«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση από την Κομισιόν: Δημιουργούν πλατφόρμα ειδικοτήτων για υποψήφιους μετανάστες στην ΕΕ

Στόχος είναι η πλατφόρμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Κομισιόν

«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση μέσω μιας δεξαμενής ταλέντων, πολιτών τρίτων χωρών που ζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν.

Στόχος είναι η πλατφόρμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Δεν πρόκειται για μια Ευρώπη φρούριο, αλλά για μια Ευρώπη ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τακτικό και νομικά ρυθμισμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί λαϊκιστές και δημαγωγοί στην Ευρώπη που τάζουν θαυματουργές λύσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προβλημάτων. Εμείς, προκρίνουμε καλές λύσεις, που έχουν αντίκτυπο στην πράξη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μέσω αυτού του νόμιμου τρόπου εργασίας πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται ακόμη ένα βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Η δεξαμενή ταλέντων θα είναι εθελοντική για τα κράτη-μέλη. Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν εάν θέλουν να είναι μέρος αυτού και εάν συμμετέχουν μπορούν επίσης να επιλέξουν να προσθέσουν επιπλέον ειδικότητες ή να αφαιρέσουν ειδικότητες» σημείωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη μέλη, ενώ θα περιλαμβάνει και ισχυρές διασφαλίσεις που θα εγγυώνται δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.

Την στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν εξέφρασε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου τονίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες υποδοχής πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο ποιοι θα έρθουν.

«Η κοινωνία υποδοχής, η χώρα υποδοχής, η Ελλάδα δηλαδή, και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγιο για το ποιοι θα έρθουν. Πρέπει να έρθουν κάποιοι. Η Ελλάδα θέλει να είναι στην πρωτοπορία προσέλκυσης ταλέντων για να πάει καλύτερα η ελληνική κοινωνία, το ελληνικό συμφέρον» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και της επικύρωσης των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες.