Νοσοκομείο Ρίου: Σε τρίμηνη λίστα αναμονής καρκινοπαθείς για μια εξέταση – Τι συμβαίνει

Η Μονάδα Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (Πετ Σκαν – PET /CT) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης σε γιατρούς, χειριστές ενώ ενδεικτικό είναι ότι δεν έχει ούτε γραμματειακή υποστήριξη.

Νοσοκομείο Το σύγχρονο μηχάνημα ΠΕΤ ΣΚΑΝ παρέδωσε η κ. Διγενοπούλου 2018

Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί η Μονάδα Ποζιτρονιακής Τομογραφίας (Πετ Σκαν – PET /CT) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών παρ’ ότι είναι το μοναδικό μηχάνημα στην ευρύτερη περιφέρεια για την κάλυψη των ογκολογικών ασθενών. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει λίστα αναμονής μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

Βασική αιτία είναι η υποστελέχωση σε προσωπικό (γιατρούς, χειριστές) ενώ ενδεικτικό είναι ότι δεν έχει ούτε γραμματειακή υποστήριξη που είναι καθοριστική για τη λειτουργία του τμήματος.

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Το θέμα έθεσαν στην «Π» ασθενείς που προσπαθούν μάταια να κλείσουν ραντεβού. «Είμαι καρκινοπαθής πρέπει άμεσα να κάνω αυτή την εξέταση και όχι μετά από τρεις μήνες που μου δίνουν ραντεβού. Μηχάνημα αντίστοιχο δεν υπάρχει στην περιοχή επομένως πρέπει να πάω στην Αθήνα και μάλιστα σε ιδιωτικό που σημαίνει οικονομικό κόστος.

Πόσο δύσκολο είναι να στελεχώσουν το τμήμα με προσωπικό;». Υπενθυμίζουμε ότι το Πετ Σκαν είναι δωρεά της προς το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών της Ελένης Διγενοπούλου. Παρ’ ότι τo Πετ Σκαν είναι χρήσιμο για την εκτίμηση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, κυριότερα όμως χρησιμοποιείται σε κακοήθειες καθώς είναι μία απεικονιστική εξέταση που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων, η Μονάδα δεν στελεχώθηκε ποτέ επαρκώς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής καθηγητή, Δημήτριο Αποστολόπουλο, μας ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι μόνιμο. «Είναι μόνιμο το θέμα της υποστελέχωσης. Στη Μονάδα δεν έχουμε καμία γραμματειακή υποστήριξη. Χρέη γραμματέως εκτελούν οι χειριστές αλλά όταν είναι απασχολημένοι με ασθενείς δεν μπορούν αν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία στο να πάρουν οι πολίτες απαντήσεις και να κλείσουν ραντεβού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αποστολόπουλος, η Μονάδα διαθέτει μόλις δύο χειριστές και τρεις γιατρούς εκ των οποίων ο ένας είναι επίκουρος καθηγητής και οι άλλοι δύο είναι επικουρικοί. «Αντιλαμβάνεστε ότι με το αυτό το προσωπικό η λειτουργία της Μονάδας είναι οριακή. Τα ραντεβού μας είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου αυτή τη στιγμή. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπάκος. «Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε. Παλεύουμε να το στηρίξουμε διότι αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το μηχάνημα αυτό για τους ασθενείς. Αναγνωρίζω επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό το οποίο εργάζεται με αυταπάρνηση για να κρατάει ανοικτή τη Μονάδα. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα για τη στελέχωσή της».

ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

Το δεύτερο αγκάθι που καλείται να βγάλει ο διοικητής του ΠΓΝΠ, αφορά το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου που έχει απογυμνωθεί από χειριστές.

Νοσοκομείο

Ο Ηλίας Αμπατζής

«Εχω κάνει νυχτερινή βάρδια και παραμένω στο νοσοκομείο διότι δεν βγαίνουν οι εφημερίες του Τμήματος» μας είπε ο προϊστάμενος του Ακτινολογικού Τμήματος, Ηλίας Αμπατζής.

«Ζήτησα επικουρικό προσωπικό και δυστυχώς δεν μου έδωσαν. Αντίθετα με αποσπάσεις και μετακινήσεις προσωπικού αποδυναμωθήκαμε πλήρως. Ημασταν 18-20 άτομα και φτάσαμε σήμερα να έχουμε απομείνει οκτώ εκ των οποίων τα τρία ανήκουν στο επικουρικό προσωπικό. Προσωπικά έχω να πάρει άδεια από το 2018. Αντίστοιχα όλοι οι συνάδελφοι βάζουν πλάτη για να μην κλείσει το Τμήμα, αλλά μέχρι πότε;» διερωτάται ο κ. Αμπατζής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος έχουν μετακινηθεί χειριστές σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο και τελευταία στην Αρτα. «Μέσα σε όλα αυτά έχουμε μία εγκυμοσύνη και μία συνταξιοδότηση κι έτσι μείναμε αυτοί που σας προανέφερα. Οι βάρδιες όμως δεν καλύπτονται από οκτώ άτομα. Με τη βοήθεια του καθηγητή του κ. Καρναμπατίδη θα πάρουμε τρία άτομα από άλλο τμήμα. Αυτά όμως είναι μπαλώματα. Αν δεν γίνουν μόνιμες προσλήψεις το πρόβλημά μας θα παραμείνει» καταλήγει ο κ. Αμπατζής.

Από την πλευρά του ο κ. Μπάκος αναφέρει ότι με εσωτερικές μετακινήσεις γίνεται προσπάθεια προσωρινής κάλυψης του προβλήματος. «Παράλληλα αναζητούμε μόνιμη λύση. Το Τμήμα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό» μας ανέφερε ο ίδιος.

Για το θέμα απευθυνθήκαμε και στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος απάντησε ότι: «Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν με έχει ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Οταν λοιπόν δεν γνωρίζω κάτι πώς θα το αντιμετωπίσω;»,

Ερωτηθείς δε για τις μετακινήσεις προσωπικού είπε: «Μία μετακίνηση γνωρίζω ότι έχει γίνει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».