Κωνσταντινούπολη: Να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση! – Οι ειδικοί μιλούν στην «Π» για την ήττα Ερντογάν

Η επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τα ελληνοτουρκικά – Οι ειδικοί μιλούν στην «Πελοπόννησο» για την ήττα Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη

Η ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά, καθώς παρότι είχαμε να κάνουμε με αυτοδιοικητικές κάλπες, ο τρόπος που λειτουργεί η γειτονική χώρα και το πολιτικοστρατιωτικό της σύστημα προϋποθέτει ότι η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται πάντοτε σε κατάσταση επαγρύπνησης κι ετοιμότητας.

Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη πέντε ειδικών που μελετούν τα… σημεία των καιρών κι άνοιξαν τα χαρτιά τους στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Ο λόγος για τον δημοσιογράφο-διεθνολόγο Γιώργο Λυκοκάπη, τον απόστρατο αξιωματικό και υποψήφιο διδάκτορα Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ Θεόδωρο Νικολοβγένη, τον διευθυντή του futurewarfare.gr Αγγελο Χωριανόπουλο, τον διευθυντή του directus.gr Ανδρέα Μουντζουρούλια και τον ειδικό σε θέματα άμυνας και ασφάλειας Ανδρέα Νικολόπουλο, οι οποίοι μιλούν για το… γ΄ ημίχρονο των τουρκικών δημοτικών εκλογών.

ΓΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ: «ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ;»

Κωνσταντινούπολη

Η πρώτη καθαρή ήττα του Ερντογάν, στο σύνολο μάλιστα της τουρκικής επικράτειας, μοιραία ανοίγει συζητήσεις για την επόμενη μέρα, παρόλο που ο ίδιος έχει τέσσερα χρόνια καθαρής θητείας, όπως εμφατικά υπενθύμισε.

Επομένως, το ερώτημα «τι θα αλλάξει στα ελληνοτουρκικά με μία ενδεχόμενη επικράτηση των κεμαλιστών» είναι σίγουρα πρόωρο. Σίγουρα, με δεδομένη την προϊστορία τους (Ετσεβίτ) δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια της επόμενη μέρας, η Δύση και κράτη-παίκτες (Ισραήλ, Αίγυπτος κ.τ.λ.) σίγουρα προτιμούν τους κοσμικούς-μεταρρυθμιστές των κεμαλιστών, από ό,τι τον νεοσουλτάνο.

Κάτι που σημαίνει πως θα δώσουν στον όποιο Ιμάμογλου μακρά περίοδο χάριτος… Ομως ένα πιο άμεσο και κρίσιμο ερώτημα για τα ελληνοτουρκικά είναι αν ο Ερντογάν μπει στον πειρασμό να επιστρέψει στη σκληρή-συγκρουσιακή πολιτική των προηγούμενων ετών, για να συσπειρώσει το ακροατήριο του και εγκαταλείψει την πολιτική της «προσέγγισης».

«Προσέγγισης» εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί στην πραγματικότητα οι αναθεωρητικές επιδιώξεις της ουδέποτε έφυγαν από το τραπέζι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗΣ: «ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ»

Κωνσταντινούπολη

Μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και την ήττα των υποψηφίων του Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη, επανήλθε στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, το τι σημαίνει αυτό για τα ελληνοτουρκικά. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται τα λεγόμενα του Τούρκου πρώην πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι Ελληνες διαβάζουμε λάθος την Τουρκία.

Και πράγματι έτσι είναι, καθώς δεν έχουμε αντιληφθεί πως από την 28η Ιανουαρίου 1920 και την τελευταία συνεδρία του τότε Οθωμανικού Κοινοβουλίου που ψήφισε τον τουρκικό εθνικό όρκο μέχρι και τον Ταγίπ Ερντογάν και τη «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία υλοποιεί στρατηγικά πλάνα που προβλέπουν την ανακατάληψη των πάλαι ποτέ οθωμανικών εδαφών (Δόγμα Νεοθωμανισμού), τη συνένωση υπό την αρχηγία της των τουρκογενών κρατών (Δόγμα Παντουρκισμού) και τέλος το να καταστεί η Τουρκία η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων και μία από τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη (Δόγμα Πανισλαμισμού).

Κέντρο βάρους των τριών αυτών δογμάτων είναι η Κύπρος κι ακριβώς για τον λόγο αυτό έλαβαν χώρα οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για το νησί. Οι όποιες μεταβολές στις προκλήσεις ή τη διαλεκτική που χρησιμοποιείται, αποσκοπούν στο να αποκοιμίσουν τον ελληνισμό και τίποτε άλλο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ: «ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ»

Κωνσταντινούπολη

Τεράστια είναι η ήττα του Ερντογάν, όμως δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα! Το πολιτικό σκηνικό τώρα, την επόμενη ημέρα, για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος. Μιλάμε για μία αποδοκιμασία κατά Ερντογάν, καθώς μετά από δύο δεκαετίες χάνει μία εκλογική αναμέτρηση, όμως έχει πάντα τον τελευταίο λόγο στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αρχίσουμε τους πανηγυρισμούς, καθώς είτε Κεμαλιστές, είτε Ερντογανικοί, η τουρκική πολιτική έναντι του ελληνισμού είναι ίδια.

Στόχος τους είναι τα ελληνικά νησιά και η μείωση της εθνικής κυριαρχίας μας. Το ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις εκλογές επικεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η πραγματική μονομαχία δεν διεξήχθη μεταξύ Ιμάμογλου και Κουρούμ, αλλά μεταξύ Ιμάμογλου και Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου έχει δύο στα δύο, όμως εσωτερικά οι Κεμαλιστές έχουν προβλήματα. Τα αξιοσημείωτα των εκλογών: Τρίτο το κουρδικό DEM και ταυτόχρονα εκρηκτική αύξηση ποσοστών για το ισλαμικό Νέο Κόμμα Ευημερίας του υιού Ερμπακάν, απώλειες για το φασιστικό MHP του Μπαχτσελί που κονταροχτυπιέται πλέον ανοιχτά με το IYI της Ακσενέρ για την 5η θέση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΛΥΚΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ»

Κωνσταντινούπολη

Ενα χρόνο μετά την τρίτη εκλογική νίκη του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πιο άγριο πολιτικό τοπίο. Η απώλεια των μεγάλων δήμων Κωνσταντινούπολης, Αγκυρας και Σμύρνης, καθώς και η εκλογική υποχώρηση του AKP πίσω από το CHP, αμφισβητούν την πολιτική ακλόνητη θέση του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί πλέον ισχυρό αντίπαλο, έχοντας καταφέρει να υπονομεύσει δύο φορές πολιτικά τον Ερντογάν και το σύστημα εξουσίας του.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θέτουν σοβαρές προκλήσεις για τον Ερντογάν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, κυρίως την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτές οι πολιτικές προκλήσεις ίσως τον αναγκάσουν να αναζητήσει νέες συμμαχίες με συντηρητικά, εθνικιστικά και ισλαμικά κόμματα για να διατηρήσει τις ελπίδες του για επανεκλογή.

Ο Ερντογάν μπορεί να συνεχίσει τις πολιτικές του στο εσωτερικό και να επιδιώξει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, η οικονομία αποδείχθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του, με τον υψηλό πληθωρισμό να επηρεάζει αρνητικά τα λαϊκά στρώματα, την κύρια εκλογική του βάση.

Η επόμενη μέρα φέρνει πολλά διλήμματα για τον Τούρκο πρόεδρο, με την οικονομική πολιτική να αποτελεί κρίσιμο πεδίο. Κάθε απόκλιση από την «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο εκτροχιασμό της τουρκικής οικονομίας.

Η αναγκαιότητα να προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές συνθήκες θα είναι καθοριστική για το μέλλον του Ερντογάν και της Τουρκίας. Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η κατάσταση ειναι ξεκάθαρη. Ο λύκος έχει δύο πρόσωπα. Αυτό του Νεοκεμαλισμού και αυτό του Νεοφονταμεταλιστικού Ερντογανικού.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2028»

Κωνσταντινούπολη

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, μας δείχνουν κάποιους μεγάλους νικητές. Αναμφίβολα ο μεγαλύτερος όλων είναι ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, όμως μεγάλοι νικητές είναι και οι δύο δήμαρχοι στην Αγκυρα και στη Σμύρνη.

Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος ηττημένος. Πρόκειται για μια προσωπική ήττα, καθώς παρά τον αγώνα του να ξανακερδίσει την Κωνσταντινούπολη δεν τα κατάφερε. Είναι ήττα και για το κόμμα του και για το σύστημα εξουσίας που εκπροσωπεί. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θα πω ότι ο Ερντογάν τελείωσε.

Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν θα είναι πάλι υποψήφιος το 2028. Και ηλικιακά και νοητικά μπορεί. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις με διεθνείς ηγέτες.

Παρά τα δημοσιεύματα της Δύσης ο Ερντογάν είναι σχετικά καλά. Πάντως, πέρα από το ότι έχασε τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της Τουρκίας, εντύπωση προκαλεί και η νίκη των Κούρδων στις περιοχές τους. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είτε με Κεμαλιστές είτε με Ερντογανικούς εμείς πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.