Πάτρα: Ενα πάρκο με «αγκάθια» που πονάνε στη μαρίνα ΦΩΤΟ

Σε κατάσταση αποσύνθεσης ο χώρος στη μαρίνα της Πάτρας. Αγανακτισμένοι εμφανίζονται στην «Π» οι νέοι, από την εγκατάλειψη του πάρκου

Πάτρα: Ενα πάρκο με «αγκάθια» που πονάνε στη μαρίνα ΦΩΤΟ

«Χύμα στο κύμα» θα μπορούσε να έχει τίτλο αυτή η αυτοψία, που καταδεικνύει την εγκατάλειψη των δημοτικών πάρκων και την υποβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Πάτρας.

Το μικρό παρκάκι που βρίσκεται στη μαρίνα θα μπορούσε να αποτελέσει, αν μη τι άλλο, μια πρωτότυπη πρόταση για… αγροτουρισμό: Τα αγριόχορτα είναι σε δυσθεώρητο ύψος, τα βάτα έχουν «πνίξει» τον χώρο και τα φίδια… κόβουν βόλτες δίπλα σε περιπατητές και διαβάτες.

Ενα ξέφωτο δροσιάς που έχει μεταβληθεί σε μικρή χωματερή, ένας μικρός πράσινος παράδεισος, που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους περιοίκους, αλλά και για τους θαμώνες των παρακείμενων καταστημάτων αναψυχής.

Σημάδι εγκατάλειψης και παρακμής μιας πόλης, που ενώ ξύνει η ίδια τις πληγές της, συνεχίζει να διαμαρτύρεται που συνεχίζει να αιμορραγεί. Πρόκειται για έναν παρατημένο κοινόχρηστο χώρο, που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα διάλυσης της παρακείμενης μαρίνας, με τις βυθισμένες αποβάθρες, το λεηλατημένο δημοτικό κτίριο της πρώην καφετέριας «Λάγιου» και τις κατεστραμμένες λοιπές υποδομές. Το καφκικό τοπίο σε πλήρη ανάπτυξη,

Κόντρα σε όλη αυτή την παρακμή, το μόνο που δείχνει να αντιστέκεται και να συγκινεί ακόμα, είναι το επιβλητικό ηλιοβασίλεμα, που με το άλικο φως του αγκαλιάζει την ντροπή του εγκαταλελειμμένου πάρκου, την ίδια στιγμή που τα αγκάθια του «ματώνουν» την υποβλητική μυσταγωγία της φύσης.
Ομως το χειρότερο δεν φαίνεται να είναι αυτή η ίδια η εγκατάλειψη, αλλά η παραίτηση πολλών Πατρινών, από την ελπίδα της αναστροφής της κατάστασης.

Πάτρα: Ενα πάρκο με «αγκάθια» που πονάνε στη μαρίνα ΦΩΤΟ

Πολλοί ήταν εκείνοι που, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», έδειξαν να συμβιβάζονται με την ασχήμια και την παρακμή, απογοητευμένοι και κουρασμένοι από την απουσία αντίδρασης της δημοτικής αρχής: «Η κατάσταση είναι μόνιμη εδώ. Εχει περάσει πολύς καιρός που τους λέμε να έρθουν να περιποιηθούν το παρκάκι, αλλά δεν ανταποκρίνονται. Δεν βλέπουμε φως και πλέον το έχουμε πάρει απόφαση ότι θα ζούμε δίπλα στα βάτα και τα ποντίκια…» λέει με πεσιμιστική διάθεση ο κύριος Γιάννης.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απαιτεί να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο Δήμος: «Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση! Είναι ντροπή για την πόλη και μάλιστα σε μια τόσο τουριστική περιοχή, που θα έπρεπε να είναι ο καθρέφτης της Πάτρας…».

Οι νέοι δείχνουν ακόμα πιο θυμωμένοι, μιλώντας στην «Π»: «Πάνω από ένα χρόνο είναι έτσι αυτό το σημείο! Περνάμε από εδώ και αντικρίζουμε αυτό το χάλι. Είναι λυπηρό η Πάτρα να επιφυλάσσει τέτοια μεταχείριση στα εμβληματικά της σημεία. Τι έχουμε να δείξουμε στους επισκέπτες; Μόνο σκουπίδια, αγριόχορτα και ερείπια;».

Ο κόσμος, καθώς βλέπει τον φακό της «Π», πλησιάζει μόνος του για να εκφράσει τα παράπονά του: «Φωνάξτε εσείς, μήπως και ακούσει ο Δήμος! Δεν μας δίνουν σημασία καμία! Δείτε σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται η μαρίνα! Αυτό που έχουμε καταλάβει, είναι πως τελικά πρόκειται για συνειδητή επιλογή του Δήμου, να αφήνει τα εμβληματικά τοπόσημα της Πάτρας, σε κατάσταση μαρασμού! Δεν εξηγείται αλλιώς…».