Εθνικές εκλογές 2023: Οι κάλπες πλησιάζουν, τι θα ψηφίσουν οι κεντρώοι;

Τέσσερεις γνωστοί «Κεντρώοι» απαντούν στα ερωτήματα της «Π»

Εθνικές εκλογές Ποιο κόμμα θα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία των κεντρώων;

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές! Είτε γίνουν Φεβρουάριο, είτε γίνουν Μάρτιο (το πιο πιθανό πλέον), είναι γίνουν Ιανουάριο (θα ‘ναι μεγάλη έκπληξη), η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» πιάνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «Κεντρώοι». Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Ελλάδα. Ισως είναι και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος! Εχει και η ΝΔ πολλούς κεντρώους, έχει και το ΠΑΣΟΚ, έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι απίθανο κάποιοι Κεντρώοι να επιλέξουν, ως δράση ή αντίδραση, ψήφο στην «Ελληνική Λύση», στο ΜεΡΑ25 και σε άλλα μικρομεσαία κόμματα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα στραφούν αυτή τη φορά οι Κεντρώοι στην πλειοψηφία τους.

Μίλησα με 4 πολύ γνωστά πρόσωπα, το καθένα στον χώρο του, που δεν έχουν ξεκάθαρη κομματική ταυτότητα με τη στενή έννοια του όρου.

Τη Σώτη Τριανταφύλλου, τον Πέτρο Τατσόπουλο, τον Λευτέρη Κουσούλη και τον Μάκη Γιομπαζολιά.

Εθεσα και στους 4 τα εξής ερωτήματα:

Πού εκτιμάτε εσείς ότι θα κατευθυνθεί η πλειοψηφία των καθαρά κεντρώων ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές; Θα ψηφίσουν εκ νέου κυρίως ΝΔ κάποιοι που το έκαναν και το 2019;

Θα προτιμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να δείξουν, ενδεχομένως, την έντονη αποδοκιμασία τους προς την κυβέρνηση;

Θα επιλέξουν μήπως το ΠΑΣΟΚ;

Και επίσης: Πιστεύετε ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον νικητή των εκλογών;

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: «Το μίσος εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη»

Εθνικές εκλογές

Η Σώτη Τριανταφύλλου

Η Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας, ιστορικός, έκανε την εξής τοποθέτηση στην «Π»:

«Στο σημερινό πολιτικό τοπίο μού φαίνονται δύσκολες οι μετατοπίσεις των μετριοπαθών: αν και είναι αυτοί που αλλάζουν συχνότερα γνώμη – έτσι κι αλλιώς, η προσκόλληση σε μια ιδεολογία ή γνώμη δείχνει μικρόνοια – η μετατόπιση από την, ας πούμε, κεντροδεξιά στην αριστερά είναι μεγάλο άλμα κι επιπλέον κάπως ασυνάρτητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως συγκοινωνούντα δοχεία, μοιράζονται ένα λεξιλόγιο και μια αισθητική που δεν αντιπροσωπεύουν το λεγόμενο «κέντρο».

Είναι ζήτημα ορισμού: τι σημαίνει κεντρώος σήμερα; Ο απλούστερος ορισμός διατυπώνεται αρνητικά: κεντρώος είναι όποιος δεν ενστερνίζεται τις ιδέες της λαϊκής-χριστιανικής δεξιάς από τη μία πλευρά και της παλαβής, επαρχιωτικής αριστεράς από την άλλη. Τα περί υποκλοπών θα προκαλέσουν απώλειες στην κυβέρνηση, προς το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά αυτές οι απώλειες ήταν, κατά κάποιον τρόπο, προαναγγελθείσες. Κάποια αφορμή θα βρισκόταν για τους ευκαιριακούς ψηφοφόρους της ΝΔ ώστε να κινηθούν προς τα κόμματα της αριστεράς. Ωστόσο, για πολλούς Ελληνες που δεν είναι ταγμένοι στην αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν τραυματική εμπειρία και δεν την έχουν ξεχάσει.

Και παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να κατηγορηθεί για διαιώνιση πολλών παλιών κακών συνηθειών, το κοινό της δεν είναι δυσαρεστημένο. Ο παράγοντας που πιθανώς της αφαιρεί εκλογική δύναμη είναι το μίσος εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη: όλες οι οικογένειες που κυβέρνησαν την Ελλάδα επιδέχονται μομφές – η οικογένεια Μητσοτάκη δεν εξαιρείται».

ΛΕΥΤ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ: «Υπέρ μιας κατεύθυνσης κυβέρνησης συνεργασίας»

Εθνικές εκλογές

Ο Λευτέρης Κουσούλης

Ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, έδωσε τη δική του εκτίμηση στην «Π»:

«Εκλογές εν όψει και η συζήτηση και τα ερωτήματα για την πιθανή έκβασή τους είναι λογικό να κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Με την παρατήρηση ότι τα αποτελέσματα των εκλογών τα μαθαίνουμε το βράδυ της Κυριακής, όταν ανοίξουν οι κάλπες, ελεύθερες είναι οι υποθέσεις και τα σενάρια.

Ενα δεδομένο που θα βαρύνει στο αποτέλεσμα είναι η στάση των πολιτών που κινούνται στην «αθόρυβη ζώνη». Που δεν συνδέονται σταθερά με ένα κόμμα, στέκουν με απόσταση, έχουν κριτική σκέψη και ζυγίζουν σε κάθε αναμέτρηση τα πράγματα με μια ανεξάρτητη ελεύθερη ματιά. Είναι το μέρος του εκλογικού σώματος, που συμβατικά ονομάζουμε κεντρώους ψηφοφόρους.

Αν στις εκλογές του 2109 οι ψηφοφόροι αυτοί στήριξαν την Νέα Δημοκρατία, σε μια επιλογή απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, στις προσεχείς εκλογές αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όπως το ζήσαμε. Το μικρό αυτό εκλογικό σώμα θα διασπασθεί, θα προσανατολιστεί και σε άλλα κόμματα, τόσο ως αποδοκιμασία κυβερνητικών επιλογών, όσο και ως υποστήριξη άλλων κομμάτων, προκειμένου να περιορισθεί η εξουσία του ενός και να αποτραπεί η αυτοδυναμία, υπέρ μιας κατεύθυνσης κυβέρνησης συνεργασίας».  

ΜΑΚΗΣ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑΣ: «Θα επιμείνουν στην στήριξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης»

Εθνικές εκλογές

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς, δημοσιογράφος, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και γενικός γραμματέας του Ομίλου Πολιτικής Σκέψης ΑΚΤΙΔΑ, κατέθεσε στην «Π» τη δική του άποψη:

«Αν με τον όρο “κεντρώοι” εννοούμε εκείνο το κοινωνικό πλήθος πολιτών που χαρακτηρίζονται από ιδεολογική ευρύτητα χωρίς αγκυλώσεις, πολιτική ηπιότητα και σύνθεση του συντηρητικού οικονομικού ορθολογισμού και της αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας, τότε ναι, αυτοί οι “κεντρώοι”, που περιλαμβάνουν τμήματα της “μεσαίας τάξης”, έδιναν πάντοτε, έδωσαν το 2019 και μπορούν να δώσουν και προσεχώς εκλογικές νίκες στην κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά, ανάλογα με το προς τα πού στρέφονται κάθε φορά.

Επιθυμία μου θα ήταν, αυτοί οι κεντρώοι πολίτες να στηρίξουν στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Οπως έκαναν στη δεκαετία του ’80, συνδημιουργώντας το μεγάλο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ  Άλλο όμως οι επιθυμίες και άλλο η πραγματικότητα.

Εκτιμώ ότι, εάν δεν συμβεί μέχρι τότε κάτι πολύ σημαντικό, που να επηρεάσει αλλιώς τις επιλογές των πολιτών αυτών, οι περισσότεροι μάλλον θα επιμείνουν στην στήριξη της κεντροδεξιάς σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ, παρά τις αναμφισβήτητες πομπές της, και οι λιγότεροι θα μοιραστούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Μπορεί η εκτίμηση αυτή να είναι λανθασμένη. Τίποτε απόλυτο στην πολιτική. Ιδωμεν..»..  

Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο κύριος ρυθμιστής»

Εθνικές εκλογές

Ο Πέτρος Τατσόπουλος

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιάνει με την τοποθέτησή του στην «Π» μία άλλη διάσταση του θέματος:

«Θεωρητικά, δύο πολιτικοί «χώροι» θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του ρυθμιστή στις επόμενες και στις μεθεπόμενες εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα: η ακροδεξιά (σε ποικιλία παραλλαγών) και η κεντροαριστερά (με κύριο, αν όχι αποκλειστικό εκφραστή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ). Ευτυχώς, για το λεγόμενο ”δημοκρατικό τόξο” αλλά και γενικότερα για την πατρίδα μας, η ακροδεξιά (σε ηχηρή παραφωνία προς την ακροδεξιά της υπόλοιπης Ευρώπης) εμφανίζεται πολυδιασπασμένη: ένα αποτελεσματικό χειρόφρενο για την εκπροσώπησή της στο κοινοβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όχι μονάχα κινδυνεύουν να μην υπερβούν τον πήχη του 3% όλα τα νεότευκτα ακροδεξιά μορφώματα, αλλά και να περάσει κάτω από τον πήχη το μοναδικό κόμμα της ακροδεξιάς που σήμερα εκπροσωπείται στη Βουλή, η ”Ελληνική λύση”, επειδή θα μοιραστούν οι υπόλοιποι ακροδεξιοί μνηστήρες κάποια από τα ιμάτιά της.

Έτσι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως ρυθμιστή φαντάζει μονόδρομος. Θα συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η κάλπη θα απαντήσει».