Φρύνη Κωσταρά: «Η εκπαίδευση είναι μία πράξη ψυχής»
Η διδασκαλία είναι ένας μικρόκοσμος δημιουργίας, πρόκλησης, διαρκούς μάθησης, ένα ζωντανό πεδίο που διαρκώς εξελίσσεται και μας εξελίσσει

Πολυτάλαντη, τολμηρή, δημιουργική, με αστείρευτη δίψα για γνώση και εξερεύνηση νέων πεδίων, η Φρύνη Κωσταρά, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Πατρών, συνδυάζει τη βαθιά επιστημοσύνη με παιδαγωγική ευαισθησία και πνεύμα καινοτομίας. Με αγάπη για τη λογοτεχνία, τη δημιουργική γραφή και τη μουσειοπαιδαγωγική, υπηρετεί μια ουσιαστική και πολιτισμικά πλούσια εκπαίδευση, με όραμα τη στήριξη των μελλοντικών εκπαιδευτικών και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης με τη σχολική τάξη.
-Εντονότερες αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια;
Οι πιο ζωντανές αναμνήσεις μου αναδύονται από υπέροχες στιγμές των σχολικών και εφηβικών χρόνων στην Πάτρα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οι εικόνες, όμως, που χαράχτηκαν βαθιά μέσα μου είναι από τα ανέμελα καλοκαίρια στο νησί της καρδιάς μου, την πανέμορφη Σάμο, τόπο καταγωγής της μητέρας μου, που επισκέπτομαι κάθε χρόνο, όπως και από την ηλιόλουστη, ορεινή Φιλοθέη Φωκίδας, το χωριό του πατέρα μου. Χρόνια φωτεινά, χαρούμενα, με οικογενειακές συγκεντρώσεις, φίλους, ανοιχτά σπίτια και ένα κλειδί πάντα έξω από την πόρτα…
-Τι σας οδήγησε στον δρόμο των φιλολογικών σπουδών;
Με γοήτευε από παιδί η δύναμη του λόγου. Χανόμουν στις σελίδες των βιβλίων, διαβάζοντας με πάθος, ανακαλύπτοντας μέσα από τα κείμενα τον κόσμο και τον εαυτό μου. Η αγάπη μου για τις κλασικές σπουδές και τη λογοτεχνία με οδήγησε στη φιλολογία. Απόφοιτη του Κλασικού Λυκείου Πατρών, είχα την τύχη να διδαχθώ από σπουδαίους δασκάλους, που έθεσαν γερά θεμέλια. Νιώθω ευλογία που ασκώ ως επάγγελμα αυτό που αγαπώ.
– Πώς η φιλολογική και παιδαγωγική σας παιδεία διαμόρφωσε τη διδακτική σας ταυτότητα;
Η φιλολογική και παιδαγωγική μου παιδεία αποτέλεσαν θεμέλιο της διδακτικής μου ταυτότητας. Η εκπαίδευση, για μένα, δεν είναι απλή μετάδοση γνώσεων· είναι πράξη ψυχής, μια συνεχής πρόκληση να αφυπνίσεις νου και καρδιά. Η σύζευξη αυτών των δύο πεδίων καθόρισε διδακτικές επιλογές, όπως την αξιοποίηση της βιωματικής μάθησης, τη δημιουργική γραφή, τη σύνδεση θεωρίας και πράξης.
– Τι σας οδήγησε στην ενασχόληση με τη δημιουργική γραφή και τη μουσειοπαιδαγωγική;
Η διδακτορική μου έρευνα στον Κ. Π. Καβάφη υπήρξε κομβικό σημείο· μέσα από την ποίησή του εμβάθυνα στη δύναμη των λέξεων, του υπαινιγμού, της σιωπής. Είχε προηγηθεί η μελέτη της αριστοτελικής Ποιητικής, θεμέλιο για μένα της δημιουργικής αφήγησης. Η δημιουργική γραφή ήρθε ως φυσική συνέχεια -ένας χώρος όπου η γλώσσα συναντά τη φαντασία και τη δημιουργία. Παράλληλα, η πολύχρονη επαφή μου με μουσεία και εκπαιδευτικά προγράμματα με οδήγησε στη μουσειοπαιδαγωγική, εκεί όπου η εκπαίδευση συνομιλεί με την τέχνη, την ιστορία, τον πολιτισμό. Δύο πεδία που συναντιούνται στο κοινό όραμα μιας εκπαίδευσης βιωματικής, ανθρωποκεντρικής και ουσιαστικής.
– Τι αγαπάτε περισσότερο στη διδασκαλία, μετά από περισσότερα από 25 χρόνια εκπαιδευτικής πορείας;
Η διδασκαλία είναι για μένα ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο εμπειρίες, δημιουργία, προκλήσεις. Είχα τη χαρά να διδάξω σε σχολεία με διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν παύει ποτέ να με συγκινεί είναι η συνάντηση με το απρόσμενο: μια ερώτηση που σε ξαφνιάζει, μια σκέψη που θα φωτίσει αλλιώς ένα κείμενο. Η διδασκαλία είναι ένας μικρόκοσμος δημιουργίας, πρόκλησης, διαρκούς μάθησης· ένα ζωντανό πεδίο που διαρκώς εξελίσσεται και μας εξελίσσει.
– Μακρά η εμπειρία σας στον τομέα της διοίκησης: διευθύντρια σχολικής μονάδας, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου Φιλολόγων, ακόμα και πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Αχαΐας. Τι σας άφησε η εμπειρία αυτή;
Η εμπειρία αυτή ήταν εξαιρετικά πολύτιμη, καθώς με έφερε σε επαφή με έναν τομέα που απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες στη διαχείριση ανθρώπινων σχέσεων. Η ισορροπία ανάμεσα σε απαιτήσεις, προσδοκίες και ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι εύκολη. Η διοίκηση οφείλει να στηρίζεται στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Η πορεία αυτή με δίδαξε τη σημασία της οργάνωσης, της διαφάνειας και της ενσυναίσθησης στη λήψη αποφάσεων.
-Τι κρατάτε από την εποχή που ήσασταν υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΔΕ Αχαΐας;
Ηταν μια περίοδος πλημμυρισμένη από πολιτισμό, συνεργασίες, δημιουργικότητα: μαθητικά φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, δράσεις με σχολεία και πολιτιστικούς φορείς. Εκεί επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μου πως η παιδεία είναι πολιτισμός, δυνατότητα να εκφραστείς, να δημιουργείς με νόημα. Αυτή την εμπειρία ευελπιστώ να μεταφέρω και στο Μουσείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, που ετοιμάζουμε, στην ομάδα του οποίου έχω τη χαρά να συμμετέχω.
-Μιλήστε μας και για την 3ετή θητεία σας ως συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου Φιλολόγων στο ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας.
Ηταν μια εξίσου δημιουργική περίοδος, με έργο υψηλής ευθύνης. Εργάστηκα με συνέπεια για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στο επιστημονικό και παιδαγωγικό τους έργο μέσω επιμορφωτικών δράσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, εστιάζοντας σε καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, πολυγραμματισμούς και νέα Προγράμματα Σπουδών. Τιμήθηκα με τον ορισμό μου ως προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου Αχαΐας. Συμμετείχα σε ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα, στη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ενώ ξεκίνησα μια ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία ως μέλος συγγραφικής ομάδας για τα νέα σχολικά βιβλία Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γυμνασίου, που συνεχίζεται ως σήμερα.
-Σήμερα ανήκετε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Πατρών ως ΕΔΙΠ. Ποιες οι προκλήσεις από τον νέο σας ρόλο;
Η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ως μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, υπήρξε ένα σημαντικό επόμενο βήμα. Μεταφέρω την εμπειρία μου από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και νιώθω βαθιά την ευθύνη να στηρίξω τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, όχι μόνο στην επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και στη διαμόρφωση της παιδαγωγικής τους ταυτότητας. Μεγάλη πρόκληση για μένα αποτελεί η γεφύρωση θεωρίας και πράξης, ώστε η πανεπιστημιακή γνώση να συνδεθεί ουσιαστικά με την πραγματικότητα της σχολικής τάξης.
-Στις δυσκολίες, γενικά, ποια τα ισχυρά σας όπλα;
Η ειλικρίνεια, η ευγένεια και η θετική στάση είναι σταθερές αξίες μου. Στηρίζομαι πάντα στην εργατικότητα, αφοσιώνομαι με πάθος σε ό,τι αναλάβω, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό, με πειθαρχία και συνέπεια. Πιστεύω, επίσης, βαθιά στη δύναμη της συνεργασίας, καθώς μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.
-Ονειρεύεστε να…
Να συνεχίζω να εξελίσσομαι δημιουργικά, να συνοδεύω νέους ανθρώπους στα πρώτα τους βήματα, εμπνέοντας την αγάπη για τη μάθηση, δείχνοντας μέσα από τη διδασκαλία πως ο πολιτισμός είναι επιλογή και στάση ζωής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News