Νέα ψηφιακή αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες – Ποια είναι η διαδικασία
Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να βαθμολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες – Ψηφιακό ερωτηματολόγιο για τη βελτίωση του κράτους

Τη νέα πρωτοβουλία ηλεκτρονικής αξιολόγησης δεκάδων δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προεδρεύοντας σε σχετική διυπουργική σύσκεψη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο διαλόγου και λογοδοσίας, που φιλοδοξεί να δώσει φωνή στους πολίτες και να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις αδυναμίες και τις ανάγκες του Δημοσίου.
Πρώτη φορά οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο
«Είναι πραγματικά ξεχωριστή η σημερινή μας συνάντηση, καθώς αφορά κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό κράτος.
Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου που διατίθεται στη διεύθυνση axiologisi.ypes.gov.gr. Οι συμμετέχοντες θα συνδέονται με τους κωδικούς Taxisnet, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης απαντά μία μόνο φορά. Η υποβολή των απαντήσεων είναι ανώνυμη και απόλυτα ασφαλής.
Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση
Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις, καλύπτοντας 45 διαφορετικές υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους:
- e-ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο
- Δημόσιες συγκοινωνίες και δρόμοι
- Καθαριότητα, φωτισμός, παιδικές χαρές
- Διαθέσιμες υποδομές για ΑμεΑ και φροντίδα για αδέσποτα
- Ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Οι πολίτες θα βαθμολογούν κάθε υπηρεσία σε κλίμακα από 1 έως 10, ενώ υπάρχει και δυνατότητα σχολίων και προτάσεων για νέες ψηφιακές υπηρεσίες.
Αξιολόγηση κάθε έξι μήνες – Ανοιχτά δεδομένα
Η έρευνα θα πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο), ώστε να δημιουργηθεί μία δυναμική και πλούσια βάση δεδομένων για τον εντοπισμό χρόνιων προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται ως ανοιχτά δεδομένα (open data), μαζί με οπτικές αναπαραστάσεις, χάρτες και γραφήματα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.
Ξεχωριστή αξιολόγηση για Υγεία και μετωπικές υπηρεσίες
Η παρούσα αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει τις δομές δημόσιας υγείας, για τις οποίες ετοιμάζεται ξεχωριστό σύστημα αξιολόγησης από το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, για υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ, όπου υπάρχει άμεση επαφή με υπαλλήλους, σχεδιάζεται νέα μέθοδος αξιολόγησης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στο κινητό μετά την επίσκεψη.
Ο λόγος στους πολίτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης από τη βάση προς την κορυφή. «Ζητάμε λίγο από τον χρόνο των πολιτών για να μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες. Η υποχρέωσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί όπου μας δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα».
Η συμμετοχή στην έρευνα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης των υπηρεσιών του κράτους και της καθημερινότητας, προσφέροντας πραγματική φωνή στους πολίτες σε μια νέα εποχή ψηφιακής διακυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας
Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Πατρών-Πύργου: Μειώθηκαν στο μισό τα θανατηφόρα τροχαία – Τα κολονάκια σώζουν ζωές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News