Κοξάκι: Η λοίμωξη που απειλεί τα παιδιά – Ποια τα συμπτώματα

Αυτή την εποχή ο ιός Κοξάκι βρίσκεται… παραδοσιακά σε έξαρση, γεγονός που κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών του

Κοξάκι

Ο ιός κοξάκι ανήκει σε ένα από τα τέσσερα είδη ιών (μαζί με τους ιούς πολιομυελίτιδας, τους echo ιούς και τους αριθμημένους ιούς) που είναι γενικά γνωστοί ως εντεροϊοί. Αυτοί, προκαλούν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, σε μικρά παιδιά, ιδιαίτερα, (χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες κατηγορίες ηλικιών), με έμφαση στην εμφάνιση των λοιμώξεων την περίοδο του Καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου.

Συμπτώματα του ιού κοξάκι

Οι ιοί κοξάκι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως: Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος, που προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στο λαιμό και στη γλώσσα, στα ούλα, στη σκληρή υπερώα, στο εσωτερικό των παρειών, στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους γλουτούς.

Ο ιός Κοξάκι και η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος

Η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος (HFMD) είναι μια εξαιρετικά συχνή λοίμωξη που παρατηρείται στα παιδιά και συνήθως προκαλείται από τους τύπους A16 και A6 του ιού κοξάκι. Η νόσος αυτή επηρεάζει συχνότερα βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών και το σχετικό εξάνθημα που παρατηρείται εντοπίζεται στην επάνω πλευρά από τις παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών και μέσα στο στόμα. Ωστόσο, εξανθήματα μπορεί επίσης να εντοπισθούν στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και στην περιοχή εφαρμογής της πάνας, αναφορικά με τα βρέφη. Τα συμπτώματα του HFMD μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και κακή όρεξη.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός κοξάκι;

Οι ιοί κοξάκι μεταδίδονται μέσω των υγρών σταγονιδίων που μεταφέρονται στον αέρα με το φτέρνισμα και το βήχα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μολυνθούν αφού αγγίξουν επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της επαφής με τα κόπρανα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί ή από μια μητέρα στο βρέφος της, κατά τη γέννησή του. Ο συνήθης χρόνος από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων για τους περισσότερους ιούς κοξάκι είναι 3 έως 6 ημέρες.

Ιός κοξάκι και μυϊκές λοιμώξεις

Η μόλυνση από τους τύπους Β3, Β5 ή Β6 του ιού κοξάκι, μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενους οξείς σπασμούς στους μύες που βρίσκονται μεταξύ των πλευρών και στο μέρος του σώματος που βρίσκεται επάνω από το άνω μισό της κοιλιάς. Οι σπασμοί γενικά διαρκούν περίπου 15-30 λεπτά, τη φορά, και επιδεινώνονται με την έντονη αναπνοή. Αυτού του τύπου η λοίμωξη εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες και σε γενική κλίμακα υποχωρεί μετά την πάροδο μίας με έξη ημερών.

Ιός κοξάκι και λοιμώξεις του νευρικού συστήματος

Ορισμένοι τύποι του ιού κοξάκι, ενδέχεται να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα (λοίμωξη των προστατευτικών στρωμάτων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό). Η δυσκαμψία του αυχένα, ο πονοκέφαλος, ο έμετος και ο πόνος που σχετίζεται με τα έντονα φώτα (φωτοφοβία) είναι σημάδια μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να προσβληθούν και μεγαλύτερα παιδιά όπως και οι έφηβοι.

Ιός κοξάκι και καρδιακές λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι τύπους Β2 έως Β5 μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή των στιβάδων των μυών και των ιστών της καρδιάς, η οποία είναι γνωστή ως «μυοπερικαρδίτιδα». Οι σωματικά δραστήριοι έφηβοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μυοπερικαρδίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια (ειδικά κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας/άσκησης) και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Ιός κοξάκι και λοιμώξεις σε νεογνά

Τα νεογνά που μολύνονται λόγω εντεροϊών, από τη μητέρα τους, κατά τη γέννησή τους, μπορεί να υποστούν μια πολύ σοβαρή λοίμωξη με πυρετό που οδηγεί σε ηπατική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, αιμορραγία και μερικές φορές θάνατο.

Πότε να καλέσετε τον παιδίατρό σας, σε περίπτωση εμφάνισης του κοξάκι;

Καλέστε τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στον αυχένα, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ατονία ή λήθαργο. Συμβουλευτείτε επίσης τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πληγές στο στόμα που προκαλούν δυσκολία στην κατάποση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Είναι ο ιός κοξάκι μεταδοτικός στους ενήλικες;

Το HFMD, που προκαλείται από τύπους του ιού κοξάκι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προκαλεί στοματικές πληγές, πονόλαιμο και δερματικά εξογκώματα, καθώς και μυϊκούς πόνους. Οι ενήλικες μπορεί να κολλήσουν HFMD, αλλά είναι ασυνήθιστο. Όταν οι ενήλικες αναπτύσσουν HFMD, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυϊκούς πόνους.

Μπορεί ο ιός να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Ο ιός κοξάκι B μπορεί να προκαλέσει αύξηση στις πρώιμες αυτόματες αποβολές και σπάνια, εμβρυϊκή μυοκαρδίτιδα. Οι echo ιοί δεν φαίνεται να βλάπτουν το έμβρυο, η ιλαρά και η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο πρώιμο και όψιμο εμβρυϊκό θάνατο και νεογνική ιλαρά ή παρωτίτιδα.

Πώς διαγιγνώσκονται οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση βασίζεται σε κλινικά ευρήματα και δεν γίνεται εργαστηριακή εργασία. Ωστόσο, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει δείγματα από το λαιμό, τη μύτη, τα κόπρανα ή άλλες περιοχές του σώματος του παιδιού σας. Οι εξετάσεις αίματος, δερματικές βλάβες (εάν υπάρχουν) και ούρων μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη από εντεροϊό. Εάν ο παιδίατρός σας υποψιάζεται μηνιγγίτιδα, μπορεί να κάνει οσφυονωτιαία παρακέντηση (νωτιαία βρύση) ώστε το νωτιαίο υγρό να εξεταστεί στο εργαστήριο. Εάν υπάρχει υποψία μυοπερικαρδίτιδας, το φιλμ ακτινογραφίας θώρακα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG) θα βοηθήσουν στη διάγνωση.

Πότε και πόσο καιρό μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό κοξάκι;

Ένα άτομο είναι μεταδοτικό όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να εξαφανιστούν οι δερματικές βλάβες που μοιάζουν με φουσκάλες. Είναι γνωστό ότι ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα για έως και αρκετές εβδομάδες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι;

Δεν υπάρχει άδεια ειδικής θεραπείας διαθέσιμη για τους ιούς coxsackie ή οποιονδήποτε από τους άλλους τύπους εντεροϊών. Ο παιδίατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση ακεταμινοφαίνης για να μειώσει τον πυρετό του παιδιού σας και να ανακουφίσει την ενόχληση των πληγών στο στόμα.

Κοξάκι και αντιβιοτικά

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων (αντιβιοτικά), δεν θα βοηθήσουν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τον ιό κοξάκι ή οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη.

Όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό κοξάκι και αποθεραπευτεί, αποκτά ανοσία;

Μπορεί να εμφανιστεί ειδική ανοσία, αλλά είναι πιθανό ένα δεύτερο επεισόδιο από διαφορετικό στέλεχος του ιού Coxsackie.

Ποια είναι η θεραπεία από τον ιό κοξάκι;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο του πυρετού και στη διατήρηση της καλής στοματικής ενυδάτωσης.

Ποια είναι η γενική πρόγνωση για τον ιό κοξάκι;

Σχεδόν πάντα, τα παιδιά αναρρώνουν από αυτές τις λοιμώξεις μέσα σε 7 έως 10 ημέρες χωρίς προβλήματα. Περιστασιακά συμβαίνουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με μυοπερικαρδίτιδα και ακόμη και αιφνίδιου θανάτου που σχετίζεται με μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Τα νεογνά με λοιμώξεις από εντεροϊούς κατά τις πρώτες 1-2 εβδομάδες της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές λοιμώξεις που οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και μαζική αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πώς να αποτρέψετε τις λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι

Τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να υιοθετήσουν συνήθειες σχολαστικού πλυσίματος των χεριών τους για να μειώσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης αυτών των ιών. Ειδικότερα, οι γονείς, που αλλάζουν τις πάνες στα μωρά τους, θα πρέπει να πλένουν συχνά και πολύ προσεκτικά τα χέρια τους. Τέλος, όταν ένα παιδί αρρωστήσει με οποιονδήποτε τύπο λοίμωξης από εντεροϊό, φροντίστε να αποφύγετε να το πηγαίνετε στο σχολείο, σε πισίνες ή λοιπούς αθλητικούς χώρους, όπως και στις εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας τις πρώτες ημέρες της νόσησης.