Κικίλιας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι – Όποιος φταίει, θα λογοδοτήσει»

Αποστάσεις από τη γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής τάξης και σαφή στήριξη στην ανάγκη κάθαρσης για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε λάθη, υπερασπίστηκε την ευθύνη της παραδοχής και παρουσίασε παρεμβάσεις ενίσχυσης της νησιωτικότητας.

Κικίλιας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι – Όποιος φταίει, θα λογοδοτήσει»

«Δεν μπορεί να γίνεται ισοπέδωση, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως δεν αποδέχεται την ταύτιση ευθυνών για φαινόμενα όπως αυτά στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στην τραγωδία των Τεμπών. «Έχουν υπάρξει συνάδελφοι υπουργοί και βουλευτές σε διάφορες κυβερνήσεις που δούλεψαν έντιμα και πρόσφεραν», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κικίλιας δήλωσε ξεκάθαρα: «Αν κάποιοι κρύβονται πίσω από κομματικές σημαίες, ακόμα και της Νέας Δημοκρατίας, και ήθελαν να στήσουν τα “μαγαζάκια” τους, τότε να πάνε στη Δικαιοσύνη. Όποιος φταίει, θα πληρώσει». Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμπόδισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά τη στήριξε ενεργά.

Σε ερώτηση για την κυβερνητική στάση, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι αποτύχαμε. Η παραδοχή με θάρρος είναι το πρώτο βήμα για τη λύση. Δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα αν δεν παραδεχτείς το λάθος».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης χρηματοδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου και την ενίσχυση της ναυτιλιακής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ για νέα, «πράσινα» πλοία, κατά προτεραιότητα σε ελληνικά ναυπηγεία, και επιπλέον 28 εκατομμύρια για τις ναυτικές ακαδημίες της χώρας.

«Πρέπει οι νησιώτες να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές, όπως και όλοι οι πολίτες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νησιωτικότητα συνεισφέρει αποφασιστικά στο ΑΕΠ μέσω του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και των υπηρεσιών. «Αυτά έχουμε χρέος να τα προστατεύσουμε», κατέληξε.