Κάνοντας τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο
Του Γιώργου Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός – βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Σε ένα µέλλον άδηλο, που χαρακτηρίζεται από πολλές, σύνθετες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, απαιτείται εγρήγορση, προνοητικότητα, όραμα, συνέργειες και ολοκληρωμένο σχέδιο. Βασικότερη ανάγκη όμως – και προϋπόθεση – ο σχεδιασμός να είναι προϊόν μιας ανοιχτής και γενναίας διαβούλευσης, στην οποία πέραν των ειδικών χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών. Γιατί αυτό;
Το πρώτο και αυτονόητο, αν η ανάπτυξη δεν αφορά τον πολίτη, ποιον αφορά; Αυτό το απλό ερώτημα έχει χαθεί στα ιδεολογήματα μιας νεο-φιλελεύθερης αντίληψης. Που δεν μιλά για δημοκρατικό σχεδιασμό, αλλά αφήνεται στις δυνάμεις της αγοράς που θα αποφασίζουν για τα πάντα.
Αλλά και η πολιτεία, το κράτος, δεν μπορεί να σχεδιάζει χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη, της κοινωνίας, των κοινωνικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών. Δυστυχώς, στη χώρα μας η έννοια της διαβούλευσης και συμμετοχής έχει αντικατασταθεί από την αυθαιρεσία της εξουσίας, της αντίληψης που θέλει να κάνουν πελατειακά χατήρια για λόγους ιδιοτελείς και ψηφοθηρικούς.
Οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας να συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων, για να διασφαλιστούν τεράστια υπερκέρδη για τους λίγους; Δηλαδή, το πολιτικό ερώτημα είναι: Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο, με λόγο και εξουσία, ή τον φοβόμαστε;
Φόβος, γιατί έτσι τα διάφορα κατεστημένα δεν θα μπορούν απρόσκοπτα να συσσωρεύουν πλούτο ή και εξουσία.
Φόβος, γιατί υπάρχει μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα, ενώ ο λαός είναι άσχετος από τις πολύπλοκες προκλήσεις!
Χρειάζονται οι ειδικοί; Και βέβαια. Χρειάζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία; Και βέβαια. Αλλά οι τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι προϊόν επεξεργασίας, διαβούλευσης της ίδιας της κοινωνίας.
Η µετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα της ανθρωπότητας.
Απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το εργοστάσιο και τις υπηρεσίες, απαιτούνται νέα προϊόντα που διασφαλίζουν την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη μας, απαιτούνται νέες μορφές συγκοινωνιών και μεταφορών, απαιτείται αλλαγή καταναλωτικών προτύπων, αλλαγή του τρόπου και του είδους κατασκευών, από την κατοικία μέχρι τις πόλεις μας, όπως το ποια σκουπίδια παράγουμε και πώς τα διαχειριζόμαστε, απαιτούνται έλεγχοι δημοκρατικοί για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, από την βιολογία μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτείται η μετάβαση σε μια άλλη ενεργειακή πραγματικότητα, βιώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τα νερά μας, απαιτείται μια παιδεία που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει η νέα γενιά δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες, αλλά και μια άλλη αντίληψη συλλογικής προσπάθειας.
Η µετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα διασώσει το περιβάλλον και τους πολιτισμούς μας, μπορεί να γίνει μόνο αν:
α) Γίνει στόχος η μετάβαση να φέρει μαζί της κοινωνική δικαιοσύνη.
β) Γίνει με τρόπο δημοκρατικό και συμμετοχικό, Μια οικονομική δημοκρατία όπου ο Έλληνας θα είναι και κυρίαρχος των βασικών μέσων ενεργειακής παραγωγής.
γ) Ο συμμέτοχος πολίτης είναι και ο πολίτης της συνεχούς έρευνας, κριτικής σκέψης και παιδείας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση γιατί έχει και μπορεί να αξιοποιήσει πόρους που έχει σε αφθονία: Ηλιο, νερό, αέρα, γεωθερμία. Κάνοντας τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να έχουμε αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία σε διάφορους τομείς – όπως και στην ενέργεια – αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύχτηκαν στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής. Ενισχύοντας το νέο ανθρώπινο δυναμικό. Δημιουργώντας τις υποδομές που έχουν ανάγκη οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Απλοποιώντας διαδικασίες γραφειοκρατικές. Γνώση, πληροφορία, τεχνολογικές κατακτήσεις και πόρους. Είναι στο χέρι όλων μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News