ΕΦΚΑ: Γιατί εγκαταλείπουν οι οφειλέτες τις ρυθμίσεις οφειλών

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, καθώς ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις αποπληρωμής λόγω του υψηλού κόστους και των προσαυξήσεων που συχνά διπλασιάζουν τα χρέη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το τέταρτο τρίμηνο του 2024 τα ποσά που βγήκαν εκτός ρύθμισης ανήλθαν σε 15,64 δισ. ευρώ, δηλαδή το 31,73% του συνολικού χρέους, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 49,3 δισ. ευρώ.
Ξεκινούν οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι και πότε να πάνε ταμείο
Η πάγια ρύθμιση των 12–24 δόσεων, με επιτόκιο 5,5% και ετήσια προσαύξηση 8,5%, καθιστά τη ρύθμιση μη βιώσιμη για πολλούς, ειδικά για μικρούς επαγγελματίες και μη μισθωτούς. Οι προσαυξήσεις συχνά διπλασιάζουν το αρχικό κεφάλαιο, οδηγώντας σε εγκατάλειψη της ρύθμισης και δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα επαναφοράς ευνοϊκότερων ρυθμίσεων με περισσότερες δόσεις, έως και 60 ή 72, κυρίως για μικρά χρέη έως 10.000 ευρώ, μετά από αιτήματα επαγγελματικών φορέων. Παράλληλα, συζητείται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως μέτρο για την ενίσχυση της συμμόρφωσης.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στη συνεργασία με ιδιώτες συμβούλους για τη βελτίωση της διαχείρισης και είσπραξης οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ, υιοθετώντας μοντέλα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
Παρά τις προσπάθειες, η συνολική εισπραξιμότητα παραμένει περιορισμένη, ενώ η συσσώρευση ανεξόφλητων χρεών επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση και διαβρώνει το αίσθημα δικαιοσύνης μεταξύ των ασφαλισμένων.
Η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα σε εισπρακτική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας στη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Πηγή: newsbeast
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News