RGC: Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Ε.Ε.
Μετά από τρία χρόνια μιας παγκόσμιας πανδημίας και μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπροσανατολίσει το αφήγημα της και τις προτεραιότητες της στον τομέα της πολιτικής, εδραιώνοντας μια στιβαρή γεωπολιτική ταυτότητα και αντιμετωπίζοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη γειτονιά της.
Κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η επόμενη ημέρα».
Μετά από τρία χρόνια μιας παγκόσμιας πανδημίας και μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπροσανατολίσει το αφήγημα της και τις προτεραιότητες της στον τομέα της πολιτικής, εδραιώνοντας μια στιβαρή γεωπολιτική ταυτότητα και αντιμετωπίζοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη γειτονιά της.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, SergiiShutenko, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία έχει αποτύχει να κατακτήσει την Ουκρανία, η οποία αντιστέκεται σθεναρά. Ο πρέσβης εξαπέλυσε επίθεση προς τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την ως χώρα-τρομοκράτη, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος θα τελειώσεις μόλις και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης αποχωρήσει από τα ουκρανικά εδάφη.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος τόνισε πως ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο παραβίασης των εθνικών συνόρων. Ακόμη, ο κ. Παγουλάτος υπογράμμισε πως η Δύση οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει με θέρμη την Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης στο άμεσο μέλλον.
Από τη μεριά της, η Έλενα Λαζάρου, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει πολυεπίπεδα την Ουκρανία και φάνηκε πιο αισιόδοξη αναφορικά με την προοπτική εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει έμπρακτα την Ουκρανία μετά τον τερματισμό του πολέμου.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος αναφέρθηκε στην εμπορία ανθρώπων ως αποτέλεσμα των πολεμικών συγκρούσεων, τονίζοντας πως οι αριθμοί των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν αυξηθεί δυστυχώς σημαντικά, με τα περισσότερα θύματα εκμετάλλευσης να είναι γυναίκες και παιδιά.
Για τη μάχη του Μπαχμούτ μίλησε ο David Sassoon, τονίζοντας πως αν αυτό πέσει θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία, αφού θα αδυνατίσει αισθητά τις στρατιωτικές Ουκρανικές δυνάμεις. Τέλος, τον λόγο πήρε η Nicoletta Pirozzi, η οποία υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού την οδηγεί σε καθεστώς επέκτασης, διεύρυνσης αλλά και εσωτερικής μεταβολής, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην αμερικανική συνδρομή.
Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις εντός ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου status quo.
Συντονίστρια:
Αλεξία Τασούλη, Διπλωματική Ανταποκρίτρια OPENTV
Ομιλητές:
Sergii Shutenko, Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ / Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Nicoletta Pirozzi, Διευθύντρια Θεσμικών Σχέσεων, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος για τους πολιτικούς θεσμούς, Instituto Affari
Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΕΛΙΑΜΕΠ
Έλενα Λαζάρου, Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Υπηρεσία Ερευνών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News