Ισραήλ: «Ο Λίβανος θα πληρώσει ακριβά για τη Χεζμπολάχ»

Απειλές και από ΗΠΑ κατά Ιράν.

Ισραήλ

Συνεχίζεται το παιχνίδι της αναμονής στην Μέση Ανατολή.

Στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, και αυτή του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ ρίχνει λάδι στη φωτιά, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να απειλεί ακόμη και με γενικευμένο πόλεμο τον Λίβανο, την ώρα που οι εχθροπραξίες σε αυτό το μέτωπο συνεχίζονται αμείωτες με καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα και ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο.

Απειλές για γενικευμένο πόλεμο

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας την Πέμπτη, στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης προσομοίωσης επίθεσης στον Λίβανο κατηγόρησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ πως «θα αναγκάσει το κράτος του Λιβάνου να πληρώσει βαριά τιμήματα» και πως όπως βαίνουν τα πράγματα, «ο Νασράλα θα σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο δίχως να μπορούν να φανταστούν καν τι μπορεί να συμβεί». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα πως η κατάσταση αυτή «μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε πόλεμο», τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι θεωρητικό αλλά πραγματικό», όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Το Ισραήλ ρίχνει λάδι στη φωτιά

Εξάλλου σε μήνυμά του μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, ο Γκάλαντ ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις».

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», απείλησε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολάχ δυο ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Απειλές και επίδειξη δύναμης ΗΠΑ κατά Ιράν

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές κατά του Ιράν. Αμερικανός αξιωματούχος χθες Πέμπτη ότι το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου «να υπερασπίσουν το Ισραήλ» και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Χ, την άφιξη στην περιοχή των «αόρατων» (stealth) πολεμικών αεροσκαφών F-22 Raptor, αλλά δεν αποκάλυψε πόσα αεροσκάφη έχουν αποσταλεί ή πού ακριβώς προσγειώθηκαν. Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης που αποσκοπεί στο να αποτρέψει το Ιράν και τους συμμάχους του από το να επιτεθούν, ενώ καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.

 

«Μπορούν να επιχειρούν ανενόχλητα στον ιρανικό εναέριο χώρο»

Τα F-22 στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν επειδή «μπορούν να επιχειρούν ανενόχλητα στον ιρανικό εναέριο χώρο χωρίς να το αντιλαμβάνεται το Ιράν», σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο Ντέιβιντ Ντεπτούλα. «Μπορούν να κατασκοπεύουν, να επιτηρούν, και φυσικά να μεταφέρουν βόμβες».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των F-22 σε συνθήκες κρίσης» από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία από την Lockheed στα τέλη του 2005, σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Γκραντ, αναλύτρια αεροπορικών συστημάτων στο Ινστιτούτο Lexington στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκκληση για συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει:

«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Το διπλό πρόσωπο του Ισραήλ: Φονικές επιδρομές στη Γάζα και «ναι» στις διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι φονικές επιδρομές κατά του παλαιστινιακού λαού ωστόσο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στη νότια, κεντρική και βόρεια Γάζα τις τελευταίες ώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, αναφέρει το Al Jazeera.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε δύο σχολεία στην ανατολική Γάζα, ανακοίνωσε χθες η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν παλαιστίνιοι γιατροί, ισραηλινές δυνάμεις σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν χθες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

Κατά του εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ η Χάρις

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η Κάμαλα Χάρις δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τη θέση αυτή έκανε γνωστή χθες Πέμπτη στενός συνεργάτης της Δημοκρατικής υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, αναφερόμενος —κάτι σπάνιο— στο πρόγραμμά της όσον αφορά την Εγγύς Ανατολή.

«Δεν τάσσεται υπέρ εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ», είπε ο Φιλ Γκόρντον, σύμβουλός της για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος έχει κάνει «σαφές» πως θα φροντίσει το Ισραήλ «να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι του Ιράν και των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Μέρος του αμερικανικού Τύπου βλέπει εντυπωσιακή δυναμική στην πορεία της κυρίας Χάρις στην εκστρατεία μέχρι τώρα· ωστόσο, η υποψήφια των Δημοκρατικών αποδοκιμάστηκε από υποστηρικτές των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της προχθές Τετάρτη.

Περιστατικά του είδους ήταν συχνά στις εμφανίσεις του Τζο Μπάιντεν, προτού ο αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώσει εντέλει πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, εν μέσω αμφισβητήσεων για την υγεία του και τη πνευματική του οξύτητα.

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, κάτι ωστόσο που διχάζει την παράταξη των Δημοκρατικών, ειδικά αφού ξέσπασε ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διατάχθηκαν να αφανίσουν τη Χαμάς, μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η κυρία Χάρις βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιπολεμικούς διαδηλωτές στο Μίσιγκαν, πολιτεία-κλειδί που χρειάζεται να κερδίσει την 5η Νοεμβρίου, όταν θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η πολιτεία έχει μεγάλο πληθυσμό με καταγωγή από αραβικά κράτη.

Μέρος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, καταγγέλλοντας την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, πιέζει να υπάρξει αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στο ακανθώδες ζήτημα.

Σύμφωνα με το in.gr, στο Ντιτρόιτ, την Κάμαλα Χάρις διέκοψαν ακτιβιστές που τάσσονταν υπέρ των Παλαιστινίων, φωνάζοντας «δεν θα ψηφίσουμε υπέρ της γενοκτονίας». Η υποψήφια αντέτεινε κοφτά: «Αν θέλετε να νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίστε να το λέτε αυτό. Αν όχι, μιλάω».

Έπειτα από συνάντησή της με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου προ ημερών, η κυρία Χάρις υποσχέθηκε πως δεν θα «σιωπά» για τις «τραγωδίες» στη Γάζα, παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία και ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του Ισραήλ για δέκα μήνες.

Επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος δεν ανέστειλε παρά μόνο μία παράδοση βομβών μεγάλης ισχύος στο Ισραήλ, εξαιτίας «ανησυχιών» πως θα χρησιμοποιούνταν στον πυκνοκατοικημένο θύλακο κάνοντας ακόμη πιο βαρύ τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

 

Διαβάστε επίσης:

Έσβησε η φωτιά στην Αθηνών-Κορίνθου μετά την ανατροπή βυτιοφόρου,κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες, η πρόγνωση μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ΦΩΤΟ

Στην Πάτρα το σούπερ γιοτ του Roberto Cavalli: Χαζεύουν οι περαστικοί με την εντυπωσιακή μαύρη θαλαμηγό ΦΩΤΟ

Νεκρός ο οδηγός μηχανής από το σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Αθηνών

Θανατηφόρο τροχαίο Πατρών – Πύργου, πατέρας 45χρονου: «Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε, έφυγε τσάμπα»