Πάτρα: Νέες προσπάθειες αποκατάστασης της Μαρίνας από το 2021 – Οι τροποποιήσεις στη μελέτη

Την προσπάθεια να φτιάξει τρεις εξέδρες στη Μαρίνα, ξεκίνησε, πάλι, ο Δήμος Πατρέων. Μέχρι τέλος Αυγούστου περιμένει εργολάβους για τις υποδομές ελλιμενισμού.

Μαρίνα

Μία ακόμα προσπάθεια για την αποκατάσταση των τριών εξεδρών της μαρίνας της Πάτρας, ξεκίνησε ο Δήμος πριν από λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του Αυγούστου περιμένει να δείξουν το ενδιαφέρον τους εργολάβοι για να επιδιορθώσουν, μετά την καταστροφική κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2021, τις υποδομές ελλιμενισμού της περιοχής.

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Δήμος Πατρέων είχε προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου και είχε καλέσει περισσότερες από 15 εταιρείες για να προσκομίσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Ωστόσο, δεν πήρε μέρος κανείς στη διαδικασία, καθώς είχαν κρίνει ότι δεν τους συνέφερε οικονομικά η συμμετοχή.

Αμεσα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου που έχουν την τεχνογνωσία τέτοιων έργων και πήρε συμβουλές για τις τροποποιήσεις που θα έπρεπε να γίνουν στη μελέτη ώστε να ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έκαναν τις απαραίτητες τροποποιήσεις και από τη μελέτη αφαιρέθηκαν οι εργασίες απομάκρυνσης των σημερινών υποδομών αλλά και αυξήθηκε ο προϋπολογισμός στις 780.000 ευρώ, δηλαδή προστέθηκαν επιπλέον 80.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου.

Οι εργασίες που προβλέπει η μελέτη αναφέρονται μόνο στις τρεις αποβάθρες που έχουν καταστεί ακατάλληλες εδώ και 19 μήνες. Εκεί δένουν σκάφη 8 έως 12 μέτρων.

Με βάση τη μελέτη, θα πρέπει να γίνει η προμήθεια, πόντιση/εγκατάσταση συστήματων πλωτών προβλητών στη μαρίνα Πατρών, συνολικού μήκους 180 μέτρων (3χ60μ) και πλάτους 2,4 μέτρων. Οι νέες προβλήτες θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες δέστρες, αναμονές για τις ηλεκτρομηχανολογικές παροχές, σύστημα αγκύστρωσης των πλωτών προβλητών, σύστημα αγκυροβολίας σκαφών, πυργίσκους ρεύματος και νερού, πυρόσβεσης και άλλων εργαλείων.

Εφόσον βρεθεί ο ενδιαφερόμενος και υπογράψει τη σύμβαση, εκτιμάται ότι από τις αρχές του Φθινοπώρου θα ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης, ώστε μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες να έχει παραδώσει το έργο.