Γιατί η Αχαΐα πήρε μόνο 4 γαλάζιες σημαίες; – Η «Π» δίνει την απάντηση
Η «Πελοπόννησος» επιχειρεί σήμερα ν’ απαντήσει στις απορίες όσων δεν γνωρίζουν τα παραμέσα.

Ολόκληρη Αχαΐα, με τόσο πολλές και όμορφες παραλίες, από την Καλογριά μέχρι πριν το Ξυλόκαστρο, και πήρε μόνο 4 Γαλάζιες Σημαίες; Το ερώτημα βρέθηκε στα χείλη κάμποσων τις προηγούμενες μέρες, όταν ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες των παραλιών για το 2025. Σημαία πήραν Καλογριά, Λακκόπετρα, Αλυκή και Ελαιώνας.
Υπήρχε και υποερώτημα, όμως: γιατί οι συγκεκριμένες; Γιατί όχι άλλες; Ποιος και με ποια κριτήρια επέλεξε τις συγκεκριμένες κι όχι άλλες;
Η «Πελοπόννησος» επιχειρεί σήμερα ν’ απαντήσει στις απορίες όσων δεν γνωρίζουν τα παραμέσα.
Τις παραλίες που θα μπουν στην υπό εξέταση λίστα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, τις επιλέγει κάθε Δήμος. Και κάνει αντίστοιχη αίτηση. Αν, δηλαδή, ένας Δήμος δεν έχει βάλει στη λίστα του μία παραλία, όσο υπέροχη και μοναδική να είναι, δεν θα πάρει Γαλάζια Σημαία.
Για να δοθεί Γαλάζια Σημαία, πρέπει να έχει ενδιαφερθεί είτε Δήμος είτε ιδιώτης (ξενοδοχειακή επιχείρηση). Δεν ελέγχονται από την Επιτροπή όλες οι παραλίες της χώρας και αποφασίζεται ποιες δικαιούνται Σημαία. Εξετάζονται οι υποψηφιότητες μόνο όσων παραλιών έχουν μπει στη λίστα από τον κάθε Δήμο.
H διαδικασία, όμως, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για μια Γαλάζια Σημαία είναι πολύ χρονοβόρα και κοπιαστική. Γι’ αυτό, αρκετοί δήμοι, ανάλογα με το βεληνεκές τους, περιορίζονται να ετοιμάσουν φάκελο για λίγες παραλίες και όχι για όσες θα άξιζε πραγματικά να «βαφτούν» Γαλάζιες!
Επίσης, όταν ένας δήμος κάνει αίτηση για Γαλάζια Σημαία, το χρίσμα θα το πάρει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, την επόμενη χρονιά από αυτή της αίτησης.
Υπάρχει κι ένα δεύτερο σημείο, πολύ σημαντικό: οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές για να πάρει μια προτεινόμενη παραλία Γαλάζια Σημαία.
Κι εδώ απαιτείται ένα «φορτηγό» από χαρτιά κι ένα «ημιφορτηγό» από πράξεις!
Μια ακτή μπορεί να είναι επιλέξιμη για βράβευση εφόσον αποτελεί καθορισμένη περιοχή κολύμβησης και διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ποιότητα των νερών της παραλίας, που πρέπει να κριθεί όχι απλώς πολύ καλή, αλλά εξαιρετική!
Στις βασικές προϋποθέσεις είναι η δειγματοληψία από ειδικούς ανθρώπους -διαπιστευμένα εργαστήρια για μικροβιολογικές αναλύσεις νερού, πάντα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Την ευθύνη για το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας υδάτων (δειγματοληψίες) την έχουν οι διευθύνσεις υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Επίσης, πρέπει οι παραλίες να είναι προσβάσιμες. Οχι με… τζιπ 4Χ4 ή με… τρακτέρ, αλλά με ΙΧ και με τα πόδια.
Οι ακτές πρέπει να έχουν ενδείξεις με pictograms της ύπαρξης στην ακτή τηλεφώνου, πρώτων Βοηθειών, ναυαγοσωστικών εφοδίων, WC, ντους, δοχείων ανακύκλωσης, προσβάσεων και WC για ΑΜΕΑ κ.ά. εξυπηρετήσεων.
Ο αριθμός των εγκαταστάσεων υγιεινής στην ακτή θα πρέπει να είναι αντίστοιχος του μέσου αριθμού των επισκεπτών της κατά τις περιόδους αιχμής, του μήκους της, του αριθμού και της θέσης των κύριων σημείων πρόσβασης.
Πρέπει να υπάρχουν ντους (πάνω στην ακτή ή σε κλειστό χώρο), ενώ ενδείκνυται να υπάρχουν αποδυτήρια για ενηλίκους και για βρέφη. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής μπορούν επίσης να βρίσκονται σε κοντινά εστιατόρια, καφετέριες ή άλλες εγκαταστάσεις, απαραίτητα ανοιχτές και ελεύθερες για το κοινό.
Ασπράγκαθος: Δεν καταθέσαμε υποψηφιότητα
Ο δημοτικός σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος εξήγησε στην «Π», γιατί ο Δήμος Πατρέων δεν μπήκε καν στη διαδικασία αίτησης για Γαλάζιες Σημαίες: «Δεν καταθέσαμε καμία υποψηφιότητα. Οι προτεραιότητές μας, όσον αφορά τις παραλίες, είναι άλλες: έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας για να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την εξυπηρέτηση των δημοτών-λουόμενων. Φροντίζουμε στις περισσότερες παραλίες να υπάρχουν ντουσιέρες, αποδυτήρια, παγκάκια, σκίαστρα, και φυσικά ναυαγοσώστες, που είναι το πλέον απαραίτητο. Εκεί επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Οι περισσότερες παραλίες του Δήμου Πατρέων είναι από πολύ καλές έως εξαιρετικές. Ο Δήμος μας φροντίζει με ίδια έξοδα να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των λουόμενων στις περισσότερες παραλίες, αλλά μην ξεχνάτε πως από αυτά που έπρεπε να λαμβάνουμε από την Πολιτεία, λαμβάνουμε το 1/3 σχεδόν. Δεν θεωρούμε, συνεπώς, ότι οι παραλίες μας έχουν κάτι να ζηλέψουν από τις παραλίες που έχουν Γαλάζια Σημαία.
Καμπέρος: Θα δούμε για άλλες παραλίες
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δυτικής Αχαΐας, Ηλίας Καμπέρος εξηγεί στην «Π» γιατί η Δυτική Αχαΐα πήρε μόνο δύο Γαλάζιες Σημαίες ενώ θα μπορούσε και περισσότερες. «Για δύο παραλίες κάναμε αίτηση, για Καλογριά και Λακκόπετρα, και εγκρίθηκαν. Για το 2026 θα δούμε αν θα καταφέρουμε να κάνουμε αίτηση και για τρίτη ή και τέταρτη παραλία. Θέλω να είμαι ειλικρινής: η γραφειοκρατική διαδικασία για να εξασφαλίσεις μια παραλία Γαλάζια Σημαία είναι τεράστια και πολύ χρονοβόρα. Χωρίς υπερβολή, πρέπει δύο άνθρωποι από τη δημοτική αρχή, από τον Τομέα μου, να ασχολούνται για μήνες αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Και δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι. Τα χαρτιά που μας ζητούνται, εννοώ από όλους τους δήμους, είναι πάρα πολλά. Η Ελλάδα θα έπρεπε κανονικά, με τις παραλίες που έχει, να είχε διπλάσιες ή τριπλάσιες Γαλάζιες Σημαίες απ’ όσες έχει κάθε χρόνο. Ο λόγος που δεν έχει πιο πολλές, εκτιμώ πως είναι αυτός: η φοβερή γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται σε επίπεδο εγγράφων».
Χριστόπουλος: Του χρόνου και για τρίτη
Ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας Βασίλης Χριστόπουλος τόνισε στην «Π» ότι ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα των Γαλάζιων Σημαιών. Ο Δήμος ήταν εκτός διαδικασίας από το 2019. Του είχαν δοθεί τότε δύο Γαλάζιες Σημαίες (Αλυκή και Διγελιώτικα, αλλά μετά από δύο μήνες τ6ου αφαιρέθηκαν γιατί η Αιγιάλεια είναι γίνει τρότε πανελλήνιο θέμα για τα ανεξέλεγκτα σκουπίδια της! Η αφαίρεση συνοδευόταν κι από μια έξτρα ποινή τριών χρόνων! Πέρυσι έληξε η ποινή και φέτος ο Δήμος στάμπαρε δύο παραλίες και έκανε γι’ αυτές αίτηση. Και πήραν και οι δύο, η Αλυκή και ο Ελαιώνας. Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε: «Οι δύο παραλίες μας που πήραν φέτος Γαλάζια Σημαία είναι μόνο η αρχή. Του χρόνου, θα κάνουμε αίτηση και για τρίτη, ίσως και για τέταρτη παραλία. Καμία παραλία μας δεν υστερεί. Απλώς επιλέξαμε να καταθέσουμε υποψηφιότητα για Αλυκή και Ελαιώνα για το 2025. Και για το 2026 θα απλωθούμε πιο πολύ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News