Πώς να καταλάβετε αν σας έχουν χακάρει Gmail, Facebook ή iCloud

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε, αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε μια κυβερνοεπίθεση
Μαγδεβούργο

Μερικές φορές, το χακάρισμα και οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να είναι τόσο διακριτικές που δεν έχετε ιδέα ότι η συσκευή σας έχει καν επηρεαστεί.

Σήμερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν τα δεδομένα μας με ποικίλους τρόπους: ψεύτικα μηνύματα, συνδέσμους γεμάτους κακόβουλο λογισμικό, ακόμη και δόλια αλληλογραφία που μοιάζει ότι προέρχεται από επίσημες Αρχές.

Οι χάκερς μπορούν να στοχεύσουν πύλες πληροφοριών, όπως οι λογαριασμοί σας στο Gmail, το Facebook και το iCloud.

Μέσω αυτών των λογαριασμών, μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως είναι τα τραπεζικά στοιχεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της New York Posts υπάρχουν ορισμένα σημάδια για τα οποία μπορείτε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά – και όσο πιο γρήγορα μάθετε αυτά τα «κόκκινα» σημάδια , τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Σημάδια ότι οι λογαριασμοί/συσκευή σας έχουν παραβιαστεί

Εάν το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής ή η επιφάνεια εργασίας σας αρχίσει να συμπεριφέρεται δυσλειτουργικά ή υποτονικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υποστεί «πειρατεία».

Ομοίως, αν η συσκευή σας κατακλύζεται από ψεύτικες προειδοποιήσεις ή ύποπτα αναδυόμενα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης, μπορεί να έχετε πέσει θύμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού.

Ένα άλλο «προφητικό» σημάδι είναι αν το πρόγραμμα περιήγησής σας ανακατευθύνεται συνεχώς σε ιστότοπους χωρίς να το προκαλέσετε εσείς.

Εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας αρχίζει επίσης να εμφανίζει αναδυόμενα παράθυρα με περιεχόμενο X-rated, η συσκευή σας μπορεί να έχει πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού.

Οι φίλοι σας λαμβάνουν τυχαία μηνύματα από το λογαριασμό σας στο Facebook; Αυτή είναι μια «καλή» ένδειξη ότι ο λογαριασμός σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει παραβιαστεί.

Τι να κάνετε αν η συσκευή σας έχει παραβιαστεί

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απαλλάξετε τη συσκευή σας από έναν ιό ή κακόβουλο λογισμικό είναι να προβείτε σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που καθαρίζει πλήρως τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της συσκευής σας.

Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να καθαρίσετε το κακόβουλο λογισμικό, αν και οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες θα σας κοστίσουν χρήματα.

Εάν ο ιός που προσβάλλει τη συσκευή σας είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος, ίσως χρειαστεί να την πάτε σε έναν επαγγελματία τεχνικό κυβερνοασφάλειας.