Πόλεμος στο Ισραήλ: Το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα λέιζερ Iron Beam – Πώς λειτουργεί

Το Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος, ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011.

Ένα νέο αντιπυραυλικό όπλο που βασίζεται στην τεχνολογία των λέιζερ, ετοιμάζεται να θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Ισραήλ, φοβούμενο μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας που βασίζεται στην σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και στο ανθρώπινο μάτι.

Το νέο σύστημα ονομάζεται Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα) και βασίζεται σε λέιζερ υψηλής ενέργειας που φτάνει τα 100kW. Είναι μια δέσμη λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ρουκέτες, πυραύλους, όλμους (RAM) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων ή και αρκετών χιλιομέτρων.

Η ισραηλινή εταιρεία που το κατασκευάζει έχει ανακοινώσει ότι το βεληνεκές του μπορεί να φτάσει και τα 7 χιλιόμετρα. Θεωρείται μοναδικό στην κατηγορία του.

Το σύστημα παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 και αναμενόταν να ενταχθεί στην αεράμυνα του Ισραήλ του χρόνου, αλλά με τον πόλεμο να είναι σε εξέλιξη δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χρήση του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Πώς λειτουργεί η Σιδερένια Ακτίνα

Το Iron Beam, είναι προϊόν της ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το χαμηλό λειτουργικό κόστος, που εκτιμάται σε 3,5 δολάρια το πλήγμα. Είναι δηλαδή ένα φθηνό, αλλά πολύ σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες λέιζερ, υψηλής ισχύος.

Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν συνεργάζεται με ραντάρ. Δηλαδή ο στόχος πρέπει να είναι ορατός με γυμνό μάτι, ή με την βοήθεια τεχνολογίας που δεν ξεπερνά τον ορίζοντα. Αντίθετα με τον Σιδερένιο Θόλο, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομος αμυντικός μηχανισμός ή να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σύστημα αεράμυνας. Το Iron Beam έχει χαμηλότερο κόστος ανά βολή, απεριόριστη ικανότητα βολής, μειωμένα λειτουργικά έξοδα και, θεωρητικώς, μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο να πέσουν συντρίμμια σε προστατευόμενες περιοχές.

 

 

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας της ακτίνας, αλλά και να τοποθετήσει το σύστημα σε πλοία ή αεροπλάνα.

Πώς «τυφλώνεται» ο Σιδερένιος Θόλος»

Το περίφημο Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος, ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011 και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, πλην όμως πολύ ακριβό. Η κατασκευάστρια εταιρεία του η Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

Ωστόσο φαίνεται ότι το σύστημα κάπως «τυφλώθηκε» όταν τα ραντάρ του εντόπισαν δεκάδες στόχους (ρουκέτες) που έπρεπε να επεξεργαστούν και να καταρρίψουν σχεδόν την ίδια στιγμή. Έτσι οι πάρα πολλές ρουκέτες που είναι σχεδόν αυτοσχέδιες και φθηνές προκάλεσαν «τρύπες», στον θόλο, μέσα από τις οποίες πέρασαν ρουκέτες κι έπληξαν τους στόχους τους.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι συστήματα του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί πια στο έδαφος του Ισραήλ, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.