Γουινέα: Χιμπατζής άρπαξε βρέφος από την μητέρα του και το σκότωσε στο δάσος
Ο τοπικός οικολογικός επιστήμονας Alidjiou Sylla εξήγησε ότι η μειούμενη προσφορά τροφίμων στο καταφύγιο ωθεί τα ζώα να βγαίνουν συχνότερα από την προστατευόμενη περιοχή, αυξάνοντας την πιθανότητα επιθέσεων.
Διάσημος χιμπατζής, άρπαξε ένα κοριτσάκι από την αγκαλιά της μητέρας του και το πήγε στο δάσος, όπου το σκότωσε και αφαίρεσε τα όργανά του.
Η συντετριμμένη μητέρα, Seny Zogba, εργαζόταν σε ένα χωράφι στην περιοχή Bossou, στη Γουινέα, όταν ένας χιμπατζής τη δάγκωσε και έκλεψε την οκτάμηνη κόρη της.
Το ακρωτηριασμένο σώμα του κοριτσιού βρέθηκε 3 χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό καταφύγιο Nimba Mountains και οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι το παιδί είχε υποστεί εκτομή των οργάνων του. Υπάρχουν φόβοι ότι ο χιμπατζής μπορεί να χρησιμοποίησε εργαλεία για να ακρωτηριάσει το παιδί.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Gen Yamakoshi, δήλωσε στους Times ότι η φρικτή δολοφονία οφείλεται στο γεγονός ότι οι χιμπατζήδες «δεν φοβούνται πλέον τους ανθρώπους».
Σύμφωνα με την Daily Mail ένα οργισμένο πλήθος ανθρώπων στράφηκε κατά των επιστημόνων που μελετούν την εντυπωσιακή αυτή κοινότητα ζώων για δεκαετίες, και μετέφεραν το άψυχο σώμα του μωρού στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Bossou. Στη συνέχεια λεηλάτησαν το κτίριο, καταστρέφοντας και βάζοντας φωτιά σε εξοπλισμό, όπως drones, υπολογιστές και πάνω από 200 έγγραφα, σύμφωνα με τους διαχειριστές του κέντρου.
Ο Joseph Doré, ένα νεαρό μέλος της κοινότητας από το Bossou, ανέφερε: «Αυτό που εξόργισε τον κόσμο είναι ο τρόπος που σκοτώθηκε το κορίτσι».
Ο τοπικός οικολογικός επιστήμονας Alidjiou Sylla εξήγησε ότι η μειούμενη προσφορά τροφίμων στο καταφύγιο ωθεί τα ζώα να βγαίνουν συχνότερα από την προστατευόμενη περιοχή, αυξάνοντας την πιθανότητα επιθέσεων.
Το ερευνητικό κέντρο κατέγραψε έξι επιθέσεις χιμπατζήδων σε ανθρώπους μέσα στο καταφύγιο από την αρχή του έτους.
Ο Moussa Koya, ένας άλλος νεαρός, ανέφερε: «Δεν ήταν επιθυμία τους [να είναι βίαιοι], αλλά έχει γίνει συνήθεια των χιμπατζήδων».
Ωστόσο, ο κ. Yamakoshi είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επιθέσεις οφείλονται στην έλλειψη τροφίμων ή στον «ενθουσιασμό». «Είναι παρόμοια συμπεριφορά με το πώς οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον», είπε. «Όταν ενθουσιάζονται, δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους».
Στο δάσος του Bossou, που αποτελεί τμήμα του καταφυγίου Nimba Mountains και βρίσκεται κοντά σε κοινότητες γεωργών της περιοχής Nzerekore, έχουν απομείνει μόλις επτά χιμπατζήδες. Το 2022, ο μεγαλύτερος χιμπατζής της φυλής, ο Fana, πέθανε σε ηλικία 71 ετών, αφήνοντας πίσω του δύο γιους, τον Foaf και τον Fanwa.
Η μικρή αυτή κοινότητα από πιθήκους χρησιμοποιεί πέτρινες σφύρες και αμόνια για να σπάει καρύδια, μία από τις πιο εξελιγμένες πράξεις που έχουν παρατηρηθεί από τους πιο κοντινούς γενετικά συγγενείς του ανθρώπου.
Οι μεγάλοι πίθηκοι ζουν στην άγρια φύση, αλλά μοιράζονται την περιοχή και τους πόρους της με τους ντόπιους, οι οποίοι τους προστατεύουν, πιστεύοντας ότι είναι μετενσαρκωμένοι πρόγονοι.
Οι χιμπατζήδες είναι σεβαστοί στη Γουινέα και παραδοσιακά τους προσφέρονται δώρα σε μορφή τροφίμων, γεγονός που τους παρακινεί να βγαίνουν από την προστατευόμενη περιοχή και να εισέρχονται σε ανθρώπινους οικισμούς, όπου μερικές φορές επιτίθενται.
Ωστόσο, σύμφωνα με το newsbest, ο γηραιότερος του Bossou, Michael Gamada Koïba, δήλωσε ότι οι ντόπιοι πλέον δεν ξέρουν «τι είδους χιμπατζήδες είναι αυτοί» μετά το θανάσιμο περιστατικό.
Μέχρι το 2003, η ομάδα χιμπατζήδων του Bossou ήταν σχετικά σταθερή με περίπου 21 ζώα, αλλά εκείνη τη χρονιά έχασαν επτά μέλη λόγω γρίπης.
Η κοινότητα επηρεάστηκε επίσης από ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Ηρώδειο: Τι συνέβη πριν βγεί στη σκηνή και το «αγνόησε» η Μαρινέλλα, κρίσιμη η κατάστασή της ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Στρατιωτικός το νέο θύμα εμπρηστών, τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας
Μέση Ανατολή: Παγκόσμια ανησυχία για επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο
Καιρός: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι, η προειδοποίηση Μαρουσάκη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News