Πάτρα: Σε αποθήκες του Δήμου ρημάζει ο «θησαυρός» του Γκολέ!
Ανεκμετάλλευτα 51 ανεκτίμητης αξίας μουσικά όργανα του μεγάλου Πατρινού ρεμπέτη
Επτά χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου πατρινού ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ συμπληρώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου, και ακόμα η Πάτρα δεν έχει δημιουργήσει όχι μόνο μουσείο, αλλά ούτε ένα μουσικό θεσμό στο όνομά του! Ακόμα χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι το σπάνιο μουσικό υλικό που από τον Ιούνιο του 2020 δώρισε επίσημα στον Πολιτιστικό Οργανισμό η αδελφή του ρεμπέτη, Θεώνη Γκολέ, «ρημάζει» σε αποθήκη του Δήμου, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο!
Πρόκειται για συνολικά 51 μουσικά όργανα, μεγάλης αξίας, τα οποία φυλάσσονται σε ακατάλληλες συνθήκες και θερμοκρασίες, κάτι που είναι πιθανόν να τους έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές…
Ηταν 5 Ιουνίου του 2020, όταν είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού, η πρόταση αποδοχής της δωρεάς μουσικών οργάνων και άλλων προσωπικών αντικειμένων του λαϊκού καλλιτέχνη Μπάμπη Γκολέ από την αδελφή του Θεώνη Γκολέ.
Επρόκειτο για έναν σπουδαίο μουσικό «θησαυρό». Και αυτό γιατί ο αείμνηστος καλλιτέχνης δεν ήταν μόνο σπουδαίος παίκτης και ρέκτης του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ηταν και μανιώδης συλλέκτης σπάνιων μουσικών οργάνων, αλλά και κατασκευαστής!
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΚΟΛΕ
Ειδικότερα, η συλλογή του Μπάμπη Γκολέ που δωρίσθηκε στον Δήμο Πατρέων από την αδελφή του, περιελάμβανε συνολικά 51 μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων:
Ξύλινες κιθάρες (προϊόν ιδιοκατασκευών), επιτραπέζιες κιθάρες, μπουζούκια τρίχορδα, μαντολίνα, μπαλαλάϊκες, τζουράδες, χάλκινα πνευστά, ξύλινα αρμόνια, ούτι αραβικής τεχνοτροπίας, μπάντζο μεταλλικό και ξύλινο, ούτι τουρκικής τεχνοτροπίας, κιθαρόνι, τρομπέτα χάλκινη, ακορντεόν τούρκικο (ξύλινο), μεταλλόφωνο, ψαλτήρι (Βυζαντίου) ξύλινο, σαντούρι, παλαιό σαντούρι και πιανάκια. Επίσης, περιελάμβανε τετράδια μουσικής και τιμητικές πλακέτες με τις οποίες είχε τιμηθεί ο Μπάμπης Γκολές εν ζωή.
Τότε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός είχε με ανακοίνωσή του δεσμευθεί στην οικογένεια του καλλιτέχνη, ότι «ο Δήμος Πατρέων θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου θα φιλοξενήσει τα σχετικά εκθέματα».
Πλην όμως κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα όλο αυτό το σπουδαίο και σπάνιο μουσικό υλικό, να παραμένει στοιβαγμένο σε μία αίθουσα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου! Με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται, για την τύχη αυτών των οργάνων.
ΕΙΧΑΝ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Η αρχική πρόβλεψη των ιθυνόντων, πολύ πριν δεχθούν τη δωρεά, ήταν να αξιοποιείτο ένας χώρος στα Παλαιά Σφαγεία, που θα ονομαζόταν «Μουσείο Μπάμπη Γκολέ» και μέσω του αείμνηστου καλλιτέχνη, θα αναδεικνύετο ο ρόλος και η συνεισφορά της Πάτρας στην εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Στην εισήγησή της στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού -που παρουσιάζει η «Π»- η πρόεδρός του Κατερίνα Γεροπαναγιώτη είχε δεσμευθεί στις 20/12/2019: «Είμαστε στη διαδικασία καταγραφής των μουσικών οργάνων και της βιβλιοθήκης ενός λαϊκού καλλιτέχνη, του Μπάμπη Γκολέ. Θα αξιοποιηθεί η «Πολιτεία», στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, η οποία πέρα των άλλων θα φιλοξενήσει σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο τα σχετικά εκθέματα».
Πάτρα: Προγραμματίζεται αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ και έκθεση του αρχείου του
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News