Η Παναχαϊκή έχει γενέθλια, γίνεται 132 χρονών! ΦΩΤΟ

Παναχαϊκή

Χρόνια πολλά Παναχαϊκή! Σήμερα ο μεγάλος Σύλλογος της Πάτρας κλείνει 132 χρόνια ιστορίας. Πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδας με τεράστια διαδρομή και προσφορά στον αθλητισμό γενικότερα, παρά το γεγονός ότι μέσω του ποδοσφαίρου επί της ουσίας απογειώθηκε.

Όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 1891. Έτσι σήμερα συμπληρώνει 132 χρόνια ζωής, 132 χρόνια δόξας, θριάμβων, αλλά και λύπης και απογοητεύσεων. Στιγμές που δεν πρόκειται να σβήσουν και να ξεχαστούν ποτέ.

Η Παναχαϊκή αποτελεί τοπόσημο του αθλητισμού της Πάτρας και από τις 14 Ιουνίου 1891,έχει αρχίσει να γράφει την τεράστια σε κάθε επίπεδο ιστορία της με «κοκκινόμαυρο» χρώμα.

Με απόσπασμα λίγων λέξεων στην πατρινή εφημερίδα «Φορολογούμενος» στις 14 Ιουνίου 1891, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Αναλυτικά το απόσπασμα: «Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως, έθεντο κατ’ αυτάς τας βάσεις λαμπρού Σωματείου, Γυμναστικού, δηλονότι Συλλόγου εις ον έδωσαν τον τίτλον «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος» και τον τύπον παρομοίων Σωματείων. Του Συλλόγου τούτου, υπέρ ου ευχόμεθα τα βέλτιστα, Πρόεδρος εξελέχθη ο συμπολίτης ημών κ. Γεώργιος Τζίνης».

Τότε, ο φοιτητής μαθηματικών και σχολής γυμναστών, Ιωάννης Κρητικός, ήταν πρωτοστάτης στο συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς τον κέρδισε ο αθλητισμός. Στις εκλογές για ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου ο Κρητικός ανέλαβε την θέση του «επόπτη ασκήσεων» και στη συνέχεια επανεξελέγη άλλες δύο φορές σε αντίστοιχες θητείες έως τον Δεκέμβριο του 1893 όταν και παραιτήθηκε. Ακολούθως το 1894 επιστρατεύτηκε στον πόλεμο του 1897 ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, αλλά δυστυχώς έχασε τη ζωή του στη μάχη στον Παχυκάλαμο Αρτας και δεν πρόλαβε να δει το δημιούργημά του, την Παναχαϊκή να ανδρώνεται και να μεγαλουργεί!

Παναχαϊκή

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ

Η Παναχαϊκή έχει χρώματα το κόκκινο και το μαύρο και για την επιλογή τους υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, επιλέχτηκαν τα χρώματα της σημαίας του Ανδρέα Λόντου, που ήταν μία από τις ηγετικές μορφές της επανάστασης του 1821 και σύμφωνα με τη δεύτερη επειδή ο Παναχαϊκός είχε ιδρυθεί από αναρχικούς, των οποίων το κόκκινο και το μαύρο αποτελεί γνώρισμα, αποφασίστηκε τα συγκεκριμένα χρώματα να παραμείνουν.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Παναχαϊκή σε αυτά τα 132 χρόνια βρέθηκε απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις και τις ξεπέρασε. Ομως κρατήθηκε όρθια και τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος, η ιστορία της, ο δεύτερος το γήπεδο της και το τρίτος, ο κόσμος της. Τη σειρά μπορεί ο καθένας να τη βάλει όπως θέλει. Χωρίς αυτούς τους τρεις παράγοντες θα έπεφτε στα βράχια…

Στο ερώτημα εάν η ιστορία μπορεί από μόνη της να της εξασφαλίσει το μέλλον η απάντηση είναι γνωστή, αλλά η Παναχαϊκή πρώτη απ’ όλους οφείλει να επενδύσει και να σεβαστεί την ιστορία της για να προχωρήσει στο μέλλον.

Παναχαϊκή

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν μιλάμε για την Παναχαϊκή, αυτόματα η σκέψη πολλών μπορεί να πηγαίνει στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο! Αλλωστε θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο ο Παναχαϊκός αρχικά, όσο και η ΓΕΠ ακολούθως, που προϋπήρξαν της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ενωσης ήταν δύο από τους συλλόγους που έβαλαν τα θεμέλια στον Ελληνικό αθλητισμό από το 1891 και μεταγενέστερα αποτελώντας σημεία αναφοράς σε Πανελλήνιο επίπεδο για την οργάνωση, τις επιτυχίες τους, τους αθλητές τους και τις εγκαταστάσεις τους. Συνεπώς Παναχαϊκή σημαίνει τα πάντα!

Θυμίζουμε ότι Παναχαϊκός καλλιεργούσε στη δική του περίοδο όλα τα γνωστά αθλήματα της εποχής. Διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου, κλασικού αθλητισμού, σκοποβολής, ποδηλασίας, κολύμβησης, άρσης βαρών, πάλης, αντισφαίρισης, κωπηλασίας και γυμναστικής, ενώ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του οι σπουδαίοι παράγοντες που τον διοικούσαν είχαν φροντίσει να διατηρεί ιδιόκτητο γυμναστήριο.

Συγκεκριμένα αρχικά χρησιμοποίησε δημόσιο γυμναστήριο στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια, ενώ το 1895 κατασκεύασε το δικό του στα Ψηλαλώνια. Το πρώτο στάδιο και τα γραφεία της ομάδας ήταν στη συνοικία Χαλκωματά Πάτρας στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Σοφοκλέους. Όταν η έκταση πωλήθηκε, αγοράστηκε μία άλλη στην Αγυιά, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Παναχαϊκής και συνολικά οι εγκαταστάσεις της.

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ 60′ ΚΑΙ ΤΟ 70′

Μπορεί η Παναχαϊκή να μην είναι μόνο ποδόσφαιρο, αλλά οι επιτυχίες της στην ασπρόμαυρη μπάλα τις δεκαετίες ’60 και ’70 την απογείωσαν. Η 18η Μαΐου του 1969 έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία, καθώς τότε οι «κοκκινόμαυροι» ανέβηκαν για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Και αν η άνοδος ήταν η απογείωση, η έξοδος στο Κύπελλο UEFΑ το 1973 ήταν η εκτόξευση. Η Παναχαϊκή ήταν η πρώτη ομάδα της Περιφέρειας που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Συμμετείχε στην Α’ Εθνική, αλλά τις δεκαετίες ’80 και ’90 έγινε ασανσέρ ανάμεσα σε Α’ και Β’ Εθνική, ενώ το μεγάλο πλήγμα ήρθε το καλοκαίρι του 2006 με τον υποβιβασμό της ομάδας στη Γ’ Εθνική.

Παναχαϊκή

Ακόμη υποβιβάστηκε από τη Super League 2 (πρώην Β’ Εθνική) στη Γ’ Εθνική λόγω χρεών το καλοκαίρι του 2021. Τη σεζόν 2021-2022 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική και μέσω της διαδικασίας των μπαράζ επέστρεψε στη Super League 2, στην οποία συμμετείχε τη σεζόν που διανύουμε. Όμως απουσιάζει από την κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου για σχεδόν μία 20ετία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει…

ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ως Σύλλογος η Παναχαϊκή έχει τεράστια προσφορά και παρουσία στο αθλητικό γίγνεσθαι. Η ομάδα μπάσκετ για παράδειγμα συμμετείχε φέτος στη Γ’ Εθνική και διεκδίκησε, χωρίς να τα καταφέρει, στα play-offs την άνοδο. Το Τμήμα πυγμαχίας με επικεφαλής τον Νίκο Πλέα έχει φέρει στην Πάτρα Πανελλήνια πρωταθλήματα και διακρίσεις.

Παλαιότερα το ανδρικό βόλεϊ έφτασε έως τη Volley League, αλλά πλέον… εξαφανίστηκε. Αντίστοιχα η ομάδα Γυναικών στο βόλεϊ συμμετείχε φέτος στη Β’ Εθνική, ενώ το τμήμα στίβου έχει σημαντική παρουσία πανηγυρίζοντας επιτυχίες και διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο.