Πάτρα: Λύση στον κίνδυνο των εγκαταλελειμμένων κτιρίων – Τι προτείνει πολιτικός μηχανικός
Τα αίτια και οι τρόποι για να λυθεί το φαινόμενο που προβληματίζει
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τα ετοιμόρροπα κτίρια της Πάτρας και άλλων πόλεων της Ελλάδας καταθέτει μέσω της «Π» ο πολιτικός μηχανικός Χρόνης Παπανικολόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι στην πόλη -και όχι απαραίτητα μόνο στο ιστορικό κέντρο- παρατηρεί κανείς δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Η, εδώ και πολλά χρόνια, εγκατάλειψή τους με επακόλουθο την παντελή έλλειψη συντήρησης και οι επανειλημμένοι σεισμοί της περιοχής μας, έχουν καταστήσει τα περισσότερα από αυτά «επικινδύνως ετοιμόρροπα».
«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για τους διερχόμενους, αλλά και για τα όμορα κτίρια, σε περίπτωση σεισμικής δόνησης οποιουδήποτε μεγέθους. Ταυτόχρονα, αν κάτι δεν αλλάξει, τα κτίρια αυτά θα πολλαπλασιάζονται, αφού πλέον θα αρχίσουν να εντάσσονται στην ίδια κατηγορία (των ‘’επικινδύνως ετοιμόρροπων’’) και τα πρώτα κτίρια από σκυρόδεμα, αλλά και οι πρώτες πολυκατοικίες της Πάτρας. Οπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, είναι γνωστό ότι ο χρόνος ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος είναι περίπου 60-70 χρόνια. Ο χρόνος ζωής βέβαια εξαρτάται απολύτως και από τη συντήρηση των κτιρίων. Είναι σαφές ότι τα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα αποκαταστήσουν και προφανώς όχι επειδή δεν θέλουν» τονίζει ο κ. Παπανικολόπουλος.
Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αφού δεν υπάρχει φθηνή χρηματοδότηση της αποκατάστασης, είτε επειδή ορισμένες φορές οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι του ενός και δεν συμφωνούν με τις εργασίες.
Αυτό που προτείνει ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός για τη διασφάλιση της βελτίωσης του οικιστικού αστικού περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Πάτρα είναι να νομοθετήσουν και να δημιουργηθεί ένας δημόσιος οργανισμός, ο οποίος θα απαλλοτριώνει τα κτίρια, αν αυτά δεν επιδιορθώνονται από τους ιδιώτες ώστε να μην είναι «επικινδύνως ετοιμόρροπα», αφού δίνει ένα χρονικό περιθώριο και ευκαιρία δανειοδοτήσεως με επιδοτούμενο επιτόκιο. Επιπλέον, προτείνει ο Οργανισμός να αναλαμβάνει την αποκατάσταση των κτιρίων και στη συνέχεια να τα πουλά με δημόσιους διαγωνισμούς.
Ειδάλλως, είναι ευκόλως εννοούμενο πως σε λίγα χρόνια τα κέντρα των πόλεων, με πρώτο το κέντρο της Πάτρας, θα είναι ερειπωμένα…
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News