Πάτρα: Αποκαλυπτικά στοιχεία του «ΣΟΨΥ Πάτρας» για το 2024 – Αυτοκτονικοί και αυτοκαταστροφικοί
Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας συγκέντρωσε στοιχεία για το 2024 και φάνηκαν αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε όσους ζήτησαν βοήθεια

Το 18% των συμπολιτών μας που απευθύνθηκε στις υπηρεσίες του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας το 2024 αφορούσαν σε αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 55% των πολιτών που ζήτησε βοήθεια από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου ήταν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μόλις το 6% Πρωτοβάθμιας.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος – ψυχολόγος, Κέντρου Ημέρας Ψυχικά Πασχόντων Ενηλίκων ΣΟΨΥ Πάτρας Θεόδωρος Παξινός, είναι αποκαλυπτικά.
Για το έτος 2024, αξιολογήθηκαν 306 αιτήματα ενήλικου πληθυσμού για λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων.
⦁ Το 73% των αιτημάτων αφορούσε γυναικείο πληθυσμό και το 27% άντρες.
⦁ Το ηλικιακό εύρος περιλαμβάνει 18 έως 90 έτη.
⦁ Οικογενειακή κατάσταση: άγαμοι 60%, έγγαμοι 28%, διαζευγμένοι 8%, χηρεία 4%.
⦁ Εκπαίδευση: Πρωτοβάθμια 6%, Δευτεροβάθμια 40%, Τριτοβάθμια 55%.
⦁ Εργασιακή κατάσταση: Εργαζόμενοι 44%, Ανεργοι 45%, Συνταξιούχοι 8%, Συνταξιούχοι ΑΜΕΑ 2%.
⦁ Ασφαλιστική κατάσταση: Ανασφάλιστοι 10%, Ασφαλισμένοι 90%.
⦁ Προηγούμενες δυσκολίες σε θέματα ψυχικής υγείας και συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό) στο παρελθόν ανέφερε 58%, ενώ για το 42% ήταν η πρώτη φορά.
⦁ Σε διαγνωστικό επίπεδο οι κυρίαρχες διαταραχές αφορούσαν: Αγχώδη Διαταραχή 6%, Μικτή Αγχώδη και Καταθλιπτική Διαταραχή 3%, Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή 6%, Υποτροπιάζουσα Καταθλιπτική Διαταραχή 4%, Διπολική Διαταραχή 3%, Καταθλιπτικό Επεισόδιο 5%, Ψύχωση 5%.
⦁ Στο σύνολο των περιπτώσεων προτάθηκε συνδυαστικά ή μεμονωμένα θεραπευτική αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπευτική και συμβουλευτική παρέμβαση (φαρμακευτική αγωγή 43%, ψυχοθεραπεία 32%, συμβουλευτική 10%).
Οσον αφορά τις αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, επί του συνόλου των αιτημάτων, 306 αιτήματα) αποτυπώθηκαν τα ακόλουθα ποσοστά εκδήλωσης:
Αυτοκτονικό Ιδεασμό (ενεργό) ανέφερε το 6%. Εκδήλωση συμπεριφορών αυτοτραυματισμού εμφανίστηκε σε ποσοστό 3%. Ιστορικό αυτοκτονικής συμπεριφοράς στο παρελθόν ανέφερε το 4%. Αυξημένη επικινδυνότητα για την εκδήλωση συμπεριφοράς απόπειρας αυτοκτονίας σημείωσε το 3%, ενώ συμπεριφορά πρόκλησης βλάβης προς τρίτους το ποσοστό 1.6%. Στα ανωτέρω ποσοστά, προέκυψε ότι το 39% των ατόμων ανέφερε ότι δεν διαθέτει κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον (οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον υποστήριξης).
«Τα παραπάνω δεδομένα αυτοκαταστροφικών και αυτοκτονικών συμπεριφορών αποτυπώνουν μια ανησυχητική σταθερή παρουσία με στοιχεία αυξητικής τάσης στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτούνται να λάβουν αντίστοιχες υπηρεσίες» σημειώνει ο κ. Παξινός και προσθέτει:
«Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν μεγαλύτερη εμφάνιση στο γυναικείο φύλο, στις νεαρές και μεσαίες ηλιακές ομάδες. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες έχουν ενεργή επιδραστική παρουσία (οικονομικές δυσκολίες, ανεργία κ.λπ.) όπως επίσης και η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Αναφορικά στο τελευταίο, ενδεχομένως η ύπαρξή του να λειτουργεί ως αποτρεπτική δικλείδα στο πέρασμα από τον ιδεασμό στην πράξη, από την ευχή θανάτου στην απόπειρα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΚΛΙΜΑΚΑ» για το 2024, καταγράφηκαν συνολικά 469 περιστατικά αυτοκτονίας στην Ελλάδα. «Κι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 12% έως 16% στις ηλικίες μεταξύ 14 με 19 ετών αυτοτραυματίζεται, ενώ γνωρίζουμε επιστημονικά ότι ένα μέρος αυτού του ποσοστού θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία, μελλοντικά. «Το γεγονός αυτό υποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την αναγκαιότητα για άμεση και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ανάπτυξης πολιτικών και στρατηγικών πρόληψης των αυτοκαταστροφικών και αυτοκτονικών συμπεριφορών. Τη σημασία ανάπτυξης και ενίσχυσης περαιτέρω υπηρεσιών ψυχικής υγείας με γνώμονα την άμεση πρόσβαση και διαθεσιμότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» καταλήγει ο κ. Παξινός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News