Predator: Αγοράστηκε από την ΕΥΠ το 2019 – Οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και το «κρυφτό»

Νέο ρεπορτάζ δίνει καινούριες διαστάσεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

kinito

Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται όλο και περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς νέα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ ρίχνουν φως, προσφέροντας καινούριες διαστάσεις στο ζήτημα του Predator.

Νέο δημοσίευμα του Inside Story επιχειρεί να «ρίξει φως» στην ροή χρήματος μεταξύ της Ιntellexa και του Ελληνικού Δημοσίου, αποκαλύπτοντας πως το λογισμικό παρακολούθησης Predator αγοράστηκε από την ΕΥΠ, ενώ το γεγονός κρύφτηκε μέσα σε άλλη σύμβαση.

Το ρεπορτάζ που υπογράφουν η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Τάσος Τέλογλου, υποστηρίζει ότι «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ». Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφεται κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας Κρίκελ του Γιάννη Λαβράνου – που υπέγραφε απόρρητες συμβάσεις με την ΕΥΠ – και της Intellexa που εμπλέκεται με το Predator.

Όπως αναφέρεται, οι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας).

Πιο συγκεκριμένα, στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα κριτική ασκείται και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa.

Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές.

Ηλιόπουλος: «Οι νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν απλά την ενοχή Μητσοτάκη»

Οι νέες αποκαλύψεις του insidestory.gr, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και πως το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν απλά την ενοχή Μητσοτάκη, σημειώνει σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιβεβαιώνουν ωστόσο και ότι ο δήθεν έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Μπίνη, στις εταιρίες Intellexa και Krikel χωρίς καν να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήταν προσχηματικός και επί της ουσίας ακόμα ένα λιθαράκι στην επιχείρηση συγκάλυψης.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα «ψάχνει» τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator. Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr