Κορονοϊός: Η βιταμίνη που λείπει από όσους νοσούν σοβαρά

Η ανεπάρκεια μιας συγκεκριμένης βιταμίνης φαίνεται να θέτει τον οργανισμό σε κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης, σύμφωνα με νέα ισραηλινή μελέτη

βιταμίνη

Ισραηλινοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μιας καίριας σημασίας «διαφορά» ανάμεσα στα άτομα που νοσούν σοβαρά από λοίμωξη Covid-19 και σε αυτούς που την περνούν με ήπια συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One περίπου τα μισά άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D πριν νοσήσουν από Covid-19 εκδήλωσαν σοβαρή λοίμωξη, συγκριτικά με λιγότερο του 10% εκείνων που είχανε επάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα τους.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών μας αλλά και για τον προστατευτικό της ρόλο έναντι της σοβαρής Covid-19.

Η ισραηλινή μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά το συσχετισμό των επιπέδων της συγκεκριμένης βιταμίνης προ νόσησης με την εξέλιξη της κατάστασης αφού κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό.

«Είναι αξιοπρόσεκτες οι διαφορές που εντοπίσαμε ως προς την έλλειψη της βιταμίνης D στους σοβαρά νοσούντες», σχολιάζει σε δηλώσεις στην εφημερίδα Times του Ισραήλ ο Δρ Amiel Dror συγγραφέας της μελέτης και παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε 253 άτομα που είχαν εισαχθεί το ιατρικό κέντρο την περίοδο 7 Απριλίου 2020 – 4 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron.

Από την επεξεργασία διαφόρων παραγόντων προέκυψε ότι η βιταμίνη D βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να χειριστεί τις επιθέσεις που δέχεται το αναπνευστικό από τους διάφορους ιούς, μεταξύ των οποίων και ο κορονοϊός SARS-CoV-2.

«Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D προστατεύει από την Covid-19 και δεν δίνει το πράσινο φως να αποφύγουμε τα εμβόλια και να στραφούμε στις βιταμίνες. Τα εμβόλια είναι αυτά που μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας έως και κατά 90% ειδικά στην περίπτωση της αναμνηστικής δόσης», υπογραμμίζει ο Dror.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης ταυτίζονται με αυτά άλλης παρόμοιας που είχε δημοσιευθεί το The Lancet πριν την πανδημία Covid-19 και διαπίστωνε ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο των αναπνευστικών λοιμώξεων συγκριτικά με εικονική θεραπεία.

Η βιταμίνη D παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά επίσης εμπεριέχεται σε μικρότερες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, τους κρόκους των αβγών και φυσικά σε συμπληρώματα διατροφής.

Επάρκεια της βιταμίνης D θεωρείται ότι έχει κάποιος όταν τα επίπεδά της είναι άνω των 20 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστά του λίτρου.