Φόβος, άγχος και αγωνία
Του Παναγιώτη Πλώτα, Γενικός οικογενειακός ιατρός – Επίκουρος καθηγητής Γενικής Ιατρικής Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας Πανεπιστήμιο Πατρών – τομεάρχης Παιδείας της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας.
Capital Controls. Είναι παράταιρο να καλείται ένας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος να μιλήσει για εκείνη την περίοδο. Δεν θα είμαι αντικειμενικός διότι πάντα προσπαθώ να βρω το φως στην κάθε σκοτεινή περίοδο της ζωής μου.
Ομως ας ανατρέξουμε λίγο εκεί. Αυτό που θυμάμαι, είναι πως με την ενημέρωση της έναρξης των capital controls κυριάρχησε φόβος, άγχος και αγωνία για την επόμενη ημέρα σε όλους. Νέοι και ηλικιωμένοι προσπαθούσαν μάταια να εκταμιεύσουν χρήματα για να έχουν ρευστό στο σπίτι τους. Μια φρενίτιδα για την αγορά προϊόντων καθημερινής χρήσης, με υπερβολές. Ουδείς γνώριζε τις παραμέτρους της διαδικασίας και ποιά επίπτωση εν τέλει θα είχε στη ζωή μας. Ξαφνικά όλοι οι γνωστοί μας έγιναν εν μία νυκτί οικονομολόγοι όπως εν μία νυκτί έχουν γίνει σεισμολόγοι, επιδημιολόγοι ιατροδικαστές και πολλά άλλα επαγγέλματα. Ακούγαμε λοιπόν τις Κασσάνδρες να προφητεύουν ένα πιο ζοφερό μέλλον με μόνιμη επωδό την πτώχευση της χώρας και την πολιτική αστάθεια. Οπως αντιλαμβάνεστε μόνο καλό δεν έκανε στη ψυχολογία του κόσμου όλη αυτή η κατάσταση. Εν αντιθέσει, αναλογιζόμενοι φυσικά πως ο κεφαλαιακός έλεγχος στην Ελλάδα επήλθε μετά από μια μακρά περίοδο κινδυνολογίας περί Grexit, εκτιμώ πως ήταν από τις πιο επώδυνες χρονικά περιόδους της μεταπολίτευσης.
To ερώτημα που τίθεται είναι πως θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε τα capital controls. H πολιτική διαχείριση είμαι βέβαιος πως θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος σε χρόνο νηφάλιο και ανεπίδραστο. Κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν ανορθολογική και επιζήμια. Εστάλη όμως ένα μήνυμα από αυτή την επώδυνη εμπειρία. Στα μεγάλα, τα εθνικά θέματα οι κυβερνήσεις καλούνται να λειτουργούν με ανοιχτό διάλογο και συναινέσεις, χωρίς δυσπιστία, για την εξεύρεση λύσεων, μακριά και πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News