Μαγιορκίνης: Πιθανός ο εμβολιασμός παιδιών κοντά στις Πανελλήνιες – Tι είπε για τη μετάλλαξη “Δέλτα”
Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσης πως “Ίσως έχει νόημα να δούμε πρώτα την ηλικιακή ομάδα που θα είναι κοντά στις Πανελλήνιες ώστε την επόμενη χρονιά να μην έχουν προβλήματα, όσον αφορά στην πρόοδό τους”.
Για μια μεταβατική, δυναμική και δύσκολη κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τη διεθνή ανησυχία για τη μετάλλαξη “Δέλτα”. “Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί” υπογράμμισε και σημείωσε πως “βλέπουμε κυρίως τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά. Βλέπουμε το αποτέλεσμα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα”. Είναι μία μεταβατική κατάσταση, την οποία την παρακολουθούμε στενά, να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Υπάρχουν δύο στοιχεία: το ένα είναι η αυξημένη διεισδυτικότητα του “Δέλτα” σε σχέση με το παλιό βρετανικό στέλεχος Α” τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας: “Το Α στέλεχος σε σχέση με τον χειμώνα έχει πέσει περίπου 50% η μεταδοτικότητά του από 15% είναι στο 8%. Και η μετάλλαξη “Δέλτα” βρίσκεται στο 12%, δεν βρίσκεται στα επίπεδα του Α τον χειμώνα. Είναι μία δυναμική κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά και να καταλάβουμε ακριβώς τι γίνεται”, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση Αυστραλής καθηγήτριας ότι αυτή η μετάλλαξη κολλάει σε πέντε δευτερόλεπτα, υπογράμμισε: “Δεν έχω δει κάποια στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο. Και το θεωρώ και υπερβολικό ως έκφραση ότι σε πέντε δευτερόλεπτα κολλάει κάποιος. Μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφερόταν, αλλά δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει τόσο ταχεία μολυσματικότητα, χωρίς να το αποκλείσουμε, αλλά νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά. Στα θετικά στοιχεία είναι ότι αυτήν τη στιγμή βλέπουμε ότι δεν αυξάνονται τόσο πολύ οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειου ούτε στο Ισραήλ. Είναι θετικό το στοιχείο αλλά δεν είναι και στοιχείο που μας επιτρέπει να έχουμε καθησυχασμό” είπε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας σχετικά με τη μετάλλαξη “Δέλτα”.
“Δεν έχουμε στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτήν την παραλλαγή. Είναι μικροί αριθμοί αυτήν τη στιγμή και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Το κομμάτι που είναι ανεμβολίαστο και στις δύο χώρες είναι κυρίως ένα κομμάτι νεολαίας που είναι και πιο κοινωνικό γι’ αυτό βλέπουμε και μικρότερο αριθμό κρουσμάτων που καταλήγουν στα νοσοκομεία. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχει εμβολιαστεί είναι οι νέοι και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επισπεύσουμε με κάθε τρόπο τον εμβολιασμό των νέων, που είναι και πιο κοινωνικά δραστήριοι” ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τι είπε για τον εμβολιασμό των εφήβων
Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, σημείωσε: “Εκεί θα πάμε με ηλικιακές ομάδες. Ίσως έχει νόημα να δούμε πρώτα την ηλικιακή ομάδα που θα είναι κοντά στις Πανελλήνιες ώστε την επόμενη χρονιά να μην έχουν προβλήματα, όσον αφορά στην πρόοδό τους. Γιατί είναι και οι πιο κρίσιμες χρονιές αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε των εμβολιασμών στους εφήβους και σε άλλες χώρες καθώς και το πώς εξελίσσεται η επιδημία τους αμέσως επόμενους μήνες”.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News