Ο ποιοτικός τουρισμός να αποτελεί στόχο για τη χώρα μας.
Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν μεγαλύτερη αναγνώριση του καθοριστικού τους ρόλου στη διαχείριση των προκλήσεων ενός άνισου τουρισμού και υποστήριξαν την ανάγκη για επαρκείς πόρους κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια με τον Επίτροπο για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, με τον τουρισμό να παίζει θεμελιώδη ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση αγροτικών, περιφερειακών και λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.
Ο κλάδος ανέκαμψε ταχύτατα από την πτώση εξαιτίας της πανδημίας COVID‑19, αλλά η ανάκαμψη αποκάλυψε και ενίσχυσε τις υπάρχουσες ανισορροπίες.
Δημοφιλείς προορισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως υπερπληθυσμός, πίεση στις υποδομές και στους φυσικούς πόρους, εκτοπισμός κατοίκων και αύξηση κόστους στέγασης, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική αποδοχή του τουρισμού.
Κατά τη συζήτηση, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών επισήμαναν την αυξανόμενη ανισορροπία στον τουρισμό και υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης προορισμών που απαιτούν διαφορετικές πολιτικές, όπως η περιορισμένη ή η ανακατεύθυνση ροών ή ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τόνισαν επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισαν τη σημασία συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες σε θέματα όπως νερό, στέγαση, κινητικότητα και χωρικός σχεδιασμός.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, επίσης, οι ευρωπαϊκές στρατηγικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν τις περιφέρειες στον δρόμο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη δομή και τη λειτουργία των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο οι περιφέρειες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τη στήριξη πρωτοβουλιών και έργων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην νέα εποχή της επιδίωξης στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., όπου προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.
Είναι σημαντική η συμμετοχή της χώρας στο κέντρο λήψης αποφάσεων, σε μια διεθνή συγκυρία όπου δεν διαταράσσεται μόνο η γεωπολιτική αλλά και η γεωοικονομία.
Οι περιφέρειες και οι πόλεις αναμένουν με ενδιαφέρον τη νέα Στρατηγική Βιώσιμου Τουρισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Ζήτησαν, επομένως, ισχυρότερη αναγνώριση του ρόλου τους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών που προωθούν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού- πιο πράσινο, ψηφιακό, προσβάσιμο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών.
Επιπλέον, οι ηγέτες ζήτησαν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε έγκαιρα, σχετικά δεδομένα για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την παρακολούθηση τοπικών επιπτώσεων του τουρισμού.
Αυτά είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και για την προώθηση ενός πιο ισορροπημένου, ανθεκτικού και συμπεριληπτικού τουριστικού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο που αναλάβαμε στην ΕΕ και να τρέξει ταχύτατα μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον ποιοτικό τουρισμό.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμαστούμε και να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις, που ίσως προκύψουν στο μέλλον από την διεύρυνση της ΕΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News