Επιστολή των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στους βουλευτές

«Ο κλάδος των ΤΕ μηχανικών διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα και ζητούμε να καθορίσετε συνάντηση μαζί σας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Επιστολή

Επιστολή προς τους βουλευτές απέστειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας θέτοντάς τους το θέμα του «”προβαδίσματος” των υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ έναντι της κατηγορίας ΤΕ στο Δημόσιο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τα άρθρα 84, 85 & 86 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007), έτσι όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα με το Ν. 4674/2020, προβλέπεται η εξέλιξη των ΤΕ υπαλλήλων σε όλη την ιεραρχία, έως και την θέση του Γενικού Διευθυντή.

Όμως η ερμηνεία που δόθηκε στο άρθρο 97 του δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Ν. 3528/2007) από Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2812/2017, 2817/2017) επί της ουσίας ακυρώνει τη διαχρονική βούληση της Πολιτείας για ανάδειξη σε θέσεις προϊσταμένων, μέσω των εκάστοτε διαδικασιών αξιολόγησης, των πλέον ικανών υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, κατά τη σύνταξη ή τροποποίηση των Οργανισμών θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 97 του Ν. 3528/2007 οι οποίες δίνουν προβάδισμα στους υπαλλήλους της ΠΕ κατηγορίας, με συνέπεια στην πλειοψηφία τους πλέον οι Οργανισμοί να συντάσσονται προβλέποντας για τις θέσεις προϊσταμένων, υπαλλήλους κατηγορίας «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ», αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο την συμμετοχή των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.

Κύριε Βουλευτή/α

Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός 55.000 περίπου υπαλλήλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης από τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων επειδή στους Οργανισμούς των Υπηρεσιών προβλέπεται ως επί το πλείστο ο όρος «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ» είναι απόλυτα επιζήμιος για τις Υπηρεσίες. Είναι επίσης άδικος και καταδικάζει σε στασιμότητα υπαλλήλους που συνέχισαν τις σπουδές τους και διεύρυναν το γνωστικό τους αντικείμενο αποκτώντας μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών και ανταποκρίνονται με ζήλο στα καθήκοντά τους, στοχεύοντας στην επίτευξη των στόχων και την εξαιρετική αξιολόγησή τους. Είναι δε απαξιωτικός για υπαλλήλους οι οποίοι κατέχουν ήδη θέσεις ευθύνης από τις οποίες θα εκπέσουν, λόγω πιθανής δυσμενούς τροποποίησης του Οργανισμού της Υπηρεσίας τους.

Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί υπαλλήλους και Υπηρεσίες.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Εσωτερικών με Απόφασή του, ΦΕΚ τ.Β΄1954/19-4-2022, αναγνωρίζει στους υπαλλήλους της ΤΕ κατηγορίας την δυνατότητα να ενταχθούν στον «Κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών» με κοινούς όρους και προϋποθέσεις επιλογής για υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο για την δυνατότητα συμμετοχής των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.

Παρακαλούμε λοιπόν για την δική σας παρέμβαση, ώστε με άμεση νομοθετική ρύθμιση όλοι οι απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να ενταχθούν σε μία ενιαία κατηγορία, ή κατ’ ελάχιστον, το προβάδισμα των ΠΕ έναντι των ΤΕ υπαλλήλων να μην εφαρμόζεται στους Οργανισμούς των Υπηρεσιών και στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Η διαδικασία σύνταξης ή τροποποίησης των Οργανισμών των Υπηρεσιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπουν την εξέλιξη των υπαλλήλων της ΤΕ κατηγορίας σε όλες τις θέσεις προϊσταμένων, έως και την θέση του Γενικού Διευθυντή, ώστε να δίδεται απρόσκοπτα η δυνατότητα συμμετοχής των ΤΕ υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, σύμφωνα με τα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος .

Επίσης πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των προσλήψεων ΤΕ υπαλλήλων στο Δημόσιο, διότι μετά την κατάργηση του Τεχνολογικού Τομέα, οι διακηρύξεις προσλήψεων περιλαμβάνουν ελάχιστους έως καθόλου αποφοίτους ΤΕΙ. Ενδεικτικά, με την προκήρυξη 13Κ/2021 προβλέπεται να προσληφθούν 613 μηχανικοί ΠΕ έναντι 120 ΤΕ μηχανικών, δηλαδή αναλογία 5,1 ΠΕ μηχανικοί προς 1 ΤΕ μηχανικό, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το 2018 η αναλογία ήταν 2,15 ΠΕ προς 1 ΤΕ μηχανικό. Απολύτως καταδικαστική δε, είναι η πρόσφατη διακήρυξη της ΑΑΔΕ στην οποία προβλέπονται 15 ΠΕ μηχανικοί αλλά κανένας ΤΕ μηχανικός.

Δεδομένου ότι ουσιαστικές προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2006, χιλιάδες μηχανικοί απόφοιτοι Ανώτατων Σχολών, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που διεκδικούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες την επαγγελματική τους αποκατάσταση αισθάνονται ότι απαξιώνονται και διώκονται από την Πολιτεία.

Ο κλάδος των ΤΕ μηχανικών διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα και ζητούμε να καθορίσετε συνάντηση μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις μας και την παρέμβασή σας για την αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή τους».