Πάτρα: Με μεγάλη επιτυχία το Μαθητικό Φεστιβάλ “Μαζί” ΦΩΤΟ
συμμετείχαν 15 σχολεία, 47 εκπαιδευτικοί, 372 μαθητές & μαθήτριες.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Μαζί» συμμετείχαν 15 σχολεία, 47 εκπαιδευτικοί, 372 μαθητές & μαθήτριες.
Οργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Αχαΐας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Αγωγή Υγείας & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (ΚΕΔΗΠ), τη Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.)
Στο μαθητικό φεστιβάλ, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα που παρουσίασαν είχαν στενή σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και το σεβασμό προς τον άλλο ανεξαρτήτως διαφορών. Παράλληλα, τα βιωματικά εργαστήρια πρόσφεραν στα παιδιά μια διαδραστική εμπειρία και ήρθαν σε επαφή με παιδιά άλλων σχολείων με τα οποία συνδημιούργησαν κάνοντας πράξη το «Μαζί», που ήταν και ο τίτλος του μαθητικού φεστιβάλ.
Πήραν μέρος τα σχολεία:
65ο Νηπιαγωγείο Πατρών, Νηπιαγωγείο Καρυάς, Νηπιαγωγείο Χαλανδρίτσας, 5ο, 12ο, 13ο, 25ο, 34ο, 36ο, 41ο, 55ο, 62ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Πατρών, Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2024 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για ένατη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;», καθώς και άλλων ομάδων που δούλεψαν πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποίησαν θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, δημιουργική γραφή κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε τακτικές επιμορφωτικές, συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας ήταν η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο, με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, είχε στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.
Στήριξαν οι εκπαιδευτικοί:
Ζαλαβρά Αλεξάνδρα, Παρασκευοπούλου Γεωργία, Μποϊνοπούλου Νικολίτσα, Τερζανίδου Μαρία, Τζικόπουλος Δημήτρης, Βλάχου Όλγα, Γιαννοπούλου Φωτεινή, Βαγενά Βάσια, Αντωνίου Αθηνά, Δημητρακοπούλου Αγγελική, Μπεκιάρης Γιώργος, Παπαγγελοπούλου Βενετία, Κωνσταντινίδη Κατερίνα, Τριανταφύλλου Ιωσηφίνα, Αλεξανδροπούλου Μαρία, Κολλύρου Ακριβή, Μαρία Ρέντιτ, Κακού Ολυμπία, Σαλάπα Αθηνά, Χρυσαυγή Κωστοπούλου, Κυπριανίδου Μαρίνα, Γρίβα Αντωνία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Καλλιόπη Διονυσοπούλου, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, κ. Ήρα Κουρή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νικόλαος Ασπράγκαθος και κ. Γιώργος Μαγιάκης.
Συντονισμός: Γιούλη Δούβου, Γιώργος Μπεκιάρης, Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Ελένη Αντωνακοπούλου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News