Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα
*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι Δημοσιογράφος

Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (85%) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε.
Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, 8 στα 10 (81%) στηρίζουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Από οικονομική άποψη, πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών (77%) συμφωνούν ότι το κόστος των ζημιών λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλότερο από τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μηδενικές καθαρές εκπομπές.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (85%) συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής.
Ομοίως, το 83% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνεί ότι η καλύτερη προετοιμασία για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της ΕΕ.
Περίπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (88%) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να λάβει μέτρα για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Τα τρία τέταρτα (75%) πιστεύουν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ωφελήσει οικονομικά την ΕΕ.
Ενώ η έρευνα διαπίστωσε ότι το 84% των πολιτών συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) διαπιστώνουν ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δεν παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τα αίτια και τις επιπτώσεις της.
Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ αναλαμβάνουν μεμονωμένη δράση για το κλίμα (92 %) και κάνουν βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μόνο το 28% πιστεύει ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να αντιστρέψει την παλίρροια μέσω μεμονωμένων δράσεων.
Οι πολίτες προσδιόρισαν τις εθνικές κυβερνήσεις (66 %), την ΕΕ (59 %) και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία (58 %) ως τις πλέον κατάλληλες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το 44 % θεώρησε ότι η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν επίσης σε θέση να αναλάβουν δράση για το κλίμα.
Εξετάζοντας ευρύτερα τους διαύλους επικοινωνίας, το 49 % πιστεύει ότι είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αξιόπιστων πληροφοριών και παραπληροφόρησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή, το οποίο διεξήχθη από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2025, πραγματοποίησε έρευνα σε διάφορες κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Καλούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να παρακολουθήσουν τα ευρήματα και να εφαρμόσουν ανάλογες πολιτικές. Η νέα γενιά να συμμετάσχει ενεργά και να δοθούν κίνητρα στο εθελοντικό κίνημα.
Είναι η ώρα των τολμηρών αποφάσεων για να μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές μας.
*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι Δημοσιογράφος
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News