ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο γιος του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» για την διακίνηση φεντανύλης
Ο «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.
Ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο ένας από τους γιους του φυλακισμένου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, δήλωσε σήμερα πως είναι αθώος, ενώπιων ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σικάγου, στην κατηγορία της διακίνησης φεντανύλης, τρεις ημέρες μετά την έκδοσή του από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
Ο 33χρονος Οβίδιο είναι ο ένας από τους τέσσερις γιους του Γκουσμάν, τους αποκαλούμενους «Λος Τσαπίτος», οι οποίοι κληρονόμησαν την αυτοκρατορία ναρκοεμπορίου του πατέρας τους μετά την καταδίκη του στις ΗΠΑ το 2019 για δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών. Ο «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η σύλληψη και έκδοση του Οβίδιο αποτελεί μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη ροή της φεντανύλης από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ο Γκουσμάν είχε συλληφθεί το 2019 στο Κουλιάκαν, στην Πολιτεία Σιναλόα, όμως ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διέταξε να αφεθεί ελεύθερος μετά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με εκατοντάδες ενόπλους του Καρτέλ Σιναλόα στην πόλη. Συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο έπειτα από ανταλλαγή πυρών και τον επόμενο μήνα οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του.
Η φεντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, ευθύνεται για σχεδόν 200 θανάτους Αμερικανών σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Καρτέλ Σιναλόα είναι κυρίως αυτό που παρασκευάζει και εξάγει το ναρκωτικό στις ΗΠΑ.
Οι δύο από τις έξι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γκουσμάν επιφέρουν υποχρεωτικά ποινή ισόβιας κάθειρξης, εφόσον κριθεί ένοχος. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην επιδιώξουν την καταδίκη του σε θάνατο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό για την έκδοσή του.
Στα έγγραφα που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζεται ότι ο Οβίδιο και τα αδέλφια του είναι οι επικεφαλής μιας διεθνούς επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη, υποβρύχια, αλιευτικά και άλλα μέσα για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέφερε αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των τεσσάρων αδελφών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News