Σάλπισμα ανασυγκρότησης
Του Γιώργου Χώτου, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη Μεταπολεμική Ιστορία, αντιμετωπίζει πρωτοφανή κρίση ταυτότητας και ανεύρεσης δημιουργικού ρόλου κατοχύρωσης ισχύος στη σκακιέρα της ραγδαία αναδιαμορφούμενης παγκοσμιότητας.
Κοινή συνισταμένη των επίδοξων ρυθμιστών της νέας τάξης πραγμάτων, είτε πρόκειται για την πρ. κοσμοκράτειρα Αμερική, τον αφυπνισθέντα γίγαντα Κίνα, τη ρωσική «αρκούδα», είναι η ενδυνάμωση της στρατιωτικής τους δύναμης. Στον Δυτικό κόσμο, ο οποίος πρωτοκαθεδρεύει οικονομικά, και στην Ευρώπη ειδικότερα, μόλις με τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιλαμβάνονται τη σημασία, που έχει για τη μελλοντική τους επιβίωση η παραμελημένη στρατιωτική ετοιμότητα.
Η ισχυρή Οικονομία είναι προϋπόθεση και για στρατιωτική επάρκεια, όμως παραμένει γράμμα κενό αν δεν αποφασιστεί η ενδυνάμωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος.
Μπορεί η υπνώτουσα Ευρώπη να εξέρχεται από γαλήνη και εφησυχασμό ότι οι μεγάλοι πόλεμοι ανήκουν στο παρελθόν, όμως η Ελλάδα δεν απήλαυσε τη βεβαιότητα έλλειψης απειλής.
Η Τουρκία, ο ύπουλος ταραξίας της Μεσογείου, εποφθαλμιά εντονότερα και προφανέστερα τον εθνικό μας χώρο, έχοντας εμάς ως «πρώτο πιάτο» στον μεγαλοϊδεατισμό αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εχοντας αναπτύξει εκπληκτικά την Πολεμική Βιομηχανία σε συνδυασμό με την υπόλοιπη, κινείται εκβιαστικά απέναντι στις υπερδυνάμεις, επιδιώκοντας να δημιουργεί Στρατιωτικές Βάσεις οπουδήποτε ανιχνεύσει δεκτικότητα (Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Σομαλία) και δημιουργεί για την Ελλάδα ένα ασφυκτικό ολιστικό πλαίσιο παρεμβατικότητας, που θα μας κοστίσει ακριβά (και στην εθελοτυφλούσα Ευρώπη) αν δεν ανασκουμπωθούμε να την προλάβουμε.
Η αντίσταση, που οφείλει να αντιτάξει ο Ελληνισμός στον τουρκικό οδοστρωτήρα έχει όνομα και καλείται στρατιωτική ισχύς.
Το έθνος αντιμετωπίζει κίνδυνο ύπαρξης και στο ορατό μέλλον θα πρέπει, από τώρα, να έχει αποφασίσει τι κράτος θέλει να είναι. Πλήρως αυτόνομη, ανεξάρτητη και ισχυρή χώρα ή δορυφόρος της Τουρκίας με ευνουχισμένη την κρατική της δικαιοδοσία;
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ηδη η ψαλίδα, τεχνολογική – στρατιωτική, έχει ανοίξει σε βάρος μας και υπέρ της Τουρκίας. Τα πληθυσμιακά μεγέθη είναι οδυνηρά κατά ημών και μόνο με επιστράτευση θάρρους και πλήρη εθνική ανασυγκρότηση μπορούμε να ελπίζουμε.
Με σωστά εξοπλισμένα νησιά θα αποτρέψουμε τον Τούρκο, από το να επιχειρήσει αυτά που σχεδιάζει.
Αυτό, που επείγει τώρα είναι η συστράτευση του πληθυσμού σε ένα ιερό κοινό σκοπό. Την άμυνα της χώρας.
Η κοινωνία, εδώ και δεκαετίες, βάσει μιας ιδιότυπης – στενόμυαλης επικράτησης αξιακού κώδικα, που δεν περιλαμβάνει αγάπη προς τον Στρατό και με εργαλείο τον δικαιωματισμό, βλέπει καχύποπτα αν όχι αρνητικά οποιαδήποτε πρόθεση στρατιωτικής ενδυνάμωσης, ομφαλοσκοπούσα και πλανεμένα παγιδευμένη στο αίσθημα Ασφάλειας, που προσφέρουν ΕΕ – ΝΑΤΟ, είτε η Ειρηνοφιλία. Ομως η Ειρήνη εξαρτάται από δύο, ενώ για τον πόλεμο αρκεί ένας κι αυτός, βάσει και του ιστορικού βάθους είναι η Τουρκία.
Απαιτείται η ανάπτυξη κουλτούρας επιβίωσης του έθνους, τέτοια που και το Δημογραφικό να επιλύσει σε μακροχρόνια προοπτική και να ενδυναμώσει την αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ.
Η κυβέρνηση πρέπει, άμεσα, να νομοθετήσει την καθολική, υποχρεωτική, άνευ ουδεμίας εξαίρεσης στράτευση αρρένων και θηλέων, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους για θητεία άνω των 18 μηνών σε συνδυασμό με σχέδιο διαρκούς Επανεκπαίδευσης. Ενα τέτοιο μέτρο είναι έμπλεο πατριωτισμού, κοινωνικώς απόλυτα δίκαιο και ενσταλάζει στους νέους το αίσθημα του «ανήκειν» και της πειθαρχίας, ενώ θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Οικονομία.
Με τα σύννεφα του πολέμου ήδη να βαραίνουν στον ορίζοντα της Επικράτειάς μας (Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά) και τον αναβρασμό να επεκτείνεται στα Βαλκάνια δεν αφήνει περιθώρια αυταπάτης.
Η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί αξιόμαχο και υψηλής εκπαίδευσης ετοιμοπόλεμο στράτευμα 300 με 350.000 ατόμων, διότι μόνο έτσι μπορεί να έχει πίστη και δυνατότητα προάσπισης και του πλέον απόμακρου εδάφους της.
Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι βεβαίως απαραίτητα, αλλά χωρίς τον άνθρωπο είναι απλώς εξαρτήματα!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News