Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Ο όρος του Ζελένσκι και το ιταλικό σχέδιο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», ενώ η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, σ’ εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ με τις τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», ενώ η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες.
Όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία». «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.
«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.
Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους. «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.
«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»
«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.
Το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία
«Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο για κατάπαυση του πυρός και, φυσικά, για την ειρήνη». Με τα λόγια αυτά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στο σχέδιο ειρήνευσης της χώρας του για την Ουκρανία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τέσσερα στάδια, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Το πρώτο αφορά την κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.
Η δεύτερη, συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με τη δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.
Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης, σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ. Αρχίζοντας από την σχέση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας για βαθμιαία αποχώρηση από τις περιοχές στις οποίες εισέβαλε.
Η Deutsche Welle κάνει αναφορά και στο δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Ζελένσκι, μαζί με συνεργάτες του, εξετάζει με ενδιαφέρον την ιταλική πρόταση και διαμηνύει ότι κύριο σημείο εκκίνησης, παραμένει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.
«Στηρίξαμε τους Ουκρανούς και αυτό μας παρέχει την αναγκαία αξιοπιστία για την προώθηδη του διαλόγου. Δεν κάναμε πίσω, όταν χρειάστηκε να βοηθήσουμε τον λαό αυτό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση», πρόσθεσε, τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News