έργο της διάσωσης της ακτογραμμής, μήκους 1.000 μέτρων, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life και η οποία όμως δεν είχε αξιοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τα 120 μέτρα τρέχει και άλλο έργο από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και για τα υπόλοιπα μέτρα στην παραλία Καλαμάκιου, μέχρι και τη θέση «Ακρογιάλι», στο ύψος της κοινότητας Λιμνοχωρίου.
Πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει πλέον έχει πάρει πάνω της το θέμα, δημοπράτησε το έργο με τίτλο «Υλοποίηση έργων για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης σε παραθαλάσσιες πόλεις-παραλία Καλαμακίου Δυτικής Αχαΐας».
Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου είναι μέσα από το πρόγραμμα Life-IP Adpaptin.gr της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αφορά τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και σύντομα θα γίνει γνωστό ποια εταιρεία θα αναλάβει το έργο, αφού υπάρχει ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τη μελέτη Καπόπουλου, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ένας συνδυασμός κατασκευής υφάλων προβόλων και τεχνητής αναπλήρωσης της περιοχής, προκειμένου να μεγαλώσει η παραλία.
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στη μελέτη είναι οι εξής:
• Ενα σύστημα έξι τεχνητών υφάλων προβόλων μήκους 50 μέτρων, με μήκος διακένου μεταξύ των κατασκευών περίπου 28,0μ. (30,0μ. από κεντρική γραμμή σε κεντρική γραμμή).
• Εισαγωγή υφάλου αναβαθμού που θα κατασκευασθεί σύμφωνα με τη μελέτη, σε βάθος περίπου 1,50μ. με ανώτατη στάθμη στέψης στα -0,70μ. και διαμόρφωση νέου τεχνητού παραλιακού μετώπου.
• Καθαιρέσεις των επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια παλαιών κατασκευών (τσιμεντένιοι αγωγοί ομβρίων, μεταλλικές κατασκευές, ογκόλιθοι κ.ά.) που βρίσκονται στη ζώνη ανάπτυξης του έργου.
• Αφαίρεση του επιφανειακού στρώματος χαλαρών υλικών χωρίς τη χρήση εκρηκτικών υλών. Προβλέπεται η διαδικασία άρσης, μεταφοράς και απόρριψης του συνόλου των φυσικών ογκολίθων που κείνται επί του πυθμένος στις θέσεις εγκατάστασης των προβόλων.
• Επιπλέον, μετά την εκτέλεση των βυθοκορήσεων, ο πυθμένας πρέπει να διαμορφωθεί σε επίπεδες επιφάνειες χωρίς ανωμαλίες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News