Η Ρωσία στέλνει στρατό στα σύνορα με Φινλανδία ΒΙΝΤΕΟ
Πληροφορίες και βίντεο δείχνουν ότι η Ρωσία μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό προς τα σύνορά της με τη Φινλανδία καθώς συνεχίζει να ενισχύεται στη σκανδιναβική χώρα η υποστήριξη της κοινής γνώμης για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ξεκαθάρισε ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων» θα συζητηθεί στη χώρα η πιθανή ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και σε μια προφανή προειδοποίηση προς τη Φινλανδία ρωσικές δυνάμεις εθεάθησαν να μετακινούν στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα σε δρόμο προς το Ελσίνκι σε υλικό που επαλήθευσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μια επέκταση του ΝΑΤΟ «δεν θα φέρει τη σταθερότητα» στην Ευρώπη
Δεδομένου ότι η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνδέθηκε εν πολλοίς με τις ενταξιακές φιλοδοξίες της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, η κίνηση τη Ρωσίας να μετακινήσει οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά της με τη Φινλανδία μπορεί να σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.
There are Unconfirmed reports today that Russian Forces in the Leningrad Region near the City of Vyborg are beginning to move Heavy Military Equipment including K-300P Bastion Coastal Defense Missile Systems towards the Gulf of Finland and the Finnish Border. pic.twitter.com/UUtq5GQ5ej
— OSINTdefender (@sentdefender) April 11, 2022
Πριν τα μέσα καλοκαιριού η απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία προετοιμάζεται για την ιστορική απόφαση «πριν τα μέσα του καλοκαιριού» για ένταξη στη Συμμαχία ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων δεν έχει ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία εν μέρει για να αποφύγει να προκαλέσει τον ανατολικό της γείτονα με τον οποίο έχει μια συνοριακή γραμμή 1.300 χλμ.
Αλλά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η υποστήριξη της κοινής γνώμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ διπλασιάστηκε από το 30% στο 60% σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων. «Ουδέποτε να υποτιμάτε την ικανότητα των Φινλανδών να λαμβάνουν τάχιστα αποφάσεις όταν αλλάζει ο κόσμος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
Υπέρμαχος εδώ και καιρό της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ ο Στούμπ θεωρεί πλέον ότι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Φινλανδίας είναι «αναπόφευκτη» καθώς οι συμπατριώτες του επανεκτιμούν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Την επόμενη περασμένη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της χώρας μια έκθεση για την εθνική ασφάλεια που παρήγγειλε η κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν οι Φινλανδοί βουλευτές να αποφασίσουν προτού τεθεί το θέμα προς ψηφοφορία. «Θα διεξάγουμε πολύ προσεκτικές συζητήσεις, αλλά δεν θα μας πάρει αυτό περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πρέπει», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν προ ημνερών. «Θεωρώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις πριν τα μέσα καλοκαιριού. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υποβολή του αιτήματος θα κατατεθεί κάποια στιγμή εντός του Μαϊου», πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, δήλωσε ο Στουμπ.
https://www.youtube.com/watch?v=nD2mq97vPI0
Τι λέει το ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πρόσφατα στο CNN ότι εναπόκειται στη Φινλανδία η απόφαση για ένταξη ή μη στη Συμμαχία.
Αυτό ακριβώς είναι που δεν σέβεται η Ρωσία, στην πραγματικότητα προσπαθούν να εκφοβίσουν και λένει ότι αν η Φινλανδία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε.
Ο χειρότερος εφιάλτης του Πούτιν μια ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Μια ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει μια θεαματική γκάφα για τον Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει «απειλή» για τη Ρωσία τη Συμμαχία, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Η ίδια δημοκρατική συμμαχία που αποτελεί τον «ρητορικό» εχθρό του Ρώσου προέδρου θα αυξήσει αναμφίβολα τα εδάφη και την ισχύ της. Με την Τουρκία στο νότιο κέρας του ΝΑΤΟ, τις χώρες της Βαλτικής στο κέντρο και μια πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας η παρουσία του ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί σημαντικά και θα αποκτήσει τη μορφή της μεγάλης συμμαχίας που φοβάται ο Πούτιν και Ρώσοι εθνικιστές. «Η ένταξή τους θα αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο της βορειοευρωπαϊκής ασφάλειας»«, λέει ο Σον Μόναχαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Για τη Ρωσία, εκτιμούν αναλυτές, καμία άλλη προοπτική, πέραν από μια απώλεια της Ουκρανίας, δεν θα ήταν τόσο εφιαλτική. Το Ελσίνκι απέχει κάπου 320 χλμ. Από την ιδιαίτερη πατρίδα του Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη και μια ένταξή του στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε μια μορφή «ποιητικής δικαιοσύνης» για τον Ρώσο πρόεδρο και τη μάχη του να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέει ο Μόναχαν. «Τον στριμώχνει κι άλλο στη γωνία», επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης και νυν μέλος του Rand Corporation, Τζέιμς Ντόμπινς. «Αν νικήσει στην Ουκρανία, αλλά χάσει τη Φινλανδία, θα βγει απ’ όλο αυτό χωρίς να έχει κερδίσει και πολλά. Αν χάσει και τις δύο, πράγμα που είναι πιθανότερο, τότε θα έχει διογκώσει το πρόβλημά του», σημειώνει.
Προκαλώντας την «αυτοπερικύκλωση» της Ρωσίας είναι ένα καταστροφικό στρατηγικό λάθος, σχολιάζει ο Άαρον Φρίντμπεργκ, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Μια είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤο «θα ήταν εξίσου σημαντική όσο οι αλλαγές στη Γερμανία κι ίσως σημαντικότερη», πρόσθεσε αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα -μαμούθ που εξήγγειλε πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Η Φινλανδία αυξάνει κατά 40% τις αμυντικές της δαπάνες μέχρι το 2026
Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1917 μετά από ενάμιση αιώνα που βρισκόταν υπό ρωσική κυριαρχία, ενώ ο στρατιωτικές δυνάμεις της, αν και κατά λιγότερες, απέτρεψαν μια απόπειρα εισβολής του Κόκκινου Στρατού στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν με μια ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας η Φινλανδία παραχώρησε αρκετές μεθοριακές περιοχές στην ΕΣΣΔ, ενώ η ηγεσία της χώρας συμφώνησε να παραμείνει ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα εγγυήσεις από τη Μόσχα ότι δεν θα προχωρήσει σε εισβολή σε μια διαδικασία που ονομάστηκε «φινλανδοποίηση».
Η Φινλανδία δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και παρά κάποιες περικοπές μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εστίασε τις προσπάθειές της στη διατήρηση καλά προετοιμασμένων αμυντικών δυνατοτήτων. «Μπορούμε να κινητοποιήσουμε 280.000 έως 300.000 άνδρες και γυναίκες μέσα σε λίγες μέρες», είπε ο Στουμπ προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να κληθούν στα όπλα και κάπου 900.000 έφεδροι αν παραστεί ανάγκη.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Φινλανδίας συμφώνησε σε μια αύξηση κατά 40% των αμυντικών δαπανών μέχρι το 2026, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω στρατιωτικά η χώρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News