Πάτρα: Έρχεται «Η αυλή των θαυμάτων» από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ στην «Αγορά»
Στο pelop.gr μιλά ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Αναστασόπουλος για τους χαρακτήρες του έργου και την σύνδεσή του με το σήμερα.
Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας – Αχαΐας, επανέρχεται και αυτή τη φορά θα μας παρουσιάσει για τρεις παραστάσεις στο θέατρο «Αγορά» το έργο «Η αυλή των θαυμάτων», σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου.
Κοιτώντας πίσω από το προφανές, ο Ηλίας Αναστασόπουλος εστιάζει στην ουσία του έργου, στους χαρακτήρες του και τις αντιδράσεις του.
Το έργο αναφέρεται στους ξεριζωμένους της λαϊκής τάξης με όλες τις παθογένειες και τα προτερήματα που έχουν. Προσπαθούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τις ευαισθησίες, τις μικροκακίες , τις αδυναμίες και την μοναχικότητα του κάθε χαρακτήρα όπως διαμορφώνεται μέσα από τις δυσκολίες της ανάγκης για επιβίωση. Όταν ξεριζώνονται για δεύτερη φορά, κάνουν στην άκρη όλες τις διαφορές τους και σαν μια οικογένεια ξεκινούν μια νέα ζωή.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Αναστασόπουλος μιλώντας στο pelop.gr, σημειώνει πως εδώ και χρόνια οι κρίσεις έχουν αναγκάσει τα τελευταία χρόνια πολλούς ανθρώπους να ξεριζωθούν, είτε να έρθουν στην Ελλάδα, είτε να φύγουν από την Ελλάδα καθώς δεν μπορούσαν να βιοποριστούν. “Μεταφερόμαστε σε μία αυλή όπου όλοι είναι φτωχοί, με την παθογένεια της τάξης τους και τα αποτελέσματα αυτής” σημειώνει ο Ηλίας Αναστασόπουλος και συνεχίζει: “Εμείς εστιάζουμε λίγο βαθύτερα, στις ευαισθησίες του κάθε χαρακτήρα του έργου, γιατί γίνεται σκληρός, απάνθρωπος, χαρτοπαίκτης. Για παράδειγμα, υπάρχει η ερώτηση σε έναν χαρακτήρα γιατί παίζει χαρτιά και απαντά γιατί έχει την ελπίδα κάποια στιγμή να κερδίσει. Εκεί βλέπουμε και την γυναίκα του ναυτικού την οποία η μοναξιά την οδηγεί σε μια εξωσυζυγική σχέση, μια νεαρά κοπέλα με μόνο όπλο της την ομορφιά της η οποία αποτελεί και τη μοναδική της ελπίδα για να ξεφύγει κάνοντας έναν καλό γάμο”.
Συνεχίζοντας ο Ηλίας Αναστασόπουλος επισημαίνει: “Όμως, η ουσία του έργου, είναι το ζευγάρι, τα δύο γεροντάκια, που λένε τα σημαντικότερα πράγματα. Χαρακτηριστικά ο Ιορδάνης σημειώνει πως ο ίδιος δουλεύει στο καμίνι και ενώ έχουν περάσει χιλιάδες τούβλα και κεραμίδια από τα χέρια του, δεν έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Η γυναίκα του ανταπαντά πως και νερό να ήταν θα είχαν σταματήσει κάπου. Και ο γιος τους έχει ως μοναδική αγωνία το να μπει στο Λιμενικό ώστε να έχει μία κάμαρα για να ζήσουν οι γονείς τους τα γεράματά τους”.
Αν και το έργο γράφτηκε πριν από 70 χρόνια έχει πάντα κάτι να πει σε κάθε εποχή. Και όταν ρωτάμε τον Ηλία Αναστασόπουλο πως τότε είχαμε φτώχεια, τώρα το θέμα που κυριαρχεί ποιο είναι μας απαντά: “Η αντιστοιχία με το σήμερα είναι το να επιβιώσεις στην κοινωνία σύμφωνα με τις συνθήκες κάθε εποχής. Τότε ήταν ένα πιάτο φαγητό και ένα κεραμίδι. Τώρα είναι κάτι παραπάνω. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής. Χρειαζόμαστε καλύτερες συνθήκες, όχι απλά να επιβιώσει κάποιος αλλά να ζήσει, να διασκεδάσει, να μπορεί να τα βγάζει πέρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους χωρίς να αγκομαχάει”.
Οι αρχικές πρόβες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019 προ κορονοϊού, αργότερα ήρθε η πανδημία, σταμάτησαν όλα και πλέον τώρα το παρουσιάζουν. Και όταν ρωτάμε γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο ο Ηλίας Αναστασόπουλος τονίζει: “Είναι ένα έργο του οποίου τους χαρακτήρες τους συναντάμε και σήμερα στην κοινωνία μας. Είναι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, είναι γύρω μας. Αν πας σε λαϊκές συνοικίες, θα τους αναγνωρίσεις. Εκεί είναι ο χαρτοπαίκτης που παίζει για το κάτι παραπάνω, ο κυκλοθυμικός που χτυπάει την γυναίκα του. Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται από τις συνθήκες υπό τις οποίες ζει”.
Θα ανέβουν έξι (6) παραστάσεις στο θέατρο «Αγορά» (Καραϊσκάκη 149, Πάτρα) Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ( 17,18 ,19 Μαρτίου 2023) και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ( 24,25,26 Μαρτίου 2023).
Ώρα έναρξης: Παρασκευή (17/03/23 και 24/03/23) στις 21.15
Σάββατο (18/03/23 και 25/03/23) στις 20.30
Κυριακή (19/03/23 και 26/03/23) στις 20.30
Κρατήσεις θέσεων στο 6983682970
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Βούλα: Τζίνα Δημητρίου Γιάννης: Ανδρέας Τασσόπουλος
Μαρία: Ηλιάνα Βουλδή Ιορδάνης: Σωτήρης Τασσόπουλος
Αννετώ: Νέλλη Βουτσινά Αστά: Ελένη Τασσοπούλου
Ντόρα: Νίκη Καραβούλια Μπάμπης: Παναγιώτης Σαμολαδάς
Στράτος: Μίλτος Σπυρόπουλος Όλγα: Ιωάννα Καραθανάση
Στέλιος: Κίμωνας Τασσόπουλος Άντρας: Γιώργος Γραμματίκας
Α μηχανικός: Παναγιώτης Βλάχος Β μηχανικός/Αστυφύλακας: Σπύρος Λαμπρόπουλος
Ταχυδρόμος: Βιβή Σεράφη
Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναστασόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Δρίτσας
Τραγούδι: Σωτήρης Τασσόπουλος, Δώρα Βέτσου
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Δρίτσας, Μαρία Αντωνάτου, Γιάννης Πανίτσας
Στίχοι τραγουδιών: Διονυσία Ασπρογέρακα
Σκηνικά: Άρτεμις Κουτρούμπα
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Τασσόπουλος , Αντρέας Τασσόπουλος, Κίμωνας Τασσόπουλος
Φωτισμοί: Ηλίας Αναστασόπουλος , Μίλτος Σπυρόπουλος
Μακιγιάζ, κοστούμια- φροντιστήριο: Άρτεμις Κουτρούμπα
Επιμέλεια προγραμμάτων- ΜΜΕ- Επικοινωνία: Σπυριδούλα Γεωργίου – Νίκη Καραβούλια- Χρύσα Δρίβα
Αφίσα: Βασίλης Καραβασίλης
Κρατήσεις θέσεων- εισιτήρια: Μανώλης Στεφανάκη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News