Πλημμύρες απειλούν Πάτρα και Αχαΐα: Επιστήμονες μιλούν στην «Π» και Προειδοποιούν για καταστροφές – Η Πολιτεία γνωρίζει
Προειδοποιήσεις επιστημόνων για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρών τα προσεχή χρόνια.
Ενας χρόνος έχει περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αχαΐα και το γεγονός που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων, έχει σχεδόν ξεχαστεί.
Ωστόσο, ο κίνδυνος επανάληψης του καταστροφικού φαινομένου είναι υπαρκτός και θα εμφανίζεται όλο και περισσότερες φορές στο εγγύς μέλλον, λόγω των ανατροπών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών φαίνεται ότι απειλεί και μεγάλα αστικά κέντρα όπως αυτό της Πάτρας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες και αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε δραστικές παρεμβάσεις, κινδυνεύουμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Ο δρ. Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Διακάκης αναφέρει πως τα τελευταία 100 χρόνια η χώρα μας θρήνησε περισσότερους από 650 νεκρούς από πλημμύρες. Η κλιματική αλλαγή, ο τρόπος που οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο ραγδαίες, η αποκοπή των ρεμάτων, οι πυρκαγιές και η έντονη αστικοποίηση αποτελούν τους επιβαρυντικούς παράγοντες που τελικά επιταχύνουν και κάνουν πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατά συνέπεια τις καταστροφές που αυτά επιφέρουν σε δεκάδες περιοχές της χώρας. Ο κ. Διακάκης ανέφερε ακόμα πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στις αστικές και παραθαλάσσιες περιοχές και πιο συγκεκριμένα την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Αργος, την Πάτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, οι «κόκκινες» περιοχές μπορούν να κατανεμηθούν σε κατηγορίες επικινδυνότητας ανάλογα με το σημείο και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που τις περιβάλλουν. Στις λεγόμενες ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους, ποτάμια και ταυτόχρονα βιώνουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Οπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, στην πρώτη κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε την Κινέτα, τη Μάνδρα, την Κεφαλονιά, τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Πελοπόννησο.
Πλημμύρες και καταστροφές στην πόλη της Πάτρας έχουν καταγραφεί πολλές κατά το παρελθόν κυρίως λόγω των χειμάρρων που βρίσκονται μέσα στην πόλη όπως ο Διακονιάρης (παλιότερα), ο χείμαρρος Παναγίτσα και φυσικά ο Γλαύκος που ουκ ολίγες φορές είχε προκαλέσει προβλήματα από την υπερχείλιση των υδάτων του.
Κατά το παρελθόν ο Γλαύκος έχει προκαλέσει πολλές πλημμύρες δημιουργώντας πολλές καταστροφές αλλά και θανάτους. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές από τις πλημμύρες το Δεκέμβρη του 1962, όταν έχασαν τη ζωή τους 2 ενήλικοι κι ένα μωρό. Τον Δεκέμβριο του 2001, είχαν χαθεί στα νερά του χειμάρρου Διακονιάρη ένας 54χρονος και ο 9χρονος γιος του.
ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΕ ΑΧΑΪΑ – ΗΛΕΙΑ
Για την περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συντάξει ολιστικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας για τα ποτάμια, τα ρέματα και τους χείμαρρους, για περιόδους αναφοράς 50, 100 και 1000 ετών. Στο σχέδιο αυτό μελετήθηκαν οι ζώνες που δυνητικά μπορούν να πλημμυρίσουν.
Εντός των ζωνών αυτών έγιναν περαιτέρω μελέτες ώστε να εντοπιστεί ποια είναι η υψηλή επικινδυνότητα, η μέση και η χαμηλή. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα που έλειπαν από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πάτρα) και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η Πάτρα συγκαταλέγεται στον χάρτη επικινδυνότητας της πεδινής ζώνης λεκανών απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού – Γλαύκου. Η εν λόγω ζώνη παρουσιάζει από πολύ χαμηλές ως πολύ υψηλές επιπτώσεις πλημμύρας. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις πλημμύρας εμφανίζονται κυρίως στην πόλη, αλλά και στους οικισμούς Κάτω Αχαΐα, Βάρδα, Ανδραβίδα και Λεχαινά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων (οικίες, κοινωνικές – τουριστικές – πολιτιστικές μονάδες, βιομηχανία και αγροτικές δραστηριότητες).
Η συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων πλημμύρας από ανύψωση μέσης στάθμης της θάλασσας κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως μέτρια. Η χαμηλή ζώνη του ποταμού Σελινούντα παρουσιάζει πολύ χαμηλό ως πολύ υψηλό κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων. Το μεγαλύτερο κίνδυνο δυνητικών επιπτώσεων εμφανίζει η περιοχή του οικισμού του Διακοπτού, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες τουριστικές και κοινωνικές υποδομές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News