Η Αχαΐα σε συναγερμό για την πανώλη: «Είμαστε σε επαγρύπνηση»

«Δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας ούτε μετάδοσης στον άνθρωπο. Στόχος είναι η μη εξάπλωση και η εκρίζωση της ασθένειας άμεσα»

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΧΑΪΑ ΠΑΝΩΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ Π. Χατζηνικολάου, Γ. Στρατάκος, Α. Φίλιας και Φ. Ζαΐμης στη χθεσινή σύσκεψη όπου συμμετείχε διαδικτυακά και ο υφυπουργός Χρ. Κέλλας

Προειδοποιητικός συναγερμός ήχησε και στην Αχαΐα για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων σχετικά με την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, καθώς τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφθηκε κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ

Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, με παρέμβαση του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου στην Πάτρα.

Ο κ. Κέλλας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό, ούτε η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας, γι’ αυτό κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και να αναφέρουν άμεσα τυχόν συμπτώματα που εντοπίσουν στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής. «Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός ότι στην Αχαΐα δεν υπάρχει κρούσμα και ότι ο λόγος που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση και μεταφορά ζώων, είναι διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ορίζεται στα 10 χλμ. από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος.

Μετά το τέλος της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης, ο αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας μίλησε στην «Πελοπόννησο» και εξήγησε πώς έχουν τα δεδομένα.

Τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρέθηκαν κρούσματα στην Κόρινθο και επειδή ο Δήμος Αιγιαλείας και ο Δήμος Καλαβρύτων ανήκουν σε μια ζώνη 10 χιλιόμετρων, έγινε η σύσκεψη όπως οφείλουν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για να ληφθούν μέτρα. Η σύσκεψη έγινε για να συντονίσουμε τους φορείς, την Αστυνομία και να είμαστε όλοι μας σε αυξημένη επαγρύπνηση για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου και σε καμία περίπτωση για λόγους που αφορούν την υγιεινή των ανθρώπων. Θα γίνουν και άλλες συσκέψεις τις επόμενες μέρες σε όσα σημεία χρειαστεί για να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να μην υπάρξει κρούσμα στην περιφέρειά μας».

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης τόνισε ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζουν πιστά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας ούτε μετάδοσης στον άνθρωπο. Στόχος όλων μας είναι η μη εξάπλωση και η εκρίζωση της ασθένειας άμεσα» επεσήμανε.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφανίσεως των πρώτων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί (11.30) έγινε σύσκεψη στα Καλάβρυτα από την Περιφέρεια για να υπάρξει ενημέρωση σε κτηνοτρόφους και τυροκόμους ώστε να εξημερωθούν για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν, ενώ θα γίνει ανάλογη σύσκεψη την Τρίτη στη Δυτική Αχαΐα και την Τετάρτη στον Πύργο.

Μάλιστα, την προηγούμενη Δευτέρα, πριν καν εμφανιστεί κρούσμα στην περιοχή, ο κ. Φίλιας είχε αναλάβει πρωτοβουλία, συγκαλώντας σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας. Πέραν της εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιου είδους εκτάκτων αναγκών, είχε αποφασιστεί η λήψη επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων κατά την μετακίνηση ζώων που προέρχονται από εκτροφές εκτός περιφέρειας, η εντατική κλινική διερεύνηση σε εκτροφές της περιοχής και η άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των λοιπών περιφερειών.

Τονίζεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (θυμίζει εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα (πλάκες γκριζωπού χρώματος) με δυσοσμία στη στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: 40αρια ξανά από σήμερα, πότε θα υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Ισραήλ: «Σκληρή» απάντηση διεμήνυσε μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε χωριό του Γκολάν

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Διευρύνωνται τα κριτήρια ευαλωτότητας, τι πρόβλέπεται

Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: Δημοσιεύθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

Ακρίβεια: Αποκλιμάκωση τιμών στα σούπερ μάρκετ «βλέπει» το ΙΕΛΚΑ

Κατερίνη: Ανασύρθηκε νεκρός από τις γραμμές του ΟΣΕ