ΕΦΚΑ: Χωρίς δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν 800.000 επαγγελματίες

Αν δεν ενεργοποιηθεί κάποια άλλη μορφή  ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί.

ΕΦΚΑ

Χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Μαρτίου περίπου 800.000 μη μισθωτοί ( ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη κυβερνητική απόφαση ή δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή  να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να  μπορέσουν να βγάλουν ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, προς διευκόλυνση των οφειλετών, υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό  που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Δηλαδή ένας μη μισθωτός μπορούσε να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στην δεύτερη κατηγορία – σωρευτικά για το έτος 2022-  και να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 400.000 από 800.000 οφειλέτες επέλεξαν να καταβάλλουν την ετήσια εισφορά υπέρ υγείας .Ωστόσο για φέτος αν και το θέμα εξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ , δεν έχει ληφθεί κάποια ανάλογη απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ενεργοποιηθεί κάποια άλλη μορφή  ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ( πχ οι 120 δόσεις όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών)  με τη λήξη ισχύος της ασφαλιστικής  ικανότητας στο τέλος του Φεβρουαρίου , ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί.

Επισημαίνουμε  ότι η λήξη των καλύψεων συμπίπτει με την αύξηση των εισφορών για το 2024 κατά 3,46%. Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2024, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ελ. Επαγγελματίες/ Αυτοαπασχολούμενοι/Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31/1/2024.Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2024, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  του ΕΦΚΑ που αφορούν το 2023, από τους 1,310 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες , οι 1,026 εκατ. ή το 78,22% του συνόλου έχουν επιλέξει την πρώτη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι 147.093 ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονται στην ακόμη χαμηλότερη, ειδική ασφαλιστική κατηγορία, τότε διαπιστώνει κανείς πως 9 στους 10 ασφαλισμένους μη μισθωτούς έχουν επιλέξει τη χαμηλή κατηγορία, η οποία βέβαια οδηγεί και σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.

Τα επιπλέον μηνιαία έξοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία που έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, από τον Ιανουάριο του 2024, μόνο για κύρια ασφάλιση ξεκινούν από περίπου 8 ευρώ τον μήνα, άρα 96 ευρώ τον χρόνο, και φτάνουν τα 10,5 ευρώ τον μήνα, άρα 126 ευρώ τον χρόνο, για κάποιον που καταβάλλει εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Πηγή: Ημερησία

 

 

Διαβάστε επίσης