Φωτιά στην Αττική: Πυρομετεωρολόγος εξηγεί το φαινόμενο των κηλιδώσεων ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων.

Φωτιά

Τιτάνια μάχη δίνουν 670 πυροσβέστες στις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη βορειοανατολική Αττική.

Σε ανάρτησή του ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος εξηγεί τί είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων, που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική, από τον Βαρνάβα από όπου ξεκίνησε χθες, Κυριακή (11.08.24), με Πεντέλη, Γραμματικό και Καλλιτεχνούπολη να «πνίγονται» στις φλόγες και στους καπνούς σήμερα.




«Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

Σύμφωνα με το newsit, σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» έγραψε, αναρτώντας και φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ που δείχνει το φαινόμενο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιές Αττική: Μέτωπα σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό, εκκενώθηκαν νοσοκομεία και μοναστήρια ΦΩΤΟ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φωτιά στην Αττική: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός, πότε αναμένεται εξασθένηση ανέμων

Θεοδωρος Γιάνναρος: Γιατί είναι πολύ δύσκολη η φωτιά στην Αττική από άποψη διαχείρισης

Στο Λαύριο αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν τρία πλοία

Οδηγίες από ΕΟΔΥ: Πώς να αποφύγετε την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς