«Ναυάγιο» στη συνομιλίες για την ανταλλαγή Γλυπτών του Παρθενώνα
Οι μυστικές συνομιλίες για την επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ναυάγησαν την ώρα που πλησίαζαν σε συμφωνία
Οι μυστικές συνομιλίες για την επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ναυάγησαν την ώρα που πλησίαζαν σε συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, οι μυστικές συνομιλίες για την επιστροφή των μαρμάρων του Έλγιν στην Ελλάδα ναυάγησαν την ώρα που πλησίαζαν σε συμφωνία.
Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πόσα από τα αντικείμενα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και για πόσο χρονικό διάστημα.
Έλληνες και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον της συλλογής που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι βρίσκεται σε “εποικοδομητικές συζητήσεις” σχετικά με την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα μετά από 200 χρόνια.
Τα γλυπτά ηλικίας 2.500 ετών, μερικοί από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αρχαιότητας, αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση στις αρχές του 19ου αιώνα, αφού ο λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε όταν ήταν βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Περιλαμβάνουν αγάλματα Ελλήνων θεών και σκαλιστές ζωφόρους που απεικονίζουν μάχιμους κένταυρους.
Οι συνομιλίες, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού πρώην καγκελάριου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021.
Τον περασμένο μήνα η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε ότι οι συνομιλίες είχαν ολοκληρωθεί κατά “90%”, επικαλούμενη “καλά τοποθετημένες” πηγές, και αναφέρθηκε ξεχωριστά αυτόν τον μήνα ότι οι πλευρές “πλησιάζουν” σε συμφωνία.
Το σχέδιο προέβλεπε ότι ορισμένες από τις αρχαιότητες – το μέλλον των οποίων αμφισβητείται έντονα εδώ και δεκαετίες – θα επέστρεφαν προσωρινά στην Αθήνα, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.
Αλλά τώρα οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν περιορίσει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία είναι επικείμενη και πηγές δήλωσαν στους New York Times ότι παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι νομίζαμε.
Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει περίπου 250 πόδια λαξευμένης πέτρας που κάποτε περιέβαλε τον Παρθενώνα. Ένας γνώστης των συνομιλιών δήλωσε ότι η Ελλάδα ήθελε όλα αυτά πίσω για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Είπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί και η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα πρότειναν στη Βρετανία μια εναλλασσόμενη επιλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.
Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να επιθυμεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, και με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που θα σταλούν στην Ελλάδα θα αυξηθεί, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο insider.
Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός εάν είναι “ακατάλληλα για να διατηρηθούν”.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News