Πάτρα και Βρυξέλλες

Ο Βαγγέλης Κατσακούλης είναι γιατρός-πρ. περιφερειακός σύμβουλος-αντιδήμαρχος Πατρέων-υπ. ευρωβουλευτής ΚΚΕ.

Είναι πλέον γεγονός ότι οι δήμοι έχασαν, μετά την εφαρμογή των νόμων «συρρίκνωσης» (Καποδίστριας κ.λπ.) τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα. Εχουν μετατραπεί σε διεκπεραιωτές κρατικών καθηκόντων και υπηρεσιακών υποθέσεων. Θα υπέθετε κανείς ότι έτσι αναβαθμίζονται, αλλά συμβαίνει το αντίθετο, γιατί όλες αυτές οι υποχρεώσεις δεν συνοδεύονται από χρήματα, αλλά και γιατί ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Πολύ πριν, αλλά κυρίως μετά την εφαρμογή των μνημονίων, οι δήμοι οδηγούνται στη μετατροπή τους σε ελεγκτικό οργανισμό, αφού η αυτοχρηματοδότηση και η απαγόρευση προσλήψεων θα τους υποχρεώσει να παραχωρήσουν πολλές Υπηρεσίες τους σε ιδιώτες (εργολάβους), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των δημοτών. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση, υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ, οδηγεί την τοπική «αυτοδιοίκηση» στην πλήρη απαξίωση και μετακυλύει το οικονομικό κόστος στους πολίτες.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η λειτουργία των δήμων είναι οριακή. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση απόδοση χρημάτων – που αναλογούν σε κάθε δήμο και που η κυβέρνηση εισπράττει από κάθε είδους φόρο από τους πολίτες και σύμφωνα με το Σύνταγμα έπρεπε να αποδίδεται. Δηλαδή, το κράτος παρακρατεί, παράνομα, τα χρήματα των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Πατρέων. Η κυβέρνηση έπρεπε να αποδίδει, κάθε χρόνο, 95 εκατ. ευρώ και αποδίδει 25 εκατ. €. Ετσι, απαγορεύει ουσιαστικά την εκτέλεση έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά κ.λπ.) και ταυτόχρονα, με τη μη χρηματοδότηση τέτοιων έργων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών. Η στυγνή φιλοσοφία κόστους-οφέλους σε όλο της το μεγαλείο!

Εκτός από την υποχρηματοδότηση, εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι και η υποστελέχωση. Παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια, ουσιαστικά οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Ενώ, υποτίθεται ότι η μνημονιακή δέσμευση για προσλήψεις 5/1 (5 αποχωρήσεις-1 πρόσληψη) μετατράπηκε σε 3/1 και τώρα σε 1/1, στην πράξη η κυβέρνηση αρνείται τις προσλήψεις. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τη γήρανση του προσωπικού και τον αυξημένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, η λειτουργία του Δήμου είναι οριακή. Στην Υπηρεσία Πρασίνου του Ρίου, μια περιοχή κατ’ εξοχήν πράσινη, δεν υπάρχει ούτε 1 εργαζόμενος.

Με τις ευλογίες των Βρυξελλών και με τις πρόθυμες κυβερνήσεις, οι δήμοι οδηγούνται σε «λουκέτο», προς μεγάλη χαρά επιχειρηματικών κύκλων.

Τα δύο ζητήματα (υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση) θα πρέπει να γίνουν κεντρικό αίτημα. Δυστυχώς, η ΚΕΔΕ (πλειοψηφεί η ΝΔ), αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κωφεύουν και παραμένουν στις διαπιστώσεις, χωρίς να έχουν διάθεση για ρήξη με τις επιταγές της ΕΕ.

Η ΕΕ, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι οι αυτουργοί της «δολοφονίας» της τοπικής «αυτοδιοίκησης». Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που στις ευρωεκλογές θα πρέπει να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ κι όλων των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, το μόνο κόμμα, που έχει πραγματικά φιλολαϊκές θέσεις, καθώς και για την ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών τους, όπως αυτές έχουν εκφραστεί στην ΚΕΔΕ και σε όλους τους υπουργούς, από τον δήμαρχο Πατρέων.