«Κούρεμα» ενοικίων: Μετά το Πάσχα οι πληρωμές – Ποιους αφορά
Μετά το Πάσχα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και αποζημίωσης των… «κουρεμένων» ενοικίων.
O νέος γύρος πληρωμών για περιπτώσεις που εκκρεμούν, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις υπεκμισθώσεων και πολλαπλών μισθώσεων. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις εξετάζονται από τα στελέχη της ΑΑΔΕ ξεχωριστά προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία τους.
Εξαιτίας της δυσκολίας των συγκεκριμένων υποθέσεων χιλιάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται σε εκκρεμότητα περιμένοντας να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η αποζημίωση τους.
Ποιους αφορά
Ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2021:
Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος.
Ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά πρόσωπα που έλαβαν το 60% του ενοικίου την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet
«Ξεμπλοκαρισμένες» δηλώσεις COVID που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων: Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:
Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.
Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.
Οι αποζημιώσεις
Αναφορικά με το ποσό της αποζημίωσης, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021, καταβάλλεται στους δικαιούχους ποσό το οποίο προσδιορίζεται ως εξής:
α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα:
i) 80% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα
ii) 60% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ του μη καταβληθέντος μηνιαίου μισθώματος.
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:
Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης. Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν «τεχνητά» σε αυξήσεις μισθωμάτων, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.
Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:
Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.
Ο πρώτος στην κατάταξη -δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου- δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί τα εξής:
Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν – μέχρι σήμερα – καταβληθεί 820 εκατ. Ευρώ. Το σύνολο αυτό αντιστοιχεί στο 95% των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News