Πανεπιστήμιο Πατρών: Φτάνει η ώρα των διαγραφών φοιτητών – Στη λίστα της Πάτρας 19.769 άτομα
Στην πρώτη πεντάδα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τον μεγαλύτερο αριθμό λιμναζόντων φοιτητών βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον σχετικό κατάλογο αναγράφονται 19.769 φοιτητές με έτος εγγραφής του παλαιότερου φοιτητή το 1966. Σήμερα ξεκινάει η κρίσιμη Σύνοδος των Πρυτάνεων της χώρας με κυρίαρχα θέματα αυτό της διαγραφής των λιμναζόντων φοιτητών και της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια.

Στην πρώτη πεντάδα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό λιμναζόντων φοιτητών βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον σχετικό κατάλογο αναγράφονται 19.769 φοιτητές με έτος εγγραφής του παλαιότερου φοιτητή το 1966. Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρυτανικών αρχών της χώρας οι λιμνάζοντες φοιτητές ανέρχονται στις 317.374.
Σήμερα ξεκινάει η κρίσιμη Σύνοδος των Πρυτάνεων της χώρας με κυρίαρχα θέματα αυτό της διαγραφής των λιμναζόντων φοιτητών και της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια. Παράλληλα ξεκινάει και η αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη 290.000 φοιτητών. Αντίθετα 35.000 λιμνάζοντες θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους υπό τις προϋποθέσεις που βάζει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε σύνολο 19.769 λιμναζόντων, μόλις «οι 850, περίπου το 5%, αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους δώσαμε και προσπάθησαν να διασώσουν τη θέση τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Κι όταν λέω ότι προσπάθησαν εννοώ ότι έδωσαν τουλάχιστον ένα μάθημα από το 2020 και μετά. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν ενδιαφέρονται» δήλωσε στην «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο ίδιος, από τους 19.769 λιμνάζοντες του Πανεπιστημίου Πατρών οι σχεδόν 15.000 προέρχονται από τη συγχώνευση των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. «Πρέπει να τα αναδεικνύουμε και αυτά τα στοιχεία ώστε να γίνεται αντιληπτό τι εξελίξεις δρομολογήθηκαν το 2019 οπότε και ελήφθη η απόφαση της συγχώνευσης. Δεν αρκεί να μας απασχολεί μόνο το να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως το πώς θα βγει».
Τι προβλέπει η ρύθμιση
• Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
• Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
• Η ρύθμιση δεν επηρεάζει ενεργούς φοιτητές, ούτε όσους βρίσκονται εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου σπουδών (π.χ. 4+2 ή 5+3 έτη).
Ποιοι εξαιρούνται από τη διαγραφή
• Ατομα με αναπηρία άνω του 50%.
• Γονείς παιδιών έως 8 ετών.
• Εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα.
• Πρωταθλητές και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα
Οι λιμνάζοντες φοιτητές ανά Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑ: 83.970
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: 25.795
ΑΠΘ: 24.836
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 22.520
ΠΑΤΡΩΝ: 19.767
ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 18.858
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: 18.492
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 15.940
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 13.792
ΔΠΘ: 12.268
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 11.394
ΕΛΜΕΠΑ: 11.183
ΠΑΝΤΕΙΟ: 10.714
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 8.504
ΚΡΗΤΗΣ: 7.145
ΑΙΓΑΙΟΥ: 5.777
ΙΟΝΙΟ: 4.002
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ: 3.111
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 3.091
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ: 1098
Πρόταση Μπούρα: Να εξαιρεθούν ασθενείς και αθλητές
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Συνόδου, θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε φοιτητές που έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων ή μονάδων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές «θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε δύο ακόμη εξάμηνα» ανάφερε η κ. Ζαχαράκη, εξηγώντας ότι η ρύθμιση αυτή βελτιώνει το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αποτυπώνοντας τη βούληση του πρωθυπουργού να δοθεί «μια τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο». Παράλληλα, διατηρεί κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα διαγράφονται φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπούρας πρόκειται να προτείνει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και τη συμπερίληψη δύο ακόμα κατηγοριών στον πίνακα των όσων θα εξαιρεθούν. «Θα ζητήσω να δοθεί έμφαση στους φοιτητές που έχουν προβλήματα υγείας και σε μία άλλη κατηγορία που δεν πρέπει να την αγνοούμε. Είναι αυτοί που φέρνουν μετάλλια στη χώρα. Είναι οι φοιτητές που έχουν διαπρέψει στον αθλητισμό και δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Θα πρέπει να τους δοθεί μία ευκαιρία».
Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αφορά το Σχέδιο Νόμου για την αντιμετώπιση της ανομίας στα ΑΕΙ. Οπως έχουμε γράψει, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 11 βασικά σημεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών από όλα τα ΑΕΙ έως το τέλος του έτους και εκπόνηση ή επικαιροποίηση Σχεδίων Ασφαλείας και Προστασίας έως το τέλος Ιουλίου.
- Θέσπιση ενός Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά ίδρυμα και άμεση συγκρότησή του
- Καθιέρωση αυτοδίκαιων κυρώσεων για όσους παρανομούν. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Οσοι καταστρέφουν πανεπιστημιακή περιουσία θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για την αποκατάστασή της
- Ενίσχυση των μέσων φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων με την εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης, ταυτοποίησης και καμερών και προσθήκη προσωπικού ασφαλείας. Σταθερή συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, με σαφείς όρους και συνεννοήσεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News