Νοσοκομείο Ρίου: Μονάδα για την παιδική κακοποίηση – Σε επιφυλακή οι παιδιάτροι – Στην «Π» ο Γαβριήλ Δημητρίου

Στόχος της Μονάδας που είναι η έγκαιρη διάγνωση της κακοποίησης θα λειτουργεί καθημερινά υπό τη Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Πατρών.

κακοποίηση

Η κακοποίηση, τα εμβόλια και η παχυσαρκία είναι το τρίπτυχο που προτάσσει η παιδιατρική κοινότητα ως τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν σήμερα τα παιδιά.

Αυτά αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του 34ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής που διοργανώνει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών το ερχόμενο σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Η κακοποίηση είναι ένα σημαντικό θέμα που μας θέτει σε επιφυλακή. Αυτός είναι και ο λόγος που στο πλαίσιο της Κλινικής μας με τη συνδρομή της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ”ΕΛΙΖΑ”, δημιουργούμε και θα λειτουργήσουμε Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού. Στόχος της Μονάδας αυτής θα είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί».

Οπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του «ΕΛΙΖΑ» «κομβικό σημείο στην έγκαιρη και σωστή διαχείριση των περιστατικών αποτελεί η σύσταση και λειτουργία διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα εργάζεται σε ειδικό χώρο εντός του Νοσοκομείου. Στόχος της Μονάδας είναι η διασφάλιση της αναγνώρισης του κινδύνου κάθε μορφής κακοποίησης/παραμέλησης σε βρέφη και παιδιά, καθώς και η προστασία ευάλωτων οικογενειών».

Η Μονάδα θα λειτουργεί καθημερινά υπό τη Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

Το «ΕΛΙΖΑ» όπως έχει γνωστοποιήσει ήδη στη διοίκηση του νοσοκομείου και στη διοίκηση της Παιδιατρικής Κλινικής, πέρα από την ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου αναλαμβάνει και τη κάλυψη του κόστους της μισθοδοσίας ενός έτους για έναν παιδίατρο – πανεπιστημιακό Υπότροφο και έναν παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) που θα στελεχώσουν τη Μονάδα. Ολοι όσοι θα στελεχώσουν τη Μονάδα θα λάβουν τη σχετική εκπαίδευση στη διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία κακοποίησης και παραμέλησης.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

κακοποίηση

Σε ό,τι αφορά το σεμινάριο, όπως μας είπε ο κ. Γαβριήλ «στόχος του είναι η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της Παιδιατρικής καθώς επίσης και η ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή πρακτική σε συχνά και καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδίατροι».

Η θεματολογία είναι επίκαιρη και έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως παιδοουρολογικά προβλήματα στο ιατρείο, νέες προοπτικές στην πρόληψη λοιμώξεων, συνήθη καρδιολογικά ζητήματα που μπορεί να ξεφύγουν από τον γενικό παιδίατρο, βασικές αρχές πρώιμης παρέμβασης στην αναπτυξιακή παιδιατρική, αναδυόμενοι ιοί και μελλοντικές πανδημίες, αξιολόγηση της γενικής αίματος από τον παιδίατρο, το μέλλον στον χώρο των εμβολίων, ενδοκρινολογικά θέματα που προβληματίζουν τον γενικό παιδίατρο, κλινική προσέγγιση του φαρμακευτικού εξανθήματος, άσθμα και αλλεργίες.

«Η συνεχιζόμενη ενημέρωση σε όλο το φάσμα της Παιδιατρικής με τα εβδομαδιαία διαδικτυακά μαθήματα και με το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, αποτελεί ουσιαστική συνδρομή της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών στο δύσκολο έργο του παιδιάτρου για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των παιδιών και των εφήβων με βάση την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση» σημειώνει ο καθηγητής με την επισήμανση ότι: «Πρέπει μέσα από την ενημέρωση για όλα τα νεότερα θέματα που απασχολούν σήμερα την ειδικότητά μας να θωρακιζόμαστε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που προκύπτει κατά την άσκηση των καθηκόντων μας».