Πέτσας: Νέο πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση των Δήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων

Πέτσας

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων λόγω της εισαγόμενης κρίσης και των νέων δεδομένων που τροφοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

– Έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας.

– Πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

– Επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα 20 χρόνια, καθώς και εξέταση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της δυνατότητας εξορθολογισμού του επιτοκίου.

Ειδικότερα για τη νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και πρόσθεσε ότι η καταβολή του συνολικού ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις: 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους Δήμους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου. Υπογράμμισε, δε, ότι αντίστοιχη έκτακτη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την ενίσχυση της ρευστότητας των Περιφερειών της χώρας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εξετάστηκαν, επίσης, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους Δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα μπορεί να φέρει έσοδα στους Δήμους από βεβαιωθέντες οφειλές παρελθόντων ετών, οι οποίες σήμερα εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίσει, συνολικά, τα 3 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, η οποία έχει ήδη εκκινήσει. «Στόχος μας είναι μία πιο δίκαιη κατανομή, αλλά και μία σημαντική προσπάθεια αύξησης των πόρων – σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων – η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, δε, ότι το 2021 – για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια – οι πόροι αυξήθηκαν με δύο επιπλέον κατανομές ΚΑΠ ίδιου ύψους – δεκατέσσερις, δηλαδή, συνολικά αντί για δώδεκα – ενώ ήδη, από τις αρχές του 2022, οι πρώτες τακτικές επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 6,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν πέρυσι.

Εκτός από τον κ. Πέτσα, στη συνεδρίαση της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.