Ιωάννης Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Αποθήκευση και εξαγωγές για να ενισχύσουμε τη δυναμική των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η επιτυχία της χώρας σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει ώριμες συνθήκες για την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα

Μάργαρης

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «αιχμή» της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά την τοποθέτησή του στο ­5ο Renewable & Storage Forum. Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η επιτυχία της χώρας σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει ώριμες συνθήκες για την εισαγωγή της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα, ταυτόχρονα όμως καθιστά απαραίτητο ένα ορθολογικό πλαίσιο περικοπών πράσινης ενέργειας και την ταχύτερη ανάπτυξη νέων δικτύων κάτι που, όπως είπε,  εξαρτάται εν πολλοίς από την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Επεσήμανε ότι για ενίσχυση της «πράσινης» δυναμικής της χώρας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε πρόσβαση στο δίκτυο για τις νέες μονάδες ΑΠΕ, εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των τεχνολογιών αποθήκευσης και του πλαισίου περικοπών. Ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα χρειάζεται βέλτιστη αξιοποίηση και του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 15 GW νέων έργων ΑΠΕ που ενώ δεσμεύουν χωρητικότητα στο δίκτυο δεν έχουν ηλεκτριστεί και μέρος τους μπορεί να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται ψυχραιμία από όλους τους φορείς καθώς «πρέπει να ισορροπήσουμε σε ένα δύσκολο καράβι». Τόνισε ότι και άλλες χώρες με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και συνέχισε λέγοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα τελειώσει το 2030, καθώς στο μέλλον θα έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον εργαλεία και δεδομένα όπως το υδρογόνο και τη διείσδυση της ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δυναμική των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι μία πραγματικότητα, όχι απλά μία προοπτική και η ραγδαία ανάπτυξή τους δεν προορίζεται μόνο για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης καθώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να βρει «εξαγωγικό δρόμο». Στη βάση αυτή, θα χρειαστούμε νέες διεθνείς διασυνδέσεις με υφιστάμενους και νέους ενεργειακούς γείτονες. Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει το πράσινο ενεργειακό της πλεόνασμα και να εξελιχθεί σε σημείο εισόδου καθαρής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τη νέα διασύνδεση Green Aegean Interconnector μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σχολίασε ότι είναι μεγάλο και δύσκολο έργο που αν και θα απαιτήσει τεχνική και πολιτική ζύμωση με διαφορετικούς stakeholders, η υλοποίησή του  θα καλύψει σημαντικές ανάγκες της αγοράς. Συμπλήρωσε ότι η τεχνολογία πλέον επιτρέπει την κατασκευή διασυνδέσεων αυτής της κλίμακας, με τον ΑΔΜΗΕ να διαθέτει ήδη αξιόλογη εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς υλοποιεί διασυνδέσεις που βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία από πλευράς μήκους και τεχνικών χαρακτηριστικών.