Πόσα χρήματα θα πάρει η Ελλάδα από τον νέο Προϋπολογισμό της ΕΕ

Τα κονδύλια που προτείνονται είναι είναι μέρος του συνολικού πακέτου των 1,98 τρισ. ευρώ και εκφράζονται σε τρέχουσες τιμές (ενσωματώνουν και την πορεία των τιμών με εκτίμηση για άνοδο 2% όλη την περίοδο 2028-2034).

Πόσα χρήματα θα πάρει η Ελλάδα από τον νέο Προϋπολογισμό της ΕΕ

Την πρότασή της για την κατανομή των ποσών που θα αναλογούν σε κάθε κράτος μέλος από τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό δημοσίευσε η Κομισιόν. Η κατανομή αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) που πρότεινε την Τετάρτη και η πρώτη εκτίμηση για τα ποσά είναι πως, τουλάχιστον στο σκέλος της διανομής, είναι ελαφρά υψηλότερα από αυτά που τώρα αναλογούν για πολιτικές συνοχής (δηλαδή ΕΣΠΑ), αλλά και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αναλυτικά, στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της Κομισιόν (η οποία έχει τύχει ήδη σκληρής κριτικής και τα τεθεί σε διαπραγμάτευση που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από 2 χρόνια), 49,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2028-2034. Από αυτά τα κονδύλια, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή τα 42,9 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στον νέο ενιαίο άξονα 1 που θα χρηματοδοτεί πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης. Δηλαδή, μέσω των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων σε ένα «κουμπαρά», θα τροφοδοτούνται τα ΕΣΠΑ, η ΚΑΠ αλλά και οι δράσεις για το προσφυγικό, την αλιεία κλπ.

Το νέο MFF 2028- 2034, όταν κλειδώσει, θα καθορίσει τα λεφτά που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες. Τα κονδύλια που προτείνονται είναι είναι μέρος του συνολικού πακέτου των 1,98 τρισ. ευρώ και εκφράζονται σε τρέχουσες τιμές (ενσωματώνουν και την πορεία των τιμών με εκτίμηση για άνοδο 2% όλη την περίοδο 2028-2034). Εδώ υπάρχει μία διαφορά στο πώς υπολογίζονται τα ποσά: όπως λοιπόν στο συνολικό πακέτο για τον νέο προϋπολογισμό η ΕΕ υπολογίζει πως σε τιμές 2025 (χωρίς τον πληθωρισμό που θα μεσολαβήσει), αντί για 1,98 τρισ. ευρώ, έχει αξία 1,76 τρισ. ευρώ, έτσι και στο επί μέρους ποσό της κατανομής ανά κράτος, στην πράξη τα κονδύλια σε τιμές 2025 είναι χαμηλότερα (περίπου 11%).

Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας η κατανομή των κονδυλίων με βάση την πρόταση της Επιτροπής αν υπολογιστεί με τιμές 2025 (για να υπάρχει σύγκριση με το τι παίρνουμε τώρα από την ΕΕ), θα οδηγεί σε ποσό ανάλογα χαμηλότερο κατά 11% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η κλείδα κατανομής παραμένει η ίδια, το ποσό που προτείνεται για την Ελλάδα υπολείπεται σε πραγματική αξία από αυτό που της αναλογεί από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.


Το τι δικαιούται η Ελλάδα σήμερα φαίνεται σε έναν βαθμό στις τιμές που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 και είναι εκπεφρασμένες σε τρέχουσα αξία. Σε τιμές 2021 λοιπόν η Ελλάδα δικαιούται σήμερα για την περίοδο 2021- 2027 συνολικά 40,37 δισ. ευρώ από 3 πηγές που τροφοδοτούν το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ.

Με βάση τα ίδια στοιχεία σήμερα για το ΕΣΠΑ δικαιούται 21,379 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον για τα 2 ταμεία που τροφοδοτούν την ΚΑΠ δικαιούται 19 δισ. ευρώ περίπου (14,97 δισ. από το ταμείο εγγυήσεων και 4 δισ. ευρώ από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης).


Στην κατανομή της ΕΕ ανά κράτος το ποσό των 49,1 δισ. ευρώ κονδυλίων σε τρέχουσες τιμές που αναλογεί για την Ελλάδα συμπληρώνεται από δαπάνη 3,5 δισ. για δράσεις μετανάστευσης, ασφάλειας και εσωτερικές υποθέσεις. Ακόμη 2,8 δισ. ευρώ προτείνεται να διατεθούν για το κοινωνικό ταμείο για το κλίμα.