Πάτρα: Σας παρουσιάζουμε το Νέο Αρσάκειο – Πως έχει διαμορφωθεί – Πότε παραδίδεται

Το Παλαιό Αρσάκειο Πάτρας, το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μαιζώνος, σήμα κατατεθέν για την αχαϊκή πρωτεύουσα, σε λίγους μήνες θα «ξαναζωντανέψει».

Οι εργασίες ανακατασκευής του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί προς χρήση. Θα στεγάσει το νέο Δημαρχείο της Πάτρας. Υπηρεσίες και γραφεία θα μεταφερθούν εκεί, εξοικονομώντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την καταβολή ενοικίων για κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες μέχρι στιγμής.

Η «Π» μπήκε  στους χώρους του ιστορικού κτιρίου που είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες και ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο μηχανικό της εταιρείας ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΚΕΕ, Χρήστο Χρονόπουλο, και τον εργοδηγό, Δημήτρη Χούσο.

Η πανδημία του κορονοϊού πάγωσε το έργο και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε παράταση για την αποπεράτωση και παράδοση του. Πλέον τα συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά και οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Εξωτερικά, έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο της τοιχοποιίας και των χαρακτηριστικών σταυρών επί της οδού Κορίνθου. «Με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, βρέθηκε κομμάτι στον τοίχο το οποίο ήταν αναλλοίωτο και με την βοήθεια της τεχνολογίας, πλησιάσαμε πάρα πολύ στο κωδικό του παλιού χρώματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίοικοι και περαστικοί όταν αντίκρισαν το χρώμα, μας είπαν ότι επετεύχθη να είναι ακριβώς το ίδιο με το παλιό», δηλώνει στην «Π» ο κ. Χρονόπουλος. Οσον αφορά τους σταυρούς, βρέθηκε και σε αυτή τη περίπτωση η ίδια κόκκινη απόχρωση. Φρεσκαρίστηκαν και ανέδειξαν τον χαρακτήρα του κτιρίου κατά την περίοδο που λειτούργησε ως νοσοκομείο, χωρίς όμως να δείχνει ένα «σύγχρονο» νοσοκομείο.

«Το κτίριο έχει υποστεί λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς», μας είπε χαριτολογώντας, «κι όμως είχε όλα αυτά τα χρόνια άριστη συμπεριφορά. Τα τελευταία χρόνια, είχε παραμεληθεί και οι βροχές είχαν προκαλέσει κάποιες ζημιές, όμως με τις κατάλληλες εργασίες, τα σημεία, τα οποία είχαν πληγεί, επιδιορθώθηκαν. Πρόκειται για μία κατασκευή με φέροντες τοίχους από μπετόν, δεν έχει υποστεί καμία δυσμενή επιρροή από τις σεισμικές καταπονήσεις», αναφέρει ο κ. Χρονόπουλος

Περπατήσαμε στους διαδρόμους και βρεθήκαμε στις αίθουσες. Οι περισσότερες είναι έτοιμες. Ο  «ξεναγός» μας κ. Χούσος μας ενημέρωσε τις εργασίες – παρεμβάσεις που έγιναν με την καθοδήγηση της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων, ώστε να μην αλλοιωθεί η εξωτερική όψη του κτιρίου. «Διατηρήσαμε τα πλαίσια στα εσωτερικά και στα εξωτερικά κουφώματα. Με σωστή επεξεργασία σε αυτά, προσθέσαμε διπλά τζάμια κι έγιναν λειτουργικά ξανά».

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Οπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του Αρσακείου έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα γραφεία και οι αίθουσες είναι διαμορφωμένα πλήρως, με θέρμανση, υδραυλικά, κ.τ.λ. Απομένουν εργασίες που αφορούν τα ηλεκτρολογικά των γραφείων, και η εγκατάσταση του ανελκυστήρα.

Στην μεγάλη αίθουσα του 1ου & 2ου ορόφου υπάρχει πρόβλεψη να γίνει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένα εσωτερικό θέατρο με παρασκήνια.

Το δώμα το οποίο «βλέπει» στην οδό Γκότση, θα είναι  ο χώρος του ανοιχτού κινηματογράφου.

Στο προαύλιο οι εργασίες συνεχίζονται, αν και οι επεμβάσεις θα είναι λιγοστές. Περιμετρικά του κτιρίου θα φυτευτούν παρτέρια έτσι ώστε να κρύβονται οι εξωτερικές μηχανολογικές εγκαταστάσεις και θα τοποθετηθούν παγκάκια. Ωστόσο θα παραμείνει η χαρακτηριστική σκάλα και η καγκελόπορτα, η οποία όπως μας εξήγησε ο κ. Χούσος, είναι από πολύ καλό σίδερο το οποίο έχει αντέξει στον χρόνο και θα παραμείνει σύμφωνα με τις συστάσεις της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων.

Κατά την ξενάγησή μας σε όλους τους ορόφους, καταλάβαμε πως το Αρσάκειο δε θα αποτελείται μόνο από γραφεία τα οποία θα στεγάσουν υπηρεσίες αλλά η δημοτική αρχή στοχεύει στο κάτι παραπάνω. Με τις χρήσεις που θα αφορούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Αρσάκειο θα μετατραπεί σ΄ ένα σημείο που θα έχει ζωή και εκτός των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών. Ενας χώρος που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και θα είναι ανοιχτός προς το κοινό.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

«Γνωρίζουμε πως είναι ένα εμβληματικό έργο, κόσμημα για την πόλη, ένα κτίριο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πατρινούς αλλά και για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Θα είναι ένα ασφαλές νεοκλασικό κτίσμα το οποίο θα απολαμβάνουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες που θα εξυπηρετούνται», επισημαίνει με ιδιαίτερο νόημα ο εργολάβος Χρήστος Χρονόπουλος.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στην ερώτηση, ποιες ήταν οι εργασίες οι οποίες τους δυσκόλεψαν, ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε στην «Π» πως σε όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεων δεν προέκυψαν εμπόδια.

«Εχοντας εργαστεί για την εξ αρχής κατασκευή ενός κτιρίου με νεοκλασικά σχέδια στην Τρίπολη (πνευματικό κέντρο), είχαμε την ανάλογη εμπειρία να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανακατασκευή του Αρσακείου», μας είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι μηχανικοί του Δήμου Πατρέων, όπως επίσης και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, ήταν πάντα δίπλα τους, υπήρξε άριστη συνεργασία και βοήθεια οποιαδήποτε στιγμή ζητήθηκε η συμβολή τους, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο καθ’ όλη τη διάρκειά του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το ανακαινισμένο και σύγχρονο πλέον Παλαιό Αρσάκειο, ο κ. Χρονόπουλος απαντά «με την διαδικασία του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής του έργου, η επιτροπή θα παραλάβει και θα παραδώσει το έργο στην δήμο. Σε συνδυασμό βέβαια με τα έκτακτα προβλήματα που τυχόν προκύψουν λόγω κορονοϊού και με τις διαδικασίες εγκρίσεων με το υπουργείο, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε παραδώσει το έργο».