Με τρεις ζώνες ανάπτυξης τουρισμού η Αχαΐα στο νέο χωροταξικό: Παροχή κινήτρων και πράσινο τέλος

Χωρίς κανέναν περιορισμό και με την παροχή ειδικών κινήτρων επιχειρεί το νέο χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού να δώσει ώθηση στην Αχαΐα, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα στις περιοχές με χαμηλό εκτόπισμα.

Αχαΐα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, όπου ο κλάδος πιστοποιεί την απόλυτη κυριαρχία του, στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Το σχέδιο χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την τουριστική ανάπτυξη ενώ συνοδεύεται και από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει τεθεί επίσης σε διαβούλευση. Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει λύσεις και τρόπους εφαρμογής του πλαισίου με γνώμονα τον μετριασμό των επιπτώσεων των παρεμβάσεων που προβλέπονται μέσω του ειδικού χωροταξικού.

Κύριο χαρακτηριστικό του πλαισίου, είναι η προώθηση μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων με ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά με βίλες, οι οποίες ουσιαστικά επιτρέπονται παντού, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ακόμα και στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές δεν προβλέπεται κανένας ουσιαστικός περιορισμός στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, πέραν του είδους των νέων κλινών (μόνο 4 ή 5 αστέρων), ενώ οι ποσοστώσεις που υπήρχαν για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά έχουν «εξαφανιστεί».

Να σημειωθεί πως είναι το τρίτο χωροταξικό στη σειρά, καθώς τα προηγούμενα δύο πλαίσια (2009 και 2013) έχουν ακυρωθεί από το συμβούλιο της Επικρατείας.

Το νέο χωροταξικό χωρίζει τον ελλαδικό χώρο σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση γίνεται μόνο στη βάση της σχέσης τουριστικών κλινών προς μόνιμο πληθυσμό, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Επίσης, γίνεται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας (1.034), με τις κορεσμένες περιοχές («περιοχές ελέγχου») να είναι 18, τις ανεπτυγμένες 84, τις αναπτυσσόμενες 139, τις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης 265 και τις μη ανεπτυγμένες 528.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΚΟ

Το Κάστρο Κυλλήνης είναι η μόνη περιοχή, τουριστικά ανεπτυγμένη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΑΧΑΪΑ

Η Αχαΐα, περιλαμβάνει:

Αναπτυσσόμενες περιοχές όπου επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων.

Περιοχές με δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης όπου επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων και

Περιοχές μη ανεπτυγμένες τουριστικά, όπου προτείνεται η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Πάτρα και το Ρίο, στη δεύτερη κατηγορία ο Λαρισσός, η Δύμη, η Συμπολιτεία, το Αίγιο, το Διακοπτό, η Ακράτα και τα Καλάβρυτα και η υπόλοιπη Αχαΐα βρίσκεται στην κατηγορία των μη ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών.

Το ειδικό χωροταξικό προτείνει την παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων με αναβάθμιση αυτών (3 ή 4 ή 5 αστέρων/κλειδιών), συμπληρώσεις στα κύρια τουριστικά καταλύματα με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με ειδικές μορφές τουρισμού και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ

Επίσης, προτείνεται η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικών τουριστικών υποδομών, για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, αναβάθμιση και μετατροπή υφισταμένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε «οργανωμένη μορφή ανάπτυξης τουρισμού και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων», αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα, καθώς και θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού που αναπτύσσονται στις περιοχές Γ, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.